Politico.eu kirjutas täna, et Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi eestlasest peadirektor Henrik Hololei on lennanud Katari valitsuse kulul üheksal korral sealse riikliku lennufirmaga Qatar Airways. Neli neist lendudest maksis kinni kas Katari valitsus või sellega seotud organisatsioon.

Politico.eu küsitud dokumentides on kirjas, et lendude tasumine oli kooskõlas selliste reiside kohta kehtivate reeglitega. Samal lendudega toimusid komisjoni ja Qatar Airwaysi vahel läbirääkimised seoses ettevõtte ligipääsuga Euroopa Liidu turule.

Reisijuht otsis nelja kõnealuse reisi kuupäevadega Qatar Airways äriklassi Brüssel-Doha lende 2023. aastal või 2024. aasta alguses.

27. – 30. jaanuar: €1710

4. – 6. veebruar: €2380

2. – 6. november: €1960

9. – 13. november: €1710

Tegemist on kõigi kuupäevade puhul kõige odavamate lendudega. Seejuures tuleb silmas pidada, et need on otsitud välja pikka aega enne võimaliku lennu kuupäevi. Kui ostmise ja lennu vahele jääb lühem aeg, võib hind ka suurem olla.

Qatargate – viimaste aegade suurim euroskandaal

Hololei lendude teema asetub laiemasse konteksti, kus Katari valitsus on püüdnud erinevatel viisidel mõjutada Euroopa Liidu otsustajaid. Teiste seas peeti detsembris kinni toonane Euroopa Parlamendi kreeklannast asepresident Eva Kaili.

Prantsuse ajaleht Le Monde tõi välja Eesti reformierakondlastest eurosaadikute Urmas Paeti ja Andrus Ansipi küsimusi tekitavad hääletamised Katari asjus. Mõlemad lükkasid kriitika tagasi ning eitasid mistahes vääriti käitumist.