Reisiblogija Brooke Saward on 2015. aasta sihtkohasoovitused kokku pannud arvestusega, et need oleksid natuke suurtest turistilõksudest eemal, masside poolt avastamata või täiesti põhjendamatult alahinnatud. 2015. aasta jooksul võiks just nendes kohtades ära käia.

1. Bosnia ja Herzegovina

Tegemist on ühe ilusaimate maastikuvaadetega riigiga üldse. Väga harva satuvad siia tavalised puhkajad, ikka kohtab pigem erihuvidega entusiaste või nurgataguseid kohti avastavaid seiklejaid. Kuid see aeg ilmselt ei kesta enam kaua - seega tasub kiiresti enne turistide horde ära käia.

2. Iirimaa

Kuigi paljud eestlased on ehk seal juba tööl käinud, pole Iirimaa saanud massiturismi sihtkohaks. Selleks pole iirlastel kindlaid ja väheseid kuulsaid maamärke. Kogu atmosfäär Dublinis ja maakohtades on vaatamist väärt, ei pea ainult Eiffeli-suguseid mega-turismimagneteid otsima. Lisaks on iirlased ühed kõige sõbralikumad inimesed planeedil.

3. Patagoonia, Tšiili

Kui maailma lõpus pole veel käinud, siis osta piletid Patagooniasse. Seal leidub kõike - talvisest kõledast tuulest kõrbekuumuseni. Hooajavälisel ajal ei kohta matkarajal hingelistki, küll aga on raja ääres üks maailma rikkalikumaid taimestikke. Eksootilisi liike leiab igast orust või nõlvalt.

4. Belgrad, Serbia

Stereotüübid on visad kaduma, isegi kui neil juba aastakümneid mingit alust pole. Belgrad ja Serbia on täiesti rahulik paik, siin on sõbralikud inimesed ja puhtad, korras linnatänavad. Kindlasti saad puhata ja jalutada Euroopa ühtedel kõige vähem käidud radadel, mida enamus turiste pole kunagi oma reisiplaanidesse teadnud võtta.

5. Tasmaania, Austraalia

Tasmaania ringreisist on Reisijuht juba ühe reisiloo avaldanud. See on tõesti omapärane koht - Lonely Planetki soovitab seal asuvat Hobartit kui kõige lahedamat linna, mida seljakotirändurina külastada. Tasmaanias on maailma kõige puhtam õhk, sõbralikud kohalikud, puutumatu eksootiline loodus, maailma ühed parimad jalgsimatkarajad.

6. Omaan

See on üks intrigeerivamaid sihtkohti 2015. aastal. Riigis on Lähis-Ida säilinud oma autentsuses, lääne mõjusid on vähe. Tänu vanade traditsioonide säilimisele on Omaan ka üks turvalisimaid riike maailmas.

7. Filipiinid

Kirkad rannad helesinise mere ja helevalge liivarannaga on teinud Filipiinidest ihaldatud sihtkoha ka paljudele rannapuhkajatele. Massidega kokkupuutumist saab siiski vältida, kui tahad käia omi radu, sest saari, kus olla, on tuhandeid.

8. Uus-Meremaa

Kuna World of Wanderlusti blogija on pärit Austraaliast, siis kipuvad ka need blogisoovitused olema kohati üsna sealkandist. Samas - mis võiks meil olla eksootilise Uus-Meremaa vastu? See on ka paljude eestlaste number 1 unelmate sihtkoht. Ja põhjusega - geograafiliselt eraldatud saartel leidub loomi, keda kuskil mujal ei ela, samuti on selliseid mägesid ja maastikke, mida kasutatakse ka muinasjutuliselt ilusates mängufilmistseenides. "Sõrmuste Isanda" fännid juba teavad, kuhu ja miks Uus-Meremaal minna.

9. Nicaragua

Kesk-Ameerika kuumim sihtkoht sel aastal on Nicaragua. See on hea koht nn aeglaseks reisimiseks - peatu pikalt, naudi elu ja suhtle kohalikega. Lisaks ka odav.

10. Maroko

Vaibaparadiis ja araabiapärased turud on üks põhjus Marokosse minemiseks, seiklused eksootilistes linnades ja kõrbetes teine. Kui araabiamaadest paljud on viimasel ajal turistide jaoks muutunud veidi ohtlikumaks kui varem, siis Maroko on endiselt sõbralik ja ohutu.

11. Atacama kõrb, Tšiili

Kui maailma lõpus Patagoonias on käidud, siis kiika, mis võib asuda maailma ääre taga. Atacama kõrb ongi just selline koht. Seal võib isegi lund sadada, nagu eelmisel aastal juhtus. Samas on tegemist maailma kõige kuivema paigaga. Kaktused, soolaväljad, kuumaveeallikad - kõik see sobib üheks eriliseks seikluseks teist planeeti meenutavatel maastikel.

12. Safari Lõuna-Aafrikas

Kui armastad loomi ja tahad näha, kuidas nad metsikus looduses elavad, siis tuleb Lõuna-Aafrikasse minna. Kindlasti kohtud ka Aafrika "suure viisikuga" - loomadega, kes on Lõuna-Aafrika n.ö "kaubamärgiks".

13. Türgi

Türgi turud, Cappadocia iidsed külad ja õhupallireis on selle aasta märksõnadeks. Ja muidugi rannad - need on alati kuumad kohad. Olgu siis tuntud kuurortides või mõnes privaatsemas lahes.

14. Madagaskar

Jällegi üks oluline sihtkoht loomariigist huvituvale rändurile - siit leiad eksootilisi liike, keda kuskil mujal ei kohta. Samuti pole turistide horde silmapiiril lähenemas, pigem on see mõni loomakari, kes otsib joogikohta.

15. Kuuba

Juba aastaid on hoiatatud - Kuuba pole varsti enam see, mis praegu: viiekümnendate Ameerika autod, kolmekümnendate pitsilised (kuid räämas) majad, sigarit pahvivad kuubalased ja nende huvi läänelike turistide vastu, keda veel satub riiki piisavalt harva, et kohalikud neist ära tüdineks. Varsti aga see kõik muutub. USA-Kuuba suhted soojenevad, piirid avanevad, globaliseerumine murrab sisse. Seega peavad eksootikaihkajad kiirustama.

Kuhu plaanid ise sel aastal minna ja miks? Kirjuta kommentaaridesse.