Soovitatud riikides on jõuluhullus kas peaaegu olematu või on see alles vaikselt kohale jõudmas. Kui oled valmis taluma muid ebamugavusi (näiteks liikumisvabaduse piiramist Põhja-Koreas) selle nimel, et kõikjalt ei kosta jõulumuusika ning vaateaknad ei lokka päkkapikkudest ja jõuluvanadest, siis neist kümnest sihtkohast võib jõulude eest põgenemisel abi olla.

Neis riikides pole 25. detsember isegi mitte püha, seega kõik asutused on avatud, nagu igal teiselgi päeval.

1. Saudi Araabia

Saudi Araabia kõrbekaamel.

Välisturiste on sellesse riiki hakanud rohkem saabuma alles viimastel aastatel. Jõuludest ei teata seal suurt midagi (ja ei tahetagi teada) ning muidugi puudub ka igasugune jõuluhullus nii kaubanduskeskustes kui kodudes. Sel ajal, kui koju jäänud tuttavad loevad jõuluvanale salmi, olles nädalaid enne seda poetuuridel tiirutanud, võid sina rahus Punasesse merre sukelduda ja koralle imetleda.

2. Jaapan

Hiiglaslikest robotjõuluvanadest Tokyos küll pääsu pole, kuid jõulud pole siin siiski mingi suur püha ja ettevõtmine. Natuke läänelikku etendust kaubanduses, aga muus osas on jaapanlased jõulude suhtes rahulikud ja pealetükkimatud. Hokkaido saarel võib hoopis suusatada ja kõik poed, restoranid ning vaba aja asutused on avatud nagu igal teisel ajal.

3. Alžeeria

Alžeeriasse.

See üsna suletud olnud riik pakub aastavahetuse eel kõike muud kui jõule. Algiersi saabuvad väliskülalised saavad külastada lähedal asuvaid Djemila varemeid, samuti maksaks reisinimekirja võtta Tipasa ja Timgad. Võimalik, et jõuluvana pole siia oma saaniga kunagi sattunud.

4. Iraan

Kuigi paljude jaoks tundub Iraan liiga ohtlik rahulikuks puhkuseks, on seal viimasel ajal käinud turistid tulnud tagasi heade muljetega ning kiitnud kohalikku külalislahkust. Jõulumaa asemel külasta iidset Persepolist, ajaloolist Shirazi ning Isfahani. Alborzi mägedes saab täiesti jõuluvabalt suusapuhkust veeta.

5. Tai

Sellesse sihtkohta on Eesti reisibüroode statistika põhjal juba paljud kaasmaalased põgenenud. Kui nad just palmi jõuluehetesse ehtima ei läinud ja jõululaule kaasa ei võtnud, saavad nad pühade eest üsna edukalt peitu pugeda. Praegu on seal kuiv periood, seega tegemist on ideaalse talvise päikesereiside sihtkohaga. Phuketis, Krabis või mõnes vähemtuntud turismisihtkohas saab odavalt ja rahulikult puhata.

6. Nepaal

Maailma katuseks nimetatud riigis on küll ilusad lumised mäed, mis võivad tunduda jõuluvana koduna, kuid Rudolf ja teised põhjapõdrad siia oma saani ja selle juhti tavaliselt ei too. Nepaalis käiakse mägedes karmidel matkadel, see on aktiivsete puhkajate armastatud sihtkoht ja jõulupidustusteks pole neil ränduritel aega ega kohalikel huvi.

7. Türgi

Populaarne päikesereiside sihtkoht on saabuvatele lääne turistidele loonud küll nende elu ja pühasid kopeerivad oaasid hotellide ümber, kuid muus osas on Türgi üsna jõuluvaba. Istanbulis võib rahulikult kõndida jõulukaunistusteta tänavatel ning käia poes ka siis, kui lääne pool Euroopas on suurte pühade puhul enamus asutusi suletud.

8. Põhja-Korea

Pole teada, et Põhja-Koreas oleks suurejooneliselt jõule tähistatud. Ilmselt ei tehta seda kodudes ka salaja, nagu meil nõukogude ajal. Nad ei tea seal jõuludest eriti midagi. Need vähesed turistid, kes riiki lubatakse, liiguvad ettemääratud marsruute pidi ja näevad vaatamisväärsusi, mis on neile vaatamiseks määratud. 27. detsembril on riigis hoopis muud laadi pidustused: siis tähistatakse sotsialistliku konstitutsiooni aastapäeva. See on teema poolest jõuludest nii kaugel, kui veel olla saab.

9. Hiina

Mõni läänelikum pood ehib küll vaateaknaid lääneliku jõulunänniga, kuid muus osas elab riik oma tavalist igapäevaelu: jalgrattad, riis, Hiina Müür, terrakotasõdalased, Pekingi saastatud õhk ja nunnud pandad. Pidustused saabuvad alles Hiina uue aastaga. Kogu pühade aja panevad nad aga katkematult teele eurooplaste poolt e-poest massiliselt ostetud nänni, ilma puhkepäevadeta.

10. Bahama saared

Kui ikkagi tundub, et keegi kohalikest vaatab sind liiga päkapikunäoga, on viimane võimalus põgeneda mõnele Bahama rendisaarele (või osta see endale päriseks). Ei ühtki teist inimest, vaid need, keda ise tahad näha. Vähimgi vihje jõuludele võib siis tähendada sinu kui saare peremehe poolt väljasaatmist. Jõuludest vabaks ostmine Bahama moodi läheb küll üsna kalliks, kuid on võib-olla seda väärt: näiteks Musha Cay saare võib rentida omale 37 500 dollari eest päevas.