Kas oled kogenud imelikke pilke, kui pakid oma reisikotti: “Kas tõesti kavatsed kõik selle kaasa võtta?” küsivad käispagasiga reisima harjunud inimesed. Suure seljakotiga reisimises on oma võlu ning mõneti defineerib see ka tõelisi rändureid, aga vahel on mugav olla nii väikese pagasiga kui võimalik.

Toome sinuni viis nõuannet, kuidas alati on võimalik väga kerge pagasiga reisida. Need nipid on kirja pandud mõeldes eelkõige just naistele, aga sobivad väga hästi ka meestele.

1. Hangi kosmeetikavahendite jaoks väikesed pudelikesed

Sa ei kasuta reisil kunagi ära tervet kosmeetikatoodet, kui just ei plaani aasta aega järjest reisida. See väike raha, mis sa kulutad komplekti väikeste purkide peale, kuhu vajalik kogus ära mahutada, oli tõenäoliselt kõige paremini kulutatud reisiraha üldse. Kõik oma näohooldusvahendid, šampoonid ja palsamid saad mahutada neisse sildita pudelikestesse. Kandes kõiki oma kaasavõetud vedelikke väikestes 50-100 ml pudelites-purkides, ei pea lennujaamas pagasit üldse ära andma.

2. Võta kaasa riided ainult üheks nädalaks

Kui parajalt pingutada, siis õnnestub ka 50-liitrine seljakott kokku voltida millekski, mis kõlbab käsipagasina kaasa võtta. Pea igal pool maailmas leiab kellegi, kes on nõus pesu mõistliku raha eest ära pesema. Eeldades, et reis jääb enam-vähem sama kliimavöötme piiridesse, tuleb igal juhul mugavam pesta kord nädalas pesu kui kaasa vedada terve kuu garderoobi. Siit ka järgmine soovitus: riided võiksid olla enam-vähem sarnast värvi, et neid saaks koos pesta.

3. Kanna seljas riideid, mis võtavad kõige rohkem ruumi

Mõned lennufirmad tahavad tõesti, et suruksid kõik oma asjad ühte kohvrisse ja proovivad seejärel kurja irve saatel, kas see “mõõdukasti” mahub. Selle jaoks on parim soovitus kanda oma kõige soojemaid, kohevamaid ja ruumivõtvamaid riideid lennukisse saabudes seljas. Usu mind, nad ei käsi sul kaalule minna, et ülekaalu registreerida. Seega kui lähed näiteks kõrbereisile, kus öösel on külm ja päeval väga palav või sooja riiki, kus on kõrged mäed, kanna oma sviitreid ja jopesid ning isegi kobakaid matkasaapaid seljas ja jalas, kui astud lennuki pardale.

4. Kasuta õigeid elektroonikavidinaid

Kui sulle meeldib pikkadel bussi- ja rongireisidel lugeda ning huvitavad ka kohapealsed raamatud, siis on üsna lihtne avastada tagasi tulles, et raamatuid on rohkem, kui minnes sai kaasa võetud. Õnneks on olemas Kindle e-luger. Kindle võiks olla veel selline vanamoeline, millel puudub taustavalgustus ja mille aku tööiga on sada korda pikem kui näiteks iPhone’il. Kui sul pole sellist e-lugerit, siis laena. Kui usud, et suudad reisil olles eemale hoida Facebookist ja e-postist, siis sülearvuti või tahvli kaasatassimise asemel kasuta vaid oma nutitelefoni. Niikuinii ei lähe sa kunagi kodust välja ilma telefonita ja tänapäeval on üsna vähe asju, millega nutitelefon reisil olles hakkama ei saaks. Kuna nutitelefonil on üsna ebamugav kirjutada, siis äkki ongi parem — saab rohkem võrgust väljas olla ja puhata.

5. Jäta varuruumi uute asjade jaoks

Kindlasti mõtled sa nüüd, et kust selle varuruumi veel võtma peaks? Kõige vajaliku käsipagasisse mahutamine on juba iseenesest tõeline väljakutse. Kuid mõtle — millistelt reisidelt oled sa tagasi tulnud, ilma et oleks kohapealt midagi ostnud? See võib olla mõni uus riideese, mida selga pannes saab hiljem meenutada seda kohta, kus käidud. Tihti selgub ka kohapeal, et sinu riietus ei sobi kohalike tavadega ning vajad näiteks katvamat suurt salli. Või kui ostad hulga kingitusi ja suveniire, siis igal juhul tasub kotti natuke ruumi jätta ka kohapealt ostetavate asjade jaoks, sest hiljem pagasi eest juurde makstes on see alati kallim!