Ma ei saa tegelikult öelda, et näiteks snorgeldamisest saaks iial tüdineda, sest alati on kõik ju uus, aga sellegipoolest oli põnev veealust maailma seekord täiesti teistmoodi avastada.

Kes tihti Hurghadas käib, see teab, et klaaspõhjaga laevadega on seal ikka kalu vaatlemas käidud. Nüüd aga saab kalu vaadelda ka allveelaeval. Nimelt on Hurghadasse jõudnud midagi meie kodukandist - Soomes ehitatud allveelaevad.

Allveelaev


Et sinna allveelaevale üldse saada, tuleb muidugi enne tavalise laevaga sõita, mis on nagu Hurghadas ikka alati lõbus ja tahad sa või ei taha, ikka surub kapten sulle oma mütsi pähe ja lükkab sind rooli taha. Muidugi avanevad igal laevasõidul kaunid vaated ja ma võiks Hurghadas ka terve nädala ainult merel veeta. Lesiks niisama, naudiks päikest ja vahepeal muidugi snorgeldaks ja sukelduks ka.

Artikli autor kaptenitoolis


Allveelaevaga mitme meetri sügavusele vee alla gastrollile suunduda on ikka hoopis teine tera kui vaadelda kalu läbi laeva klaaspõhja - sellises sügavuses näeb märksa kirjumat vee-elukate kogukonda kui läbi laeva põhja. Muidugi osalevad allveeaeva-ekspeditsioonil ka tuukrid, kes kalu lähemale meelitavad - millega? Toiduga muidugi. Ma luban, see on suurepärane elamus. Selge see, et ise sukeldudes on elamus kõige ehedam, aga kõigile nendele, kes seda ei saa või ei taha teha või siis on reisil väikeste lastega - allveelaevas kalade jälgimine sukeldumisele suurt alla küll ei jää. Soovitan kindlasti järele proovida.

Sukelduja hetk iseendale

Siiski, veel sada aastat tagasi olid Hurghada piirkonna korallid palju värvilisemad ja mitmekesisemad. Jah, kõige ilusaga käib alati käsikäes ka midagi kurba. Alates sellest ajast, kui Hurghadast sai suur turismimagnet, on märkimisväärne osa sealsetest korallidest vigastatud või hävitatud. Iga inimene saab anda oma panuse, et neid rohkem ei hävitataks, samuti muud mere elusloodust. Loe lähemalt siit: HOIATUS kõikidele Egiptuses puhkajatele | Ärge mitte kunagi võtke kohalikelt „meeneid“ vastu — rääkimata nende Eestisse toomisest!

Kui inimesed on hoolivamad, kasvavad korallid kunagi tagasi - olgugi et see võtab sadu aastaid. Täiesti hävitatud võimsal korallrifil võib taastumiseks kuluda koguni kuni 10000 aastat. Nii et inimene oma lühikese elueaga on korallrifi kõrval tühine putukas, kuid kõikide putukate ühine panus loodusele võib olla väga suur, kui nad seda hoiavad ja kaitsevad.

Vaata, milline näeb välja Hurghada allveelaev ja millise faunaga sellega sõitma minnes tutvuda saab:


Jaga
Kommentaarid