Pojengi eluiga küündib 100 aastani. See ei täheda aga, et aega tema ilusate õite imetlemiseks nii pikalt on. Õied avasid nad peale jaanipäeva ja kõige uhkem aeg on kuni juuli keskpaigani.

Pojengifestivali esinejateks on pojengid, räägib mulle jalutuskäigul Marko Toomere, kes teab iga sordi juurde jutustada huvitava loo. Nii leiab siin õites penitsiliini avastaja Dr. Alexander Flemingu loo, tuntuima ja prantslaste ilusaima kuulsa näitleja Sarah Bernhardi auks nimetatud pojengi, või saksa mütoloogiast pärit hukutava nümfi järgi nimetatud Lorelei õie.

Soovitan kiirustada festivalile, sest praegu on kõige kaunim moment selleks. Järgmise nii suursugune pojengiaia leiab alles Hiinast, kus seda maailma ajaloos esimesena kultiveeritud püsillile aretati juba 9. sajandil enne Kristust ja mille valged õied sümboliseerivad mõtete puhtust, armastust ja kiindumust.

Festivalilt saab kaasa osta nii lille aeda kui õie vaasi. “Kui pojengi nupp on vahukommi pehmusega, siis on kõige õigem hetk lõigata pojengi vars alt ära — siis ta püsib vaasis nädal kuni kaks,” saan festivalilt koju kaasa soovituse, meenutamaks suvist imelist pojengifestivali Saaremaal.

Rohkem infot festivali ja pojengisortide kohta leiad Saaremaa puukooli leheküljelt — SIIT!