Mis siin ikka pinget hoida, eks ta ikka meie naaberriigis Lätis asub. See on 33 kilomeetrit pikk raudteelõik Gulbene ja Aluksne vahel. See lõik on ainuke 1903. aastal avatud Stukmani — Valka raudteeliini säilinud osa ja alates eelmisest aastat toimuvad sellel regulaarreisid kahe maakonnakeskuse vahel. Vedudeks kasutatakse 20. sajandi 60-ndate ja 80-ndate aastate diiselvedureid ja vaguneid. Kindlatel päevadel kuus saab selle 33 kilomeetrit läbida ka auruveduri juhtimisel, aga see on muidugi kallim. Käsidresiiniga saab lõbusõitu teha iga päev - siin me muidugi kilomeetritest ei räägi, juba paarsada meetrit on korralik trenn.

Meie saime ka kitsaste rööbastega vanamoodsas rongis Gulbenest Aluksnesse sõita, tee peal maalilisi vaateid nautides. Vahepeal tegime Kalniena raudtejaamas peatuse, et lõunasöögiks mingit Läti rahvusputru süüa. See maitses nagu oleks hernesupp ja mulgipuder kokku segatud — ehk väga hästi maitses.

Kogu rongiretk oli supermõnus ja mulle vana Inglismaa ja Agatha Christie austajana sellise mõnusa “Mõrv Idaekspressis” tundega. Kõik jäid siiski ellu ja midagi erilist ei juhtunudki peale selle, et rongis Läti juustu ja veini pakuti, nii et romaani materjali kokku ei saaks, seega vaata parem galeriid:

Uuri lisa Gulbene - Alūksne kitsarööpmelise raudtee kohta SIIT!

Jaga
Kommentaarid