Hollandi valitsusametnikud teatasid, et piirangud kehtestatakse väljuvatele rahvusvahelistele lendudele, et vähendada süsinikdioksiidi heitkoguseid ja aidata kaasa kliimaeesmärkide saavutamisele. Plaan on osa riigi eesmärgist saavutada „uus tasakaal“ lennujaamast saadava majandusliku kasu ja lennujaama mõju vahel piirkonna elanikele ja keskkonnale.

Lennundus moodustab umbes 2,5 protsenti CO2 heitkogustest kogu maailmas. Amsterdami Schiphol on üks Euroopa kõige tihedama liiklusega lennujaamu.

Rahvusvahelised lennuettevõtjad ei ole kava toetanud. KLM sõnas CNN-ile, et see samm pole kooskõlas rahvusvahelise poliitikaga. „KLM usub, et jätkusuutlikkuse poliitika peaks olema rahvusvaheliselt reguleeritud nii palju kui võimalik,“ ütles ettevõte CNN-ile. „See, et oleme ainus riik maailmas, kes kehtestab riikliku CO2-lävendi, ei lähe kokku rahvusvaheliselt tegutseva sektori ja rahvusvahelise poliitikaga.“

Lennufirmad KLM, Delta ja easyJet plaanivad kaevata Hollandi valitsuse kohtusse. „Lisaks negatiivsele mõjule Hollandi majandusele vähendaks läbilaskevõime vähendamine oluliselt tarbijate reisimisvõimalusi ja ühenduvust,“ ütlesid Associated Pressi teatel hagiavalduses osalevad lennufirmad.

Hollandi transpordiministeerium märkis oma avalduses, et Schiphol ja teised mõjutatud lennujaamad võivad vähendada mahtu mitme aasta jooksul. „Igale lennujaamale kehtestatud maksimaalne CO2-heitkogus kehtib mitme aasta jooksul, nii et ühe aasta ületamist saab kompenseerida järgnevatel aastatel,“ ütles transpordiministeerium.

Hollandi valitsus on teinud ettepaneku vähendada Schipolis lende 500 000-lt 460 000-le alates 2023. aasta talvest kuni 2024. aasta suveni.