Äsja tulin tagasi Filipiinidelt. Kas meeldis? Meeldis. Väga meeldis. Ja kui keegi küsib, et miks, siis minu esmane vastus polegi, et soe merevesi ja magusad mangod, vaid hoopis lahked ja siirad kohalikud, kellega tore juttu puhuda ja kes mind koduselt tundma panid. Minu põhjus on inimesed.

Kohalikud inimesed Kasahstanis. Elu on küll veidi teine, kuid naerukurrud samad. Foto: Madle Timm

Selgitusi reisimiseks on aga küll ja veel ning ikka on põnev teada, miks viskavad seljakoti selga või pakivad kohvri teised. Siin on mõned põhjused — kas tunned end ära?


  1. Et mitte midagi teha. See on paljude töökate inimeste viis — veeta paar nädalat aastast kusagil soojas ja rannas lebades, kaaslaseks kokteiliklaas ja raamat, mida varem pole jõudnud avada.

  2. Et teha kõike ja korraga. See on aktiivsetele puhkajatele — käia ja kogeda võimalikult palju, näha uhkeid kirikuid ja ronida mäe otsa, külastada muuseume ja teha üldse kõike seda, mida kodumaal ei saa.

  3. Šoppamine. Olgu siis tegu odavamate kaupade või teistlaadi valikuga, kuid tihti leiavad nii mõnedki end pikal nädalavahetusel Pariisis või Amsterdamis.

  4. Söömine. Söömist ei tasu reisimise juures alahinnata. Selleks, et saada tõelist pitsat, tuleb minna Itaaliasse, pilafi järele aga Usbekistani.

  5. Õppimine. Olgu see siis hispaania keel, joogalaager või surfitunnid.

  6. Sport. Pikad tõusud Alpides jalgratturitele, mägironimine Kaukasuses, lohesurf Filipiinidel või suusatamine Slovakkias.

  7. Väljakutsed. Tahe end uues keskkonnas proovile panna, kogeda uusi lõhnu, maitseid ja elamist harjumuspärasest erinevas keskkonnas.

  8. Vabadus. Tunne, et lähed, kuhu tahad, millal tahad ja kellega tahad.

  9. Sest teisiti ei saa. See on paljude pikaajaliste rändurite põhjendus. Püsimatus. Seletamatu kratsiv tunne, kui liiga kaua ühte kohta paigale jääda. Vaata ka punkti number seitse.

  10. Uudishimu. Millised näevad inimesed välja Ugandas või Nepalis? Kas püramiidid ongi nii suured, kui pildiraamatus paistavad ja kas kaamli seljas ratsutamine on päriselt kah ebamugav?

Köögikunst ja uued kogemused — shotid jääst klaasides, serveeritud üleni jääst hotellis Norras. Foto: Madle Timm

Miks reisid sina? Selleks, et oma elu hoopis paremini planeerida, kiika siia: Miks mina täidan aastaraamatut ja miks sinul on keelatud sellesse nina pista

Lugesid just Hulkurplika päevikute 73. osa.

Madle Timm on 26-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel