Tead ju küll, see inimene, kellel on kõigist teistest ükskõik, ta räägib kõva häälega, käitub mõtlematult ja tõmbab endale negatiivses mõttes tähelepanu. See inimene, kes ajab teisi muigama ja kõrvale vaatama, kuigi see pole tema eesmärk ja ta ei pruugi seda ise märgatagi.

Ja mis seal ikka, sa ei saa teiste turistide käitumist kontrollida, aga õnneks saad sa kontrollida iseennast. Väldi ebameeldivaks turistiks olemist, võttes arvesse neid soovitusi:

1. Järgi soovitusi ja reegleid

Kui külastad mõnda rahvusparki, templit, muuseumi, monumenti või mälestuspaika, on kuskile kindlasti pandud ka märgid, millelt saad teada, milline käitumine seal on lubatud ja milline mitte. Näiteks võib olla mõnes kohas suitsetamine keelatud või palutakse sul mitte muru peale astuda. Võimalik, et keelatud on ka pildistamine või pildistamisel välgu kasutamine. Ära ole see inimene, kes arvab, et talle reeglit ei kehti, sest üks on selge: need kehtivad kõigile.

2. Ära lärma

Paljude riikide turistid on maailmas tuntud kui lärmakad ja ebaviisakad inimesed. Kui sina soovid, et eestlasi mujal maailmas sellisena ei tuntaks, panusta ka ise ja käitu viisakalt.

3. Tarbi alkoholi vastutustundlikult

Mõistame, et soovid reisil end vabamalt võtta ja sa peaksidki lõbutsema, aga jää seejuures viisakaks ning ära korralda piinlikke stseene, väldi kaklusi ja näoli kukkumist.

4. Austa kohalikku kultuuri ja religiooni

See punkt on ülioluline! Võõras riigis olles tuleb austada sealseid kombeid, kultuuri ja religiooni, mistõttu tutvu nendega juba enne reisile minekut.

5. Mõista, et tavapärased reeglid kehtivad enamasti ka mujal maailmas

Kas sa läheksid Eestis R-kioskisse paljajalu, jalad liivased ja seljas vaid neoonroosad bikiinid? Tõenäoliselt mitte, aga miks sa seda siis sooja päikese all puhates teed? Sa võid küll viibida parasjagu unistuste rannapuhkusel, aga avalikku kohta minnes tasuks t-särk või kleidike selga tõmmata ja plätud jala otsa panna.

6. Hoia selfidega tagasi

Kellele ei meeldiks üks ilus selfi? Aga kui sa oled endast juba samas kohas 14 eri nurga alt pilti teinud, hakkab asi üle piiri minema. Naudi reisi ja ära veeda seda terve aja pildistades!

Allikas: The Discoverer