Holi festivali käigus toimub meeletu rahvapidu, mille käigus loobitakse üksteist värviliste pulbrite ja veega ning sellel ajal unustatakse kõik seisuse- ja klassivahed, kusjuures välismaalased on selle peo käigus erilise tähelepanu objektiks. Värviline vaatepilt on seejuures muidugi eriti meeliülendav.

Nii sündiski otsus esimesel võimalusel Holi festivali ka ise osaleda ja kui umbes aasta tagasi pakkus Turkish Airlines soodsaid lennupileteid Helsingist Nepaali pealinna Kathmandusse, said piletid omandatud. Sügisel läks lugu veelgi paremaks, kui lennufirma muutis lennugraafikut ning seoses sellega muutsid Tallinna Lennujaamas asuva Turkish Airlinesi infolaua väga sõbralikud ja vastutulelikud teenindajad meie lennupiletid algusega otse Tallinnast, kuigi seoses sellega pikenes paari päeva võrra ka meie reis.

Koroonapaanikat veel ei olnud

Reis oli plaanitud märtsi algusesse ning jaanuaris, kui saabusid esimesed uudised Wuhanis lahti pääsenud viirusest, tundus see lugu väga kaugena ja muret tegid õige pisut vaid tööga seotud kaubatarned. Ka veebruari lõpul vahetult enne ärasõitu ei tundunud olukord mulle kuigi ohtlik, kuna meie teele jäävates riikides praktiliselt nakatunuid ei olnud.

Nii me siis jõudsimegi lennuga üle Istanbuli õnnelikult Kathmandusse, kus üllatas meid üks saastatumaid linnaõhke maailmas ning põhiliselt seetõttu näomaske kandvad inimesed. Kuid viirusepaanikat seal ei olnud ja ka nakatunuid mitte.

Kathmandu linn pakub külastajale jalutuskäigu kaugusel meeletult suurt hulka erinevaid templeid ja maailma kõige suuremaid stuupasid ja seda sajandeid vana kultuuripärandit on võimalik avastada nädalaid.

Maailma kõige õnnelikum maa

Meie otsustasime teha paaripäevase külaskäigu ka naaberriiki Bhutani, väidetavalt maailma kõige õnnelikumale maale. Bhutan soovib olla reisija jaoks kõrgema tasemega reisisihtpunkt, mis ühtlasi tähendab seda, et riiki sisenemise tasu on 250 USD ühe ööpäeva kohta, mille sees on samas praktiliselt kõik teenuseed — hotell, giid, korralik toitlustus, auto ja autojuht ning erinevad atraktsioonid.

Sügavalt religioosses ja loodust hoidvas Bhutanis on palju erinevaid kindlusi, templeid ja stuupasid, mida imetleda, kuid kahtlemata kõige olulisem on guru Padmasambhava poolt 8. sajandil mäetippu kaljuservale rajatud Taktsangi ehk Tiger Nesti tempel, oluline palverännakute sihtpunkt ja võib väita, et selle külastuseta ei ole Bhutani külastamine täiuslik. Rännak templisse on suhteliselt vaevaline mäkkeronimine, kuid selle tegi lõbusamaks võimalus jälgida, kuidas kohaliku elektriettevõtte töötajad üksmeelselt suurt elektriposti kukil üles templisse vedasid. Proovisime — see post oli väga raske, kuid sellegipoolest jõudsid heas vormis kohalikud kohale enne meid.

Bhutanist jäi kuklasse kripeldama küsimus, kas üldrahvalikku õnne hoitakse sügaval südames, sest ei saa öelda, et inimesed oleks seal ülearu palju naeratanud ja ka meie giid ja autojuht tundusid kõige rõõmsamad lennujaamas, kui olid värskelt kätte saanud ümbriku oma jootrahaga.

Tagasi Nepaali

Taas Nepaalis võtsime ette väikese ringreisi Kathmandu orus, lootes leida värskemat õhku ja ehedat kohalikku külaelu. Bakthapuris õnnestuski seda näha ja seal hakkas juba peale ka veega pritsimine, mis kuulutas lähenevat Holi.

Nagarkotis, mis asub 2000 meetri kõrgusel Himaalaja jalamil oli võimalus jälgida maailma parimaid vaateid mäestikule, mis kõige kaunimad päikesetõusu ja -loojangu ajal, ning seejärel oligi käes oodatud Holi festival Kathmandus, kus selle imelise peo feeling'ut ja melu on raske sõnadesse valada, niivõrd ülemeelik ja värviline oli see pidu. Kujutage ette, et iga teile vastutulev inimene teeb teie põsele värvilise pulbriga pai ja seega välimus muutub iga minutiga, paari tunniga on värve absoluutselt igal pool ja tuju kõikidel osalejatel väga rõõmus.

Kontakt kohalikega on sellel peol väga lähedane, kuid mitte keegi ei muretsenud viiruse pärast. Meie aga lugesime nüüd juba pisut murelikult uudiseid Euroopas ja Eestis toimuva kohta ning ootasime juba pinevusega äralennutundi. Nüüd tuli pea igal tunnil uusi uudiseid lendude ärajätmise, riigipiiride sulgemise, nakatunute arvu suurenemise ja muu säärase kohta. Väikese pingega jälgisime Kathmandu ja Istanbuli lennujaamadest väljuvaid lende, seniks kõik lennud jätkusid ning muide Istanbulis ei õnnestunud meil näha ühtegi maskiga inimest.

Õnnelikult maandusimegi reede õhtul Tallinnas ning juba laupäeval kehtestati Eestis eriolukord. Ausalt öeldes saime alles siis aru, kui väga meil oli vedanud ja kui õnnelikud me oleme, et saime imeliselt puhata ning jõudsime täpselt õigel ajal tagasi koju.

Homme saab lugeda meie anonüümseks jääda soovivate reisisellide seiklust Türgis, kus nad Nepaalist koju sõites vahemaanduse tegid.