Miks minna

Serbia on avastamata jäänud Balkani poolsaare pärl, kus turism on riigile üks suurimaid sissetulekuallikaid. Pärast Jugoslaavia laiali lagunemist lahterdati Balkanil riike endiselt kui vaid ühte suurt rahvust. Serbia oli endise Jugoslaavia süda — ning on seda siiani. Tema ajalugu, kaunis loodus ja lahked inimesed meelitavad üha enam kohale turiste kogu Lõuna-Euroopast ning mujalt maailmast. Traditsiooniliselt on Serbia alati olnud koht, kust inimesed käisid endale toomas püha vett ning sellel usuti olevat raviv ja maagiline võime.

Enamik riiki saabuvaid turiste jääb uudistama pealinna Belgradi ja selle ümbrust, kuid kui sõita linnast välja, avaneb lõunas vaade imelistele mäeahelikele, jõgedele, ürgsele loodusele ja ajalooliselt tähtsatele kohtadele.

Serbia on üle maailma tuntud ka kui spaa-riik. Termilised spaad, luksuslikud hotellid, looduslikud ravivate omadustega kohad meelitavad nii kohalikke kui ka turiste. Talvel on võimalik külastada suusakuurorte, mida tänu riigi mägisele geograafiale on rohkelt.

Kopaoniku, Tara ja Zlatari mäeahelikud võtavad oma kauni vaatega hingetuks, Novi Sad linna peetakse suvepealinnaks ning Belgradi ööelu ja melu on vaieldamatult pöörane ning elamusi tekitav.

Foto: Anni Pea

Millal minna

Vaieldamatult on parim aeg Serbia külastamiseks kevadel ja suvel. Soe ilm ja kevade varajane saabumine paneb punkti külmale talvele ning vihmasele hooajale. Mägikuurortides jäävad avatuks vaid hotellid ning spaad tegutsevad aastaringselt. Talvespordi huvilistel tuleks Serbiat külastada kindlasti talvel, mil kuurortides on avatud suusarajad ja mägedes ekstreemseteks kogemusteks pakutakse vabalaskumist nõlvadelt.

Sõit lennujaamast linna

Belgradi suurim lennujaam Aerodroma Nikola Tesla asub pealinna keskusest pooletunnise sõidu kaugusel. Ühendus kesklinnaga on väga hea ja seda tänu tihedale bussigraafikule. Kõige lihtsam viis Belgradi keskusesse sõiduks on kindlasti takso, kuid pigem soovitaks kasutada transfeer teenust. Laadides alla GetTransfer äpi, saab endale lennujaama vastu kutsuda sõiduteenust pakkuva firma, kes ohutult ja kiirelt inimesed hotelli sõidutab. Keskmiselt maksab selline teenus 10 kuni 20 eurot (olenevalt firmast). Äpi kaudu saab ka Paypali kasutades koheselt maksta teenuse eest, ega pea muretsema sularaha olemasolu või petiste pärast. Takso kutsumiseks sobib kõige paremini CarGo teenus, mis toimib sarnaselt Uberile. Kui tekib vajadus võtta rendiauto, siis kohapeal on suur hulk erinevaid firmasid, mis rendivad välja väga heas seisukorras ja pea uusi autosid, millega riiki iseseisvalt avastama minna.

Foto: Anni Pea

Kuidas liikuda?

Ühistransport

Liikumisel ühest linnast teise tuleb Belgradi bussijaamas osta pilet otse terminalist. BAS ehk Beogradska Autobuska Stanica on tähtsaim sõlmpunkt kaugliinide ja riigisiseste bussireiside jaoks. Bussijaama tuleb saabuda vähemalt 45 minutit enne bussi väljumist, varudes piisavalt aega pileti soetamiseks ning platvormipileti ostmiseks. Serbia põhibussijaamades kehtib kord, et platvormile pääsemiseks ei piisa ostetud bussipileti ette näitamisest. Juurde tuleb spetsiaalsest kioskist osta endale platvormile pääsemise pilet, mis maksab umbes 190 dinaari (peaaegu 2 eurot). Väljaspool bussijaama saab sõidupileti osta ka bussis olevalt kontrolörilt, kuid seda vaid sularahas. Busticket.me pakub samuti bussipiletite ostmiseks võimalust, ning bussile pääsemiseks tuleb ette näidata välja prinditud pilet.

Takso

Takso on üks lihtsamaid vahendeid linnas ringi liikumiseks. Palju on registreerimata taksosid, kus juhid osutuvad tihtipeale petisteks ning küsivad rohkem raha kui ette nähtud. Vältimaks selliseid olukordi, tuleks kasutada CarGo äppi, kus saab oma sõidu juba ette teatada ning ka selle eest online’is maksta. Kõige usaldusväärsemate taksofirmade kohta saab infot lennujaama infoletis ning kohalikes turisti infopunktides.

Autorent

Rendiauto võtmisel tuleb arvestada faktiga, et ette tuleb maksta teatud summa. Mõningad rendifirmad küsivad autorendi eest pea 2000 eurot ettemaksu (kindlustus).

Rong

Rongid liiguvad tihti erinevate linnade vahel, kuid pileti hind on bussipiletitest kallim ning ka kohale jõudmiseks tuleb rohkem aega varuda. Rong peatub tihti ning reisid võtavad kauem aega kui bussidega ühest linnast teise liikumine.

Foto: Anni Pea

Kohalikud seadused ja tavad

Oma sihtkohta jõudes tuleb 24 tunni jooksul teavitada kohalikku politseijaoskonda enda asukohast. Kui ööbimiseks valitakse hotell või mõni muu ametlik öömaja pakkuv asutus, teeb selle toimingu reisja eest ära hotelliteenindaja. Eraisiku juures viibides aga tuleb see paberimajandus ja ametlik avaldus täita kohalikus politseijaoskonnas ning maksta umbes 400 dinaari (umbes 4 eurot).

Väljas einestamisel ja baari külastades on viisakas jätta 10-15 % jootraha. Seda teevad alati kohalikud ning hea tava kohaselt võiksid seda teha ka turistid. Enamikus söögikohtades pakutakse lauateenindust ning harva tuleb ise midagi kassa juures tellida. Serbia on üks erandlikke riike, kus kohvikutes, baarides ning restoranides lubatakse siseruumis suitsetada. Mittesuitsetajatele on tihtipeale eraldatud eraldi ruum. Tänaval on samuti suitsetamine lubatud.

Foto: Anni Pea

Hea teada

Serbias on kasutusel dinaar. Kuna tegemist on suletud valuutaga, tuleks enne riigist välja sõitmist see taas ümber vahetada. Valuutavahetuspunkte ning pankasid leidub riigis enamikus linnades. Kõige väiksema vahetustasuga saab oma valuuta ümber vahetada automaatsetes valuutavahetusmasinates Nikola Tesla lennujaamas Belgradis. Seal kehtib 0% vahetustasu põhimõte. Masinates saab dinaarideks vahetada USA dollareid, eurosid ning Inglise naelu. Kaardimakseid tehes ei pea muretsema. Lisaks väljastavad 90% pangaautomaate dinaare (kasutades Mastercardi või Visa cardi).

Serbia teedel on tollipunkte, kus kiirteedele pääsemiseks tuleb maksta tollimaksu. Vähem tähtsatel teedel tollipunktid puuduvad. Bussis reisjana tollimaksu maksma ei pea, selle kulu katab bussifirma.

Serbialased on äärmiselt külalislahked inimesed. Külastades kellegi kodu tervitatakse sind rikkaliku laua ja südamliku vastuvõtuga. Kui serbialane sulle midagi pakub, võta see vastu.