Kagu-Aasia paradiisirandu ja budistlike templite eksootilist rahu hindavad rändurid on Birma enda jaoks juba avastanud, ehkki seni on selles riigis rändamine olnud küll põnev, ent ebamugav. Hiljuti toimunud valimised tõotavad aga lisaks majanduskasvule ka poliitilise olukorra rahunemist riigi piirialadel, kus väikerahvad on seni võimul olnud partei poliitika vastu ka vägivallaga astunud. Suurlinnades juba on turisti elu mugavamaks tegevad pangaautomaadid (veel mõni aasta tagasi tuli kogu reisiraha sularahas kaasa võtta!) ja wifiga kohvikud, ka paranevad järjest enam transpordiühendused ning avatakse uusi hotelle, viisataotluse saab esitada elektrooniliselt. Demokraatlikumale suunale pööranud Birmas võib aga oodata ka välisinvesteeringute kasvu - mis toob kindlasti kaasa ka uued hotelliketid Birma kaunites randades ja rohkem lennuliine, mis omakorda tähendab paratamatult turistide horde. Muidugi ei saa Birmast uut Taid paari aastaga, ent selle riigi puutumatu ilu ja eheduse nägemiseks tuleks sõita nüüd ja kohe!
Birma on juba mitmendat aastat järjest kõige kiiremini kasvava turistide arvuga riik maailmas - millest ei tasu end ehmatada lasta, sest kümmekond aastat tagasi ei käinud seal peaaegu mitte keegi ning sadadesse protsentidesse ulatuv tõus ei anna veel ligilähedastki numbrit Taid, Balit, Singapuri või Malaisiat külastavate turistide arvule.

Viimane aeg on ka sõita Kuubale ja Iraani, mis on olnud ka seni külalislahked riigid, kuid mille suhted

USAga on hoidnud eemal miljonid Ameerika turistid. Aga mitte enam! Kuuba on kiiresti populaarsust koguvate riikide edetabelist tihedalt Birma kannul - ja pole võimatu, et USAga taastatud diplomaatilised suhted selle ekootilise saareriigi tabeli etteotsa lennutavad. Mõlemad riigid on parandanud oluliselt oma suhteid, millele paratamatult järgneb ka ameeriklaste julgus neid riike hoogsalt ja hulgakaupa külastama hakata. Iraanis asuvad 19 UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvat paika ning üle kümne suusakuurordi on ainult väike osa turiste magnetina tõmbavatest kohtadest - ja Ameerika rühmaturistid on viimased, kellega te suusalifti järjekorras trügida või turul võidu vaibahindu pakkuda tahaks.

Üks maailma põnevamaid sihtkohti on ka tasahilju rohkem avanev Põhja-Korea. Ehkki sinna päääseb jätkuvalt vaid rühmareisiga, on neid reise korraldavate reisifirmade arv kasvanud hüppeliselt - niisamuti, kui kasvab linnade ja regioonide arv Põhja-Koreas, kuhu välismaalased pääsevad. Juba on selle riigi enda jaoks avastanud ka sportlased - välismaalased tohivad osaleda Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis toimuval jooksumaratonil, mis järgmine kord toimub 2016 aasta aprillis.

Kuuba, Foto: Scanpix