Täiskasvanud mõrtsukhai pikkus võib olla üle 7 meetri ja mass 3,3 tonni. Mõrtsukhai on kõige enam inimesi rünnanud hai. Peter Benchley menuromaanis "Lõuad" ja selle põhjal Steven Spielbergi vändatud filmisarjas kujutatakse mõrtsukhaisid "metsikute inimsööjatena". Tegelikult eelistab mõrtsukhai inimesele siiski teisi saakloomi ja nende ohvriks ei lange aastas enam kui 10 inimest.

Miks aga pole mõrtsukhaisid üheski maailma okeanaariumis? Kõige müstilisem on see, et päris kindlat vastust sellele küsimusele polegi. Mõrtsukhaisid on püütud okeanaariumisse paigutada, kuid mitte ükski isend pole neis kahjuks kauem kui kolm päeva vastu pidanud. Erinevate võimalike põhjustena on teadlased välja toonud nii looma ahistavat ruumipuudust, hingamisraskusi kui n-ö looma emotsionaalseid probleeme.

Õnneks on suhtumine loomade eksponeerimisse tänapäeva maailmas muutunud/muutumas ja on loobutud iga hinna eest mõrtsukhai okeanaariumis kohandamisele. Selle eest tuleb tänulik olla, sest mõrtsukhai on väga ohustatud liik, neid on maailmas veel järel vaid 3500 ringis. Ka ainult ühe hai püüdmine ja tapmine ohustab kogu ökosüsteemi.

Vaata videot:

Allikad: Vikipeedia, Youtube