Neljast suurest hallist ja vabaõhualast koosnev Riia keskturg on linna üks suuremaid vaatamisväärusi, mida külsatab iga päev 80 000–100 000 inimest - nende hulgas on nii tippkokad, koduperenaised kui gurmaanid kõikjalt maailmast.

Sealt võib osta peaaegu kõike – nii Lätimaal kasvatatud ja talunike valmistatud omatooteid kui ka eksootilisi puuvilju ja tööstuskaupu.

Läti parimaid ja tuntumaid kokkasid Mārtiņš Sirmais, kes on Riia restoranide tippkolmikusse kuuluva restorani „3 pavāru restorāns” ning ka uue restorani „Restaurant 3” omanik ning mitme populaarse Läti kokasaate juht - on turul sage külaline. Kunagi käis ta igal hommikul seal restorani jaoks sisseoste tegemas, nüüd on töökoormus selline, et kasutada tuleb usaldusväärseid abilisi. Ent turul näeb teda korra nädalas kindlasti ja müüjate käitumisest on näha, et tema lemmikud on teada. Kõike seda, mis Sirmaisi turukotti kaob, restoranis nautida ei saa - mõned hõrgutised valmivad ainult tema enda pere jaoks.

Paar tundi staarkoka sabas sörkimist mööda hiiglaslikku turgu õpetab selgeks, kust on kõige targem osta köömnejuustu või hapukapsast ning kergitab ka saladuseloori sellest, mida kuulus kokk kodus oma kõige kallimatele süüa teeb.

Riia keskturg asub südalinnas, vaid kümmekonna sammu kaugusel vanalinnast, Daugava jõe kaldal Riia bussijaama ja Keskraudteejaama kõrval. 1998. aastal kanti kogu tohutu Riia Keskturu territoorium UNESCO maailmapärandi nimistusse. Peale selle on turg arhitektuuri seisukohalt ainulaadne mitte ainult paviljonide poolest, vaid ka vanade ladude, või nn hulgiladude tõttu, mis asuvad turu territooriumil ja selle kõrval. Nüüd asub hulgiladudes loomingulise tööstuse kvartal.


Reisijuht.ee sõidukulud Riiga kandis Riia turismiarendusbüroo.

Foto: Mārtiņš Sirmais pärast turulkäiku köögis.


Lätlased on hullud suitsutatud toidu järele, olgu see kala, kana või juust. Ja tänu sellele ka meisterlikud suitsutajad.

Sellist suitsukana, nagu saab osta Riia Kesturult, ei saa kusagilt mujalt maailmast. Terve kana on ilus ja tumekuldne, maitstes mahlakas ja ürdine. Kana suitsutamise saladus on tegelikult lihtne - enne suitsuahju panemist peab olema kannatust lasta linnul marinaadis olla. Lihtne retsept, mille tegemiseks paljudel aga kannatust pole.

Suitsukana on Mārtiņš Sirmaisi vaieldamatu lemmik ning terve lind kaob tema kotti - koju lastele, selgitab ta sõrmi limpsides.


Riia turule saabuvad granaatõunad otse Gruusiast ja ka muud eksootilised viljad ei ole tavaliselt pärit mitte anonüümsest hulgilaost, vaid kaupmeestel, kes oma partnerid kaukaasias ja Kesk-Aasias.
Läti suitsukala on maailmakuulus ning suitsusprott nende kõige suurem ekspordiartikkel toidukaupade maailmas. Riia keskturul suitsutatakse kala kohapeal (suitsutsehhid on turuhoone all hiiglaslikus keldris) ning jõuab müügilettidele otse suitsuahjust.
Kui suvel täidavad köögiviljahalli värsked juurviljad ja salatilehed, siis talvel pannakse kõik hapnema või marineerima ning kõikjal sirutuvad lae poole inimesekõrgused kurgi- ja kapsatünnid.

Kui eestlased on hullud igasuguste seemneleibade järele, siis klassikaline Läti leib on "puhas". Ka ei ole lätlased väga suured kandiliste vormileibade tegijad. Läti parim leib on peenest jahust ja pisut magusam, kui Eesti leibadega harjunu oodata võiks. Kauplustesse jõuab ökopagarite toodangut pisut ka, kuid parima leiva saab siiski ise kodus küpsetades või turult.