Palju on räägitud tavaliste vaatamisväärsuste igavusest, sest reisil tahetakse kogeda midagi täiesti erilist. Peab astuma läbikäidud turistiradadelt kõrvale, saama teravaid elamusi ja nägema kohti, mis jäävad meelde. Need kümme veebisaidi Flavorwire poolt välja valitud paika peaksid just sellisteks reisisihtkohtadeks sobima - ka päevasel ajal on terav elamus tagatud.

1. Ittoqqortoormiit, Gröönimaa

Väike asula kaugel põhjas pakub võimalust elada inuiitidega koos nende kohalikku ja veidi metsikut elu, mis koosneb kalapüügist, jahtimisest ning koerarakendiga sõidust. Põnevust lisab see, et kõik käivad ringi, püss õlal. Turistidel ei soovitata ka niisama küla ümbrusse uitama minna, sest jääkarude jaoks on kauge külaline eksootiline jahisaak.

2. Karni Mata tempel: elu koos rottidega

Rajahstanis asuv tempel pakub ulualust 20 000 rotile, kellele on osaks saanud austus ja ümmardamine: nad joovad kausist piima ja saavad muid hõrgutisi. Karni Mata templit külastavad tuhanded rändurid, kes tahavad austust avaldada 14. sajandi pühakule, keda usutakse olevat jumalanna Durga taaskehastus. Rottide ilmumisest templisse aga räägivad mitmed kohalikud legendid. Ühe legendi järgi olevat rotid paarkümmend tuhat sõdalast, kes sealsamas lähedal kadunuks jäid.

3. Seagaia Ocean Dome

See pole mitte niivõrd hirmutav, kui pigem veider reisisihtkoht. Ilmselt on tegu ainsa siserannaga, millel kaitsev katus pea kohal ja sellest hoolimata võib end pruuniks päevitada. Siserand asub Miyazakis, Jaapanis. 2007. aastal see küll suleti, aga tippaegadel käis seal päikest võtmas 1,25 miljonit inimest aastas. Rannas asub võltsvulkaan, veepark, kunst-taevas ja muidugi kunst-liivarand.

4. Kääbustemaa

Pennsylvanias asub üks kummaline kääbuseküla, kus ongi kõik nii nagu muinasjutus: maastik, inimesed ja õhustik. Külalised võtab vastu härra Rich, kes pühendab saabujad kääbuste maailma saladustesse. Tema jutt on küll natuke imelik, aga enamasti räägib ta looduse ja müstiliste olendite kaitsmisest.

5. Kuukraatrid

Ameerika Ühendriikides Idahos asub sõna otseses mõttes kuumaastik: apokalüptilised kraatrid, kidur või pea olematu taimestik ning laavaväljad silmapiirini jätavad mulje, et rändur on maandunud mõnel teisel planeedil.

Tuhandeid aastaid vanad laavajõed on moodustanud huvitavaid koopaid, mida saab avastada. Kuukraatrites puudub vee saamise võimalus ja suurte vahemaade tõttu lähimate teenindavate asutusteni tuleb oma veevarud ja muu vajalik matkale kaasa võtta.

6. Izu saared

Vaikse ookeani saartele tuleb minna gaasimaskiga, sest nii soovitavad ka reeglid saarte külastajatele. Vulkaanid on neil Jaapani saartel aktiivsed ja eritavad mõnikord mürgiseid gaase. Paljud saared on asustatud. Väljakutseid otsiv turist leiab eest raske ja põneva maastiku.

Izu saarestik on kuulsaks saanud ka ühe ajaloolise fotoga, kus kohalikud elanikud poseerivad grupipildil kõik gaasimaskidega. Samasuguse pildi võib saada ka turismigrupp, kui satub mõnele saarele vulkaanist mürgiste gaaside eritumise ajal.

7. Nukkude saar

Mexico City lähedal hüljatud kanalisaarel asuvad tuhanded nukud, mis päevavalges põrnitsevad turiste mustade silmaaukudega ning paljudel puuduvad ka kehaosad. Öösel saart külastanud rändurid räägivad, et on lausa väljakannatamatult häiriv neid nukke igal pool puude otsas näha. Nukke hakkas saarele koguma Don Julian Santana Barrera, üksinduses elanud mees, kes legendi järgi oli esimese nuku puu otsa üles riputanud saare lähedal kanalis uppunud tüdruku mälestuseks, aga hukkunu hing hakkas nõudma aina uusi ohvreid. Peale mehe surma 2001. aastal hakkasid aga saarele nukke juurde tooma turistid.

8. Vaikse ookeani prügisaar

Globaalse saastamise monument - Texasesuurune prügisaar tiirleb Vaikses ookeanis kohas, kuhu kõik vee peal hulpiv rämps kipub kokku kogunema. Tasapisi on prügisaarest saamas vaatamisvärsus. Ehkki enamus rämpsusaarest on nii hõre, et lainetel võib silmata vaid üksikuid hulpivaid asju, on nö tuumik üsna efektne: täielik tihe rämps, kuhu aga pilk ulatub. Prügimäele pääseb 10 tuhande dollarise piletiga. Laevareis viib kohale.

9. Alnwicki mürgiaed

Northumberlandi hertsoginna rajatud aed keskendub mitte ravivatele, vaid tapvatele taimedele. Hertsoginna imestas, et miks kõik nii ühekülgselt ravimtaimedele keskenduvad. Nüüd ongi olemas mürgiaed, mille väraval silt hoiatab, et sisenetakse ebasõbralikku keskkonda. Lisaks mürgitaimede vaatamisele huvituvad turistid kohast ka selle pärast, et seal on filmitud Harry Potteri filmi.

10. Integratron

Endine lennundusinsener George Van Tassel ehitas seda kuppelehitist 18 aastat - eesmärgiks oli tema sõnul koondada Maa magnetvälja ja võtta ühendust maaväliste olenditega. Inseneri väitel tal see ka õnnestus. Igaüks saab proovida, mis tunded temas tekivad selle kupli all lamades ja kas keegi ka kontakti otsib heliteraapia seansi ajal.