Erinevatel lennufirmadel on ka erinevad tingimused ja kohati on raske meeles pidada, millised reeglid millise lennu puhul just kehtivad.

On ju käsipagasiga reisimine kiireks ja mugavaks viisiks - ei pea järjekorras ootama, et oma kohvreid ära anda ja hiljem pagasilindi juures muretsema, et äkki on kallid kohvrid sootuks kaduma läinud. Käsipagasil omad tingimused ning eks pakkiminegi ole omaette oskus - kuidas võtta kaasa kõik vajalik, kui lubatud on vaid seljakott või väike kohver?

Mida odavlendude puhul käsipagasi mõõtude ja kaalude osas tähele panna?

Odavlendude kuningas Ryanair lubab pardale käsipagasiga, mille suurus ei ületa mõõte 55 x 40 x 20 cm ja kaal ei tohi olla üle 10 kg. Samuti on võimalik lisaks kaasa võtta väike kott suurusega 35 x 20 x 20 cm.

Lennujaamades on alati pagasi mõõtmiseks vastavad seadeldised - kui seljakott või kohver sinna mahub, on roheline tuli pardale minekuks. Kui ei, tuleb kohapeal korralikku lisatasu maksta. Ka võidakse käsipagas, mis näiliselt üliraske tundub, lisakontrollimiseks kaalule panna. Paarsada grammi siia-sinna ei ole probleemiks, aga siiski tasub olla ettevaatlik, et käsipagas lubatud kaalupiirangus oleks. On ju lisatasud üheks heaks võimaluseks lennufirmale raha juurde teenida. Ära lase neil seda teha!

EasyJeti lennuliinide kasutajad on käsipagasi kaalu osas palju paremas seisus - senikaua, kuni suudad ilma abita oma kohvri lennukisse saada, ülesse pagasihoidu asetada ning hiljem sealt ka ära võtta, on kõik korras.

Mõõtude osas küll nii leebed ei olda: üks pagasiühik suurusega 56 x 45 x 25 cm (selle mõõdu sisse peavad mahtuma ka kohvrirattad ja käepide). Selline käsipagasi nõue käib siis kõikide reisijate kohta ning on tasuta. Kui aga käsipagas on lubatust suurem, siis heal juhul õnnestub piirduda 30-naelase lisakulutusega (seda juhul, kui lähed oma ülemõõdulise käsipagasiga kohe pagasi äraandmise punkti), halvimal juhul lausa 45-naelase tasu maksmisega (juhul, kui pagasimõõtude ületamine avastatakse pardale minekul). EasyJet Plus, FLEXI fare, Upfront ja Extra Legroom klientidele (loomulikult lisatasu eest) on lisaks ette nähtud veel üks pagasiühik suurusega 45 x 36 x 20 cm.

Ungari lennufirma Wizz Air (lendab Riiast sihtkohtadesse nagu näiteks Barcelona, Liverpool, Eindhoven, London Luton, Paris Beauvais jne) kasutab lausa kaht tüüpi käsipagasisüsteemi: väike ja suur käsipagas. Igal reisijal on õigus tasuta ühele ühikule väikesele käsipagasile, priority boarding´u kliendid saavad lisatasu eest veel teisegi koti pardale võtta. Lennupiletit broneerides tasub olla väga hoolikas mõõtude jälgimisel, sest väike, tavaline käsipagasi kohver paraku „väikese“ käsipagasi mõõtude sisse ei mahu.

Kui ei usu, mõõtke oma kohver üle – kas on 42 x 32 x 25 cm? Tavaline seljakott sobib aga kenasti ja on parimaks valikuks Wizz Airi lennule tasuta pardale võtmisel.

Large ehk suur käsipagas, mis on väiksem kui 56 x 45 x 25 cm, läheb juba lisatasu alla (18 eurot) ning peab samuti olema sellises kaalus, et reisija iseseisvalt selle pardale saab toimetada ning hoiukohta tõsta jaksab. Priority boarding (ikka lisatasu eest) valiku teinud reisijad saavad lisaks pardale võtta veel ühe pagasiühiku, mille suurus ei ületa 40 x 30 x 18 cm.

Air Baltic pole küll ametlikult odavlendude kategoorias, ometi on sellel firmal käsipagasile samuti üsna karmid nõuded. Või vähemalt olid. Nüüd on asi pisut leebem, sest alates 11.08.2015 on tavalisele käsipagasile (mõõdud 55 x 40 x 20 cm) lisaks lubatud pardale võtta ka üks isiklik ese maksimaalsete mõõtudega 30 x 40 x 10 cm. Seega käe-või arvutikoti, vihmavarju, fotokaamera või siis tax free koti võib ka Air Balticu lendudel nüüdsest rahumeeli pardale võtta. Peaasi, et kahe ühiku kaal ei ületaks 8 kilogrammi. 8 kg pole küll ideaalne käsipagasi maht, aga vähemalt ei pea oma arvutit või kallist kaamerat kohvrisse toppima.

Mida siis oma käsipagasisse pakkida?

Nüüd, kui oled kindlaks teinud, et sinu seljakott või kohver vastab tasuta käsipagasi nõuetele, on vaja lahendada järgmine peavalu tekitav küsimus: mida siis kaasa pakkida?

Väike maht ning taaskord lennujaamade poolt rangelt kontrollitavad nõuded seavad oma piirangud. Ometi on käsipagasiga reisimine suurepäraseks võimaluseks mugavalt ja kergelt reisida, kui plaanid paaripäevast linnapuhkust või ka nädalast väljasõitu.

Siin mõned ideed, mida järgides saab ka vaid seljakotti mahtuva sisuga kenasti reisil hakkama.

- kõik vedelikud pane minipakendisse ning võta liitrine minigrip kott, kuhu need pakkida. Lennujaamas kontrollitakse „ohtlikke“ vedelikke endiselt äärmise tõsidusega ning kuigi on aegajalt olnud kuulda jutte, et see rumalus ära kaotatakse, siis hetkel pole midagi veel muutunud. Seega jälgi, et kõik vajalikud vedelikud (hambapasta, kreemid, geelid, deodorandid) oleksid kuni 100 ml suuruses pakendis ja et kõik mahuksid ära ka suletavasse, läbipaistvasse minigrip kotti suurusega kuni 1 liiter. Enamasti saab seda kotti ka lennujaamast soetada, aga jällegi, 99,99% juhtudel vaid lisatasu eest.

- kui palju sul neid kreeme ja geele üldse vaja on? Kreemidest ja pesemisvahenditest võta kaasa vaid kõige olulisemad, sest hotellides on ju vedelseebid või duššigeelid alati olemas.

- kolm paari pesu, sokke ning kolm T-särki on täiesti piisav. Lisaks veel ühed pikad püksid jalas, teised vahetuspüksid aga kotis kaasas. Ööbimiskohas saab neid ju vahepeal pesta ja kui ikka väga kiireks läheb ning puhtad riided otsa saavad, siis ühe uue sokipaari või T-särgi saab alati juurde osta. Ka nädalasel reisil soojal maal saab hakkama vaid sellise koguse riietega.

- kanna niipalju pikki riideid lennu ajal seljas, kui võimalik. Nii ei pea sa neid kotti toppima ja kohvris väärtuslikku ruumi raiskama. Eriti hea on see tagasilennul, kui pagasis on oma koha võtnud suveniirid ning kingitused. Lisaks on lennukis peaaegu alati jahe, nii ei hakka sul külm ja vajadusel saad oma üleriideid padjana kasutada.

- poeta kohvrisse ka tühi pudel, et peale turvakontrolli see kraaniveega täita. Kraanivesi kõlbab Euroopas pea igal pool juua ning nii ei pea sa lennujaamast hirmkallist joogivett ostma.

- riidest kott linnaskäikude jaoks, kui ei taha seljakoti või kohvriga ringi käia. Riidest kott on vastupidav ja võtab pagasis vähe ruumi.

- kuigi käärid lühema teraga kui 6 cm (mõõdetuna alates ühenduspunktist) on lubatud ja pikema teraga keelatud, ära siiski oma parimaid maniküürkääre kaasa võta. Kunagi ei tea, millal mõni lennujaamatöötaja selle konfiskeerida otsustab. Vaata üle, et sinu vajalike asjade seas muid metallist teravaid esemeid ei oleks. Metallist küüneviilile eelista klaasist viili ja kui sulle näputöö meeldib, siis veendu, et kudumisvardad oleks puidust või plastmassist.

- kui sul on kaasas sülearvuti, tahvel või telefon, siis ära unusta laadijaid kaasa võtta. Kui armastad lugeda, eelista reisil e-raamatuid. Kui sul arvuti või tahvel nagunii juba kaasas on, saad sinna ka e-raamatuid laadida.

- kuigi tundub, et käsipagasisse ei mahu suurt midagi, siis reisil selgub tavaliselt, et hakkama saab vaid väga väheste asjadega. Peamine on nautida uusi hetki ja kogemusi! Ja kui pass, rahakott ja telefon kaasas on, siis on muud asjad vajadusel kiirelt asendatavad.