Reisijuht käis maikuus läbi mitmed Türgi lõunaranniku linnad, ka need Eesti puhkaja jaoks kõige tuttavamad nagu Kemer, Side, Alanya ja Antalya. Kuna viimane neist on üks tuntumaid rahvusvahelisi turismikeskusi, mida külastab igal aastal miljoneid turiste, siis seepärast just selle linna varjatud aarded seekord kõrgendatud tähelepanuga üle vaatasimegi.

Antalya asub Vahemere ääres mägede vahel ja on rajatud üle 150 aasta enne meie aega — kui panna see võrdlusse näiteks konkureerivate eestlaste lemmikute Egiptuse kuurortlinnade Hurghada või Sharm el Sheikh'iga, siis Antalyaga võrreldes on need rajatud põhimõtteliselt eile. Väga rikkalik ajalugu on ka teistel eespool nimetatud Türgi praegustel kuurortlinnadel ja kõigist nendest leiab ohtralt ajaloomälestisi.

Antalya tuntumateks vaatamisväärsusteks on Hadrianuse värav ja Yivli-Minare mošee, mida ümbritsevad pidevad turistidehordid. Kuid linnas on ka palju ilusaid vaikseid tänavaid, ägedaid restorane ja väga põnev on vaadata ka inimesi — peamiselt muidugi kohalikke. Kuna Antalyas elamist ja ka sinna reisimist saavad endale lubada ainult rikkad türklased, siis paljud neist näevad välja kui moelavalt alla astunud. Türgi moodsad naised on burkad edasi arendanud kauniteks maani kleitideks, mis paistavad tihti välja kui hetk tagasi moedisaineri nõelasilmast tulnud. Neid kaunilt riietatud naisi näeb Antalya tänavatel tihti endast ja üksteisest pilte tegemas. Hidžaabi kandmine on muutunud samuti vabaks ja loominguliseks ja neid näeb Türgi lõunarannikul aina vähem. Ei ole ka nii, et kui sul on range perekond, siis pead hidžaabi kandma — Antalyas näeb tihti õhtustamas suuri perekondi, kus koos 3-4 põlvkonda mehi ja naisi, kellest viimased on riietatud kõik erineval moel, üks kannab hidžaabi ja teine lehvitab oma läikivaid lokke.

Muidugi saab otse linnas ka rannas käia. Antalya vanalinnas nimega Kaleici asub armas väike rand nimega Mermerli Beach. Sinna ei pruugi küll igal ajal päevitamistooli saada, sest need on turismihooajal pidevalt hõivatud, kuid korra end vette kasta ikka saab — ja mis saaks olla parem vaheldus kuumas linnas seigeldes kui värskendav suplus puhta veega Vahemeres.

Mermerli Beach

Kui linnas uidates kõht tühjaks läheb, aga restoranis istuda ei viitsi, siis ka sellele probleemile on lahendus. Kogu linn on paksult täis kebabiputkasid, jäätiseputkasid, värskelt pressitud mahla putkasid, lisaks leidub iga saja meetri peale vähemalt kaks rannakarbimüüjat — need on siin äärmiselt soodsad. Mulle meeldib aga alati Türgis süüa seesamiseemnetega üle külvatud saia nimega simit, mida müüakse iga nurga peal. See on rõngassai, mis mõnes kohas ka lõigatakse laiupidi pooleks ja pannakse heldelt võid vahele ja see maksab 3 liiri ehk umbes 17 eurosenti. Ilma võita variant on ilmselt veelgi odavam, aga kui midagi saab süüa võiga, siis miks peaks seda iialgi sööma ilma võita?

Simit

Antalyas asub ka Euroopa suuruselt teine akvaarium. Kõige suurem on Lissabonis, olen ka seal käinud ja see oli tõesti võimas. Kui palju neid Euroopa suuruselt teisi akvaariume olemas on, ma täpselt ei oskagi öelda, sest hiljuti käisin Poema del Mar akvaariumis Gran Canaria pealinnas Las Palmases, mis oli väidetavalt samuti Euroopa suuruselt teine — sellest saad lugeda SIIN. Eks vist oleneb sellest, kuidas neid akvaariume täpsemalt mõõdetakse. Ma ise seekord mõõtma ei hakanud, aga nii palju võin öelda küll, et Lissaboni okeanaarium on ikka julgelt võimsam kui kõik teised, mida elus külastanud olen (ja neid on palju) ja ma ei pea silmas seda, et seal on rohkem kalu või et see on lihtsalt pindalalt suurem, vaid pean silmas kohapeal tehtava teadustöö ja -uuringute mahtu ning tegevust liikide säilitamise alal.

Siin ka mõned pildid Antalya akvaariumist:

Reisijuhi viis Türki äsja Eestisse laienenud Ukraina reisikorraldaja Join UP!

Jaga
Kommentaarid