Silmade kuivus või kipitamine

Kui esineb silmade kipitust, sügelust või pisaravoolu, siis prillipoes saab teostada esmase kontrolli ning anda hinnangu, kas tegemist on võimaliku silmaärrituse või -haigusega. Mõnikord piisab, kui klient saab soovituse spetsiaalsetele niisutustilkadele, mis on turvalised ja annavad silmadele vajaliku niisutuse ja kaitse.

Kui silmad punetavad ja jooksevad rähma, siis tuleks kontrollida, kas tegu on silmapõletikuga – sel juhul tuleb külastada silmaarsti, et saada ravi. Silmapõletikud tekivad üldiselt järsku. Ligi 2/3 põletikujuhtudest on täiskasvanutel viiruslikud. Leevendust saab laugudele asetatavatest külmkompressidest ja niisutavatest tilkadest. Bakteriaalseid põletikke esineb kolmandikul haigusjuhtudel ja sel juhul on vajalikud antibiootikume sisaldavad silmatilgad, mida määrab silmaarst.

Instrumentaarium

Silmarõhu mõõtmise olulisus vähemalt korra aastas

Kõrgenenud silmarõhk võib põhjustada pöördumatuid kahjustusi, mistõttu on ennetustöö märkamatult arenevale haigusele parim lahendus. Seda enam, et rõhu mõõtmise protseduur on lihtne ja nõuab vähe aega.

Silmarõhuga seonduvat liigitatakse tihti ühte vererõhuga. Arvatakse, et kui vererõhuga on korras, siis on ka silmarõhuga, kuid tegelikkuses see nii pole. Silmarõhk on silma sees olev rõhk, millel ei ole ühendust vererõhuga.Kuna inimene ise ei tunne silmarõhu muutusi, on oluline käia seda kontrollimas, et vältida rõhu tõusu, mis võib põhjustada silmades pöördumatuid kahjustusi nagu nägemisvõime kaotamine.

Silmarõhu tõus ja sellega mitte tegelemine võib märkamatult viia ühe salakavala silmahaiguse tekkeni, mille ravimata jätmise tulemuseks võib jääda pimedaks. Haigus kannab nime glaukoom ja selle üks esimesi tunnuseid on silmasisese rõhu tõus, mis hakkab kahjustama nägemisnärvi kiudusid. Rõhk suureneb silmasisese vedeliku ringluse häire tõttu – vedeliku produktsioon, liikumine ja äravool on häiritud. Seejuures halveneb inimese nägemine, kuna rõhk avaldab survet silma nägemisnärvile.

Lisaks õigeaegselt avastatud silmarõhu muutustele, annab parima ravitulemuse võimalikult varakult alustatud ravi. Selleks kasutatakse peamiselt silmatilku, mis avardavad vedeliku äravoolukanaleid, kiirendavad vedeliku eemaldumist silmast ning seega vähendavad silma siserõhku. Lisaks kasutatakse ka kirurgilist ravi. Et ennetada silmarõhu tõusu ja glaukoomi teket, on soovitatav vähemalt korra aastas silmanägemise kontrolli käigus mõõta ka silmarõhku. Seda teostab pea iga optikapood, seega esialgu pole vaja eraldi silmaarsti poole pöörduda.

Instrumentaarium

Vaata lähemalt instru.ee