Ehe Kreeka

Tõsine Kreeka-fänn võib selle jutu peale küll nina kirtsutada, aga popimatest puhkusesaartest saab just Rhodosel kätte selle õige Kreeka maigu, pealegi mõistliku raha eest. Saare lõunaosa pole turistid veel vallutanud ning Kreeka traditsiooniline ilme on suuresti säilinud – väiksed valged majad mäenõlvadel, laisad linnaväljakud, kus vanamehed maailma asju paika panevad, kuumuses põõnutavad kiitsakad koerad, küla ümbritsevad kahvaturohelised oliivisalud ja keset teed oma rada käivad kitsed. Rütmikas Kreek muusika ja kohalike pingevaba suhtlusstiil veel lisaks.

Soovitus: sõida ringi ja avasta väikesi külakesi saare lõunaosas. 850 m kõrgusel asuv maaliline Embonas on Rhodose kõige kõrgem küla ja tänu sellele turismist peaaegu puutumata. Kohalikke rõivaid kaunistavad peened värvilised tikandid ning pea kõik majad on täiuslikud näited Rhodose traditsioonilisest arhitektuurist.

Sööginaudingud

Kreeka on gurmaanisoonega inimesele paradiis, sest just siin kasvavad kõige tummisemad tomatid, kõige suussulavamad oliivid ja kõige magusamad sibulad. Kõige selle peale veel parajalt paks viil fetat ning tõhus talupoeglik suutäis ongi olemas. Kui sellest väheks jääb, on kindel valik teiseks käiguks stifado – kirjeldamatult pehmeks hautatud veiseliha tillukeste sibulatega – või veidi kergem kana-souvlaki. Magustoiduks veel Kreeka jogurt tüümianimee ja pähklitega … maitsev ja tervislik.

Soovitus: mereannid! Pole paremat paika esmatutvuseks kalmaari või kaheksajalaga kui restoran, kus peale maitsva söögi ja mõistlike hindade pakutakse asjalikku toidusoovitust ja siiralt sõbralikku teenindust. Üks selline on Nireas Rhodose vanalinnas.

Arhitektuur ja ajalugu

Silmapaistvaimad arhitektuuri- ja ajaloovaatamisväärsused on Rhodosel antiik- ja keskajast pärit mälestusmärgid. Antiikaja kultuurist leiab jälgi Lindoses, Kamiroses ja Ialysoses. Neist tuntuim on kindlasti Lindos – mäeküljele külvatud pisikestest valgetest majakestest koosnev mõnusa auraga linnake, mille krooniks on võimas akropol. Keskaega aga saad nuusutada saare pealinnas Rhodoses, mille vanalinn on Euroopa suurim terviklikult säilinud keskaegne linn ja seega UNESCO kaitse all.

Soovitus: keskaegne Kritinia kindlus, mille varemetelt avanevad imelised vaated türkiissinisele Egeuse merele. Eriti muljetavaldav on see kevadises õitekülluses, kus varemed on vallutanud tuhanded karikakrad ja moonid.

Mitmekesine loodus

Loodusenautijatel tasuks ajastada oma külaskäik aega, mil suvi pole veel täielikult võimust võtnud, siis pääseb looduse mitmekesisus ja õiterohkus rikkalikumalt esile. Liblikate orus näiteks kohtasime aprillikuisel jalutuskäigul metsa all imeõrnu alpikanne, mida meie oleme harjunud lillepotis nägema. Suve poole aga pakuvad avastamisrõõmu saare eriilmelised rannad – kuldsed ja valkjad liivarannad läänekaldal, kivised või kiviklibused idakaldal. Saare mägisemates kohtades pakuvad ka südasuvel varju jändrikud männid.

Soovitus: kahtlemata Liblikate org oma väikeste ojade, järvede ja koskedega, kus puud on juunist septembrini kaetud tuhandete värviliste liblikatega. Ja isegi kui liblikaid parasjagu pole, pakub org kaunist ja varjulist kohta mõnusaks jalutuskäiguks.

Perepuhkajate lemmikud

Mõnusate randade ja muuseumide kõrval leidub Rhodosel rohkelt meelelahutust, mis köidab ka püsimatuid jõnglasi. Korraldatakse pikemaid ja lühemaid laevasõite (kui veab, võib ka delfiine kohata!) ning Falirakis on olemas ka karussellide ja vaaterattaga lõbustuspark. Õhtu veetmiseks võib leida mängunurgaga restorani või kohviku, kus ringi sagivaid jõnglasi keegi altkulmu ei vaata.

Soovitus: Falirakis asub ka üks Euroopa suurimaid veeparke, kus on tervelt 11 liumäge, lainebassein, laisk jõgi, naljasild, piraadilaev, Tarzani bassein jne. Pargis on olemas kõik harjumuspärane (hoiukapid, dušid, kohvikud, suveniiripood) ning Rhodose kesklinnast viib kohale tasuta buss.

Romantikutele

Sume suveõhtu Rhodose vanalinnas – müüride taga loksub laisalt Vahemeri, õhus on tuulekellade helinat ja soe mälestus päikesest. Kõlab ideaalselt? Aga oota, kuni oled külastanud Symi saart! Rhodose sadamast leiad rohkesti paate, mis sõidutavad sind otse selle hobuserauakujulisse sadamasse. Symi on väike, vaikne ja absoluutselt imeilus. Juba enne, kui laev randub, on ta sind vaimustanud: pisikesed pastelsed majakesed mäekülgedel moodustavad justkui amfiteatri, mis on lihtsalt muinasjutuline.

Soovitus: kohalik spetsialiteet – krevetid Symi moodi. Jaluta veepiirist paar kvartalit kaugemale või roni hoopis üles Horiosse, et mitte sadamarestoranis hingehinda maksta, ja naudi neid imetillukesi absoluutselt hõrke krevette topka jaheda veiniga. Ja ära ehmu, krevetid on koorimata, nii neid süüaksegi!

Boonus ekstreemisõltlastele

Rhodose lõunatipp Prassonissi! See on tõeline surfiparadiis. Prassonissi saar oli varem kitsa maariba kaudu Rhodosega ühendatud, kuid praeguseks on veetase kerkinud ja saarekese Rhodosest eraldatud. Kahelt poolt puhuvad tugevad tuuled meelitavad kohale sadu surfifanaatikuid, kes sätivad autod, vagunelamud ja telgid rannale ning võtavad vingest tuulest viimast.