Kui ma pea kaheksa kuud tagasi endale seljakoti selga viskasin ning maailma avastama läksin, oli mul pangakontole siiski natuke raha kogutud. Mitte palju, aga piisavalt, et vähemalt mõnda aega lihtsalt reisida ja nautida. Kuigi mulle ausalt meeldib rännata pigem odavalt, tehes vabatahtlikku tööd ning elades koos kohalikega, siis päris tasuta see loomulikult pole. Kuskilt peab seegi rahanatuke tulema.

Ma ei saaks öelda, et mul oleksid kõik maailma kogemused, kuid räägin nendest, millega olen ise kokku puutunud või millega tegelevad inimesed, keda olen teel olles kohanud. Ja uskuge mind — kuigi Eestis elades võib seda raske näha olla, siis maailm on tuubil täis rändavaid noori ja vanu, kes teevad tööd, ise samal ajal ringi rännates.

Oled osav fotograaf või nutikas filmimeister? Vabakutselisena leiad tööd igast maailma otsast. Foto: Madle Timm

Vaieldamatult kõige populaarsem on olla diginomaad. Keegi, kes teeb tööd interneti vahendusel. Olgu selleks siis vabakutseline veebidisainer, SEO spetsialist, ajakirjanik, tõlkija jne. Kõik, mida vajad, on arvuti ja korralik internetiühendus. Ja loomulikult töö.

Vabakutselistele leidub palju internetilehekülgi, kust endale sobiv tööamps välja vaadata. Mõned näited leiad siit:

Paljud minu välismaal kohatud sõbrad teenivad leiba interneti vahendusel inglise keelt õpetades. Tihti saavad nad oma plaanid ise koostada ning materjalid antakse samuti tasuta kasutada. Tean paari, kes on juba aastaid maailmas ringi rännanud just rahaga, mille on teeninud, kasutades platvorme keele õpetamiseks. Uuri järele näiteks siit:

Õpetasin väiksele kasahhi poisile paari nädala jagu inglise keelt. Tänu sellele sain kohalikus peres tasuta elada ning lisaks taskuraha teenida. Foto: Madle Timm

Sarnaseid veebilehti ja äppe on kümneid, mõned neist nõuavad sertifikaate, mõned mitte. Tasub guugeldamist!

Teine variant on leida töö, mis internetti otseselt ei vaja. Palju sõltub muidugi sellest, millises riigis sa parasjagu asud ning millist palka ootad. Kuna reisin hetkel pikemalt Kesk-Aasias, siis tuginedes enda kogemustele, pole töö leidmine siin just kuigi raske.

Väga suur eelis on see, kui oskad rääkida inglise keelt. Juba lihtsalt kohvikus istudes on mulle rohkem kui ühel korral juurde astutud, et uurida, kas ma oleksin huvitatud kohalikus koolis tunde andma või huviringe juhendama. Hiljuti veetsin kaks nädalat kasahhi peres elades ning lapsi õpetades, saades vastu tasuta majutuse, söögi ning veidi taskuraha. Sõber veetis aga neli kuud, andes inglise keele eratunde ning kogudes arvestatava summa, et jätkata oma jalgrattasõitu Jaapanisse.

Peatudes hostelites, on nii mitmelgi korral küsitud, kas tahaksin jääda pikemalt ning töötada näiteks retseptsioonis või aidata sotsiaalmeedia ja reklaami poolega. Alles mõni päev tagasi kirjutas mulle sõbra sõbra sõber ja andis teada, et nad avavad peagi uue baari ning otsivad sinna uusi töötajaid. Eelistatult välismaalasi. Olgu ma aga lahkesti palutud kandideerima.

Alati tasub oma tööotsingute soovist rääkida võimalikult paljudele. Väga tihti leidub keegi, kes teab kedagi, kes teab kedagi, kes otsib kuskile töötajat. Sama on oma oskustest rääkimisega — uhkustada pole ilus, aga kui oled hea silmaga fotograaf, käpp videomontaažis, suurepärane aednik või osav kohvimeister, siis tasub sellest aeg-ajalt teada anda. Kunagi ei tea, kus ja milline aken tänu sellele avaneda võib.

Väga paljud tööd ei eelda tegelikult ka suurt kogemust. Hooaegadel otsivad nii mitmedki farmid abikäsi, et koristada saaki või aidata loomadega.

Hooajalised tööd ei eelda enamasti varasemat kogemust, nii võib kartmata neile kandideerida. Järgmine peatus — kaamelifarm! Foto: Madle Timm

Olen palju kohanud ka reisiblogijaid, kes on reaalselt suutnud oma ettevõtte nullist üles ehitada. See eeldab aga ääretult suurt pühendumist ja tööd, kuid olla iseenda peremees annab palju eeliseid. Kuidas see vanasõna kõlaski — julge pealehakkamine on pool võitu? Julgen kinnitada, et see kehtib ka tänapäeval.

Madle Timm on 24-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel