Indoneesias asuv Komodo rahvuspark on koduks umbes 4000 komodo varaanile. Usutakse, et need alad on nende hiiglaslike draakoninäoga varaanide elukohaks olnud juba miljon aastat.

Rahvuspark hõlmab kolme suurt saart — Komodo, Rinca ja Padar. Lisaks neile veel 26 väiksemat saart. Rahvuspargi pindala on ligi 1800 ruutkilomeetrit. 1980. aastal asutatud rahvuspark lisati 1991. aastal UNESCO maailmapärandite nimekirja. Lisaks kuulub rahvuspark UNESCO biosfääri kaitsealade võrgustikku.

Olenemata sellest hakkas Indoneesia valitsus eelmisel aastal planeerima rahvusparki “Jurassic Park” stiilis turismiatraktsiooni. Sellel kuul jagasid idee taga olevad arhitektid enda visiooni ka video kujul, kusjuures taustal mängib “Jurassic Park” filmisarja tunnusmuusika. Praeguseks pole video enam kättesaadav.

Indoneesia valitsus plaanib kulutada peaaegu 42 miljardit eurot Rinca saarele uute atraktsioonide ehitamiseks. Sinna sisse kuuluvad ka 1,3 hektari suurune geopark ja 4000-ruutmeetrine teabekeskus.

Kohalikud ja looduskaitsjad on aga selle idee vastu. Nende sõnul kahjustavad uued betoonehitised komodo varaanide loomulikku elukeskkonda.

Akbar Allayubi, Komodo saare elanik, on töötanud rahvuspargi giidina viimased seitse aastat. Tema sõnul pole saare elanikud otsuse tegemisse kaasatud. Ta lisas, et neid pole isegi uute turismiatraktsioonide ehitamise arutellu kaasatud.

Allayubi lisas, et neid kui looduskaitsjaid ei huvita majanduslik kasum. Nende jaoks tähendab looduse kaitsmine sama, mida nende esivanematele — elada koos komodo varaanidega neile sobivas ökosüsteemis.

Foto: Shutterstock

Indoneesia Ülikooli kliimamuutuste uurimise juhi Jatna Supriatna sõnul tuleb valitsusel ja arhitektidel selliste murekohtadega tegeleda. Ta lisas, et selliste atraktsioonide ehitamisel tuleks valida sinna keskkonda sobivad materjalid.

Kohaliku ärikommuuni esindaja Aloysius Suhartim Karya nõudis, et valitsus plaani pausile paneks. Ta lisas, et valitsus peaks kogu protsessis olema täielikult läbipaistev ja enda otsused kohalikega läbi arutama.

Kohaliku turismiameti tegevdirektori Shana Fatina sõnul on Rinca saarele plaanitavad ehitised vastavuses kõikide regulatsioonidega. Fatina lisas, et ehitiste keskkonnamõju on hinnatud ja komodo varaanide elutingimustega arvestatud. Plaani on arutatud nii UNESCOga kui ka Indoneesia keskkonnaministeeriumiga.

“Jurassic Park” stiilis turismiatraktsioon on väike osa Indoneesia valitsuse turismi edendamise plaanist.

Keskkonnakaitsjad on plaani vastu protesteerinud alates veebruarist kolm korda, kuid pole siiani valitsuselt vastust saanud.

Foto: Shutterstock

Allikas: abc.net.au