Kui ma saaksin euro iga kord, kui keegi uurib, et kuidas ma ikkagi nii kaua reisida saan, siis võiksin selle papiga ilusti tervele maailmale ringi peale teha. Räägime siis rahast.

Kõige suuremad väljaminekud on vaieldamatult majutus, transport ja söök. Alustame algusest.

Majutus. Olen teel olnud seitse ja pool kuud ja sellest ehk umbes kuu aega elanud erinevates hostelites. Mis tähendab, et ülejäänud pool aastat olen kuskil tasuta ööbinud. Kus siis?

Peamiselt kasutan teel olles kahte veebiplatvormi. Ja ei mingit rendi maksmist.

Couchsurfing.com — leht, mis toimib pea igas riigis üle kogu maakera ja ühendab endas inimesi, kes pakuvad enda kodu tasuta ööbimiseks. Tasuta ööbimine on aga vaid üks osa kogu protsessist — minu jaoks on määravama tähtsusega näha, kuidas elavad kohalikud, mida söövad, kuidas elu näevad, mis kohti soovitavad külastada. Tihti juhtub, et algsed majutajad on lahkudes minu head sõbrad.

Nii mõnelgi võib siinkohal tekkida küsimus, et miks peaks keegi enda juures kedagi üldse tasuta majutama? On see turvaline? Kõige parema vastuse leiab, kui luua endale ise vastavale lehele konto ja lugeda teiste inimeste profiile. Paljud neist tahavad keelt praktiseerida, õppida tundma teisi kultuure, kuulda reisilugusid, koos kokata või matkata, veeta põnevalt aega. Turvalisus? Lugedes potentsiaalse majutaja profiili, leiab sealt eelmiste rändurite poolt kirjutatud iseloomustusi ja kogemusi, mis aitavad langetada otsust, et kas tegemist on sinu masti inimesega või mitte.

Kohtumine kohalikega — lisaks tasuta öömajale võib juhtuda, et lähete koos matkama või veedate muidu toredalt aega. Foto: erakogu

Workaway.info — jällegi leht, mis töötab pea igas riigis. Ilmselt just tänu Workaway’le olen kokku hoidnud enim raha ja saanud enim põnevaid kogemusi. Platvorm koondab endas võimalusi vabatahtlikuks tööks, andes vastu tasuta majutuse ja tihti ka tasuta söögi. Tahad elada koos kohaliku perega ning aidata farmitöödes? Õpetada kohalikus koolis lapsi? Osaleda filmiprojektis või maalida hosteli seinu? Teha kauneid fotosid või hoopis laeval kokata? Valikuid on palju ja põnevaid ning platvormi kaudu võid leida ka kohti, kus veeta soovi korral kasvõi mitu kuud. Nullkulu või nullilähedane kulu, kuid vapustavad kogemused garanteeritud.

Transport. Täiesti tasuta transpordi jaoks soovitan muidugi proovida hääletamist. Tihti kohtab vahvaid ja lahkeid autojuhte, kes lisaks tasuta sõidule jagavad põnevaid lugusid või ei pea paljuks sulle näiteks ümbruskonnas asuvaid kohti näidata. Siiski ei pruugi hääletamine alati mugavaim variant olla, sest palju sõltub ilmast, riigist ja inimestest ning kuhugi kindla peale jõudmiseks on see valik veidi nadi. Seega kasutan ise palju rongiühendusi, mis on tihti bussidest soodsamad, või n-ö jagatud transporti, kus maksad autos istekoha eest. Samuti töötab hästi Uber või muud kohalikud sarnased platvormid.

Rong on tihti mugavaim ja odavaim transpordivahend, eriti pikkade vahemaade läbimiseks. Foto: Madle Timm

Söök. Väljas söömine on pea alati kulukam kui ise kokata. Odavaima ja värskeima toidu leiab kohalikult turult. Kui kaubelda ei viitsi või turg on kaugel, tasub külastada lihtsalt supermarketit. Eriti hea on siis, kui saad toitu ja selle kulu kellegagi jagada, näiteks oma uute sõpradega hostelis. Mitmele kokata on tunduvalt odavam kui vaid endale toitu vorpida. Eheda kogemuse ja rahakotisõbraliku hinna tarvis tasub kiigata ka kohtadesse, kus kohalikud enamasti einestavad. Hoidun tihti peaväljakute äärsetest restoranidest ning otsin mõne nurgatagusema koha, mis võlub oma eheduse ja kohaliku õhustikuga. Pikemaks päevaks välja minnes — linna avastama või matkama — tasub samuti ise söök karbiga kaasa võtta. Kuigi alguses võib see tunduda tülikas, siis kokkuvõttes hoiad kokku nii mõnegi euro.

Vali einestamiseks kohad, kus käivad kohalikud — nii saad eheda elamuse ja taskukohase hinna. Foto: Madle Timm

Kuigi sedaviisi ringi rännates ei kulu raha rendile ning transpordi ja toidu kulud mõtlen sageli hoolikamalt läbi kui Eestis, on siiski selge, et kuskilt peab raha ka selle jaoks tulema. Millised on võimalused teel olles teenida? Sellest juba järgmises artiklis.

Madle Timm on 24-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel