Nii nagu enamuses suurlinnades, nii leidub ka Istanbulis terve hulk võimalusi tasuta linnaga tutvuda. Peab vaid teadma, kust otsida. Alustada aitab Senem, Istanbuli kohalik, kes pani kokku kümme parimat võimalust tasuta Istanbulis midagi ette võtta.

1. Tutvu Türgi juutide ajalooga Zülfarisi sünagoog-muuseumis

Zülfarisi sünagoogi ajalugu ulatub aastasse 1671, kuid 1985. aastal see suleti kohaliku kogukonna toetuse vähesuse tõttu. Praegu tegutseb sünagoog muuseumina, kus saab tutvuda sefaradi juutide ajaloo ja eluga, kes 1492. aastal heideti Hispaania kuninganna Isabella ja kuningas Ferdinandi käsul Hispaania kuningriigist välja ning kes olid seejärel teretulnud Ottomani impeeriumi, mida valitses sultan Bayezid II. Ära unusta enne kontrollida ka lahtiolekuaegu, sest muuseum on usupühade ajal suletud.

2. Mine piknikule Yıldızi parki

See armas park asub Istanbuli südames. Siia saabuvad praamid Aasia-poolselt kaldalt. Vanade Ottomani-aegsete majade, ilusate vaadetega pargiradade ning lillede ja parditiikidega küngaste vahel on puude vilus hea maha istuda, et alustada ühe mõnusa piknikuga. Kohalikel meeldib samuti siin piknikku pidamas käia, seega tasub tulla varakult ja hõivata mõni parem koht.

Mis oleks parem, kui üks pühapäeva hommik veedetuna kohalikul täikal vanade asjade seas tuustides? Ligi 200-le letile on laotatud igasuguseid asju alates vanadest kaameratest, riietest ja kelladest kuni elektroonika, raamatute ja keraamikani. See on tõeline aardeleiukoht külastamiseks isegi siis, kui ei kavatse seal sentigi ostmiseks kulutada.

4. Imetle bütsantsi-aegset arhitektuuri Zeyrek Camiis

Zeyrek Camii, mis asub Kludsarve lahe ääres asuval mäenõlval vaatega lahele, on suuruselt teine religioosne ehitis, mis bütsantsi ajast Istanbulis säilinud. See koosneb kolmest ehitisest: kahest endisest ida ortodokssest kirikust ja kabelist.

5. Naudi moodsat kunsti ja pärastlõunateed Doğançay muuseumis

Keset Beyoğlu tänavasaginat võib leida 150-aastase vana maja, kus asub väike osa Burhan Dogançay loomingust. Burhan Dogancay ja tema isa Adil Dogançay on kaks Türgi olulisimat kunstnikku. Muuseumi fassaad on väga kitsas, seega sissepääsu leidmiseks peab olema väga tähelepanelik. Tasuta pealelõunatee serveeritakse muuseumis iga päev kella 3–5 vahel.

6. Ahmi endasse Grand Bazaari lummavat õhustikku

Kuigi Istanbuli Grand Bazaar ehk Suur Turg on kurikuulus oma poepidajate poolest, pakub see ikkagi head võimalust nautida sealset eksootilist atmosfääri. 15. sajandil ehitatud hoonel on turupinda 55 000 ruutmeetrit ja selle katuse alla mahub ligi 3000 poodi. Põhiliselt müüakse juveele ja ehteid, nahatooteid, suveniire ja salle.

7. Heida Elgizi muuseumis pilk peale Türgi kaasaegsele kunstile

Elgizi perekond on seda muuseumi pidanud juba 2001. aastast, et tutvustada Türgi kaasaegset kunsti. Seal saab näha Elgizi perekonna enda kollektsiooni, mis kosneb paljude türgi ja välismaa kunstnike tähtsamatest töödest. Nende seas on esindatud sellised tuntud nimed nagu Fahrelnissa Zeid, Andy Warhol, Tracey Emin, Jan Fabre, Barbara Kruger, Cindy Sherman ja Paul McCarthy. See on ka koht, kus uued tulijad saavad oma kunsti eksponeerida.

8. Nuusuta Mısır Çarşısı vürtside aroome

Kuigi tegemist on väiksema turuga kui Grand Bazaar, eelistavad paljud kohalikud just Mısır Çarşısı´t, kuna see asub Eminönü sadama lähedal. Siia tullakse ostma parimaid vürtse, maiustusi, kuivatatud puuvilju ja pähkleid, aga ka teisi toiduaineid. Letipidajad pakuvad heameelega kõike ka maitsmiseks, seega astu läbi ja proovi, nuusuta ning imetle tervet müriaadi erinevaid delikatesse.

9. Suhtle kohalikega Ortaköy väljakul

Paljud kohalikud noored tulevad sellele väljakule "hängima". Kohe veepiiril on ka baroklik mošee, mis on kuulsa Balyani arhitektiperekonna tööde üks parimatest näidetest. Hiljuti renoveeritud ehitis on kindlasti väärt külastamist.

Kohalikud jumaldavad seda kohta. Asub see Ottomani pangahoones Karaköys, pakkudes huvitavaid kunstiväljapanekuid ning vaateid linnale. Võimalik, et sellest saab üks sinu lemmikvaatamisväärsustest linnas!

Allikas: Like a Local