Huffington Post on kokku pannud edetabeli kuuest kõige kummitavamast hotellist, kus mõnes toas võib magamise asemel hommikuni hirmunult üleval passida. Neisse hotellidesse on sisse registreerunud külalised, kes end enam kunagi välja ei kirjuta.

Jekyll Island Club Hotel

USA-s Georgias asuv hotell majutab määramata ajaks USA raudteemagnaati Samuel Spencerit, kes eelistas kõige õhulisemat ja päikeselisemat sviiti teisel korrusel sissepääsuga viimasest uksest vasakul. Magnaat sai rongiõnnetuses surma 1906. aastal, kuid pidi hotelliesindaja sõnul endiselt nautima oma toas hommikukohvi ja värskeid ajalehti.

Stanley hotell Colorados

Stephen Kingi gootilik raamat "Hiilgus" (1977) kirjeldab eraldatuna mägedes asuvat Overlooki hotelli, mis päris-elus on Stanley hotell. Kas kuulsa kirjaniku raamatust inspireerituna või on tõesti hotelli kolinud kummitused, seda ei tea keegi, aga külastajad pidavat aeg-ajalt kurtma vaimude ja ahelakõlistajate üle.

Hotell Brown Palace Colorados

Ajast, mil hotelli kohal asus Rock Islandi rongipiletite müük, on alles jäänud üks kummitus - vana konduktor, kes juhatab reisijad rongile ja siis haihtub.

Carolina Inn

Põhja-Carolinas asuv kena majutuskoht hakkas meeldima arstile Dr William Jacocksile nii palju, et ta isegi peale oma surma sealt ei lahku. Kuigi ta suri 1965. aastal Bostoni haiglas, olevat paranähtuste uurijad teda näinud sinises kitlis ringi liikumas ja hõljumas veel 2007. aastal.

Pfister Hotel, Wisconsin

1893. aastal avatud Pfisteri hotell võõrustab juba pikemat aega sõbralikku vanemat härrasmeest, kes olevat surnud 1927. aastal. Tegemist on hotelli asutaja Charles Pfisteriga, kes käib kontrollimas panipaika 9. korrusel. Mida ta sealt otsib, ei oska keegi öelda.

Hawthorne´i hotell

Massachusettsis asuv Hawthorne´i hotellis tegutseb vaim (või vaimude grupp), kes paneb pihta numbritubade võtmeid, lülitab sisse-välja tulesid ja keerab veekraane. Naissoost ilmutis luusivat külastajate sõnul ringi toa number 612 ukse taga koridoris. Samas ütleb hotelli mänedžer, et neil pole mingeid tõendeid vaimu olemasolust. Tema arvates ei too vaimud hotellile ei kahju ega kasu, sest osa külastajaid eelistavadki vaimudega tuba, osad aga põgenevad sellistest kohtadest. Samas oleks aga hea kõik kadunud asjad või katkised lülitid vaimude kaela ajada.

Hotellibroneeringute sait Booking.com tegi Halloweeniks reklaami, kus reklaamib samuti kummitavat hotelli:

Kõige kõhedamad ühistranspordivahendid

Kui hotellidest saavad vaimupelgurid eemale hoida ja valida mõne muu majutusasutuse (või toa), siis teine lugu on ühistranspordiga. Ajakiri Wired kogus kokku kõige kõhedamad ühistranspordikogemused, mis paneb kõrgusekartjad mõnikord ümber mõtlema ning klaustrofoobid tagasi pöörduma.

1. Merida rippraudtee

Venezelas asuv 12 km pikkune rippraudtee pole niisama turistiatraktsioon. Seda kasutasid kohalikud igapäevaseks sõiduks, mis viib kohati kuni kolme kilomeetri kõrguselt üle linna. Kuni 2008. aastani oli tegemist maailma kõrgeima rippraudteega, praegu on transpordivahend remondis.

2. Wuppertali ripptramm

Wuppertal on maailmakuulus selle poolest, et ühistranspordiks kasutatakse relsi küljest alla rippuvaid tramme. Vaatamata oma kõhedusttekitavale rippumisele tänavate kohal pole trammidega alates 1901. aastast juhtunud rohkem kui üks õnnetus - siis oli see põhjustatud relssidele unustatud tööriistadest, mille pärast vagun maha jooksis ja alla jõkke kukkus.

3. Saint-Martini hüljatud metroojaam

Hüljatud metroojaamu on pea igas linnas, Pariisi metroos aga on üks, milles rongid ei peatu juba alates II Maailmasõja ajast. Praegu kasutab tühja jaama reklaamitööstus möödakihutavatele rongidele reklaamide näitamiseks.

4. Pyongyangi metroo

Maailma üks salapäraseimaid metroosid Põhja-Korea pealinnas arvatakse olevat nagu ussikäikude rägastik, mille paljusid otsi ei tea keegi. Oletatakse, et riigi valitsejad kasutavad mõnesid salakäike kiiresti ühest kohast teise jõudmiseks. Kõigile avatud pidid olema vaid paar liini, maapealsed sissepääsud on turvatud kiiresti allalastavate pommikindlate seintega. Metroo peab töötama ka kui tsiviilvarjend.

5. Arsenalna metroojaam

Klaustrofoobidele on tõeline katsumus laskuda Kiievi metroo Arsenalna jaama Kiievis. Sinna viib hiiglapikk eskalaator, laskudes käiku pidi 105 meetri sügavusele. Vaid eskalaatoril sõitmine kestab viis minutit. Metroopeatus ehitati ainult Kiivi Arsenali tehasesse suunduvate tööliste jaoks.

6. Silverpilen

Tegemist on Stockholmi metroo hõbedase nn "kummitusrongiga", mis ilmub metroodesse vaid mõnikord harva tipptundidel. Kunagi varuks jäetud värvimata rong on saanud linnalegendiks - räägitakse, et südaööl kihutab tühi hõbedane rong läbi metroojaamade ja mõnikord sinna peale läinud inimesed on välja saanud alles kuude pärast.

7. Yokai rongid

Kyotos võib juba augustis näha kummalisi Halloweeni kostüümidesse riietatud inimesi, kes ootavad rongi - Yokai rongi. Yokaid on kääbused ja paharetid Jaapani folkloorist. Neid mängivad nätlejad, kes sisenevad sinise valgusega erirongidesse, et lapsi lõbustada, mitte hirmutada.

Kümme maailma kõige kummitavamat paika

Lisaks hotellidele ja transpordile anname lugejale ülevaate ka maailma kõige kummituslikumatest vaatamisväärsustest, mille on kokku pannud ajakiri Time.

1. Valge Maja

USA presidendi residentsist pole mõned residendid tahtnudki lahkuda. Abigail Adams (presidendi abigaasa) tegeleb väidetavalt endiselt pesupesemisega, Dolley Madisoni vaim aga hulgub presidendilossi roosiaias. Abraham Lincolni vaimu on samuti nähtud tema magamistoas.

2. Winchesteri maja

Püssimeistri uhke villa asupaigas olevat olnud needus, et sellessekohta elama asunud pere mõrvatakse vaimude poolt selle pere enda relvadega. Selgeltnägija ennustas, et see juhtub kohe peale maja valmissaamist, seega on legend nagu USA versioon Ülemiste Vanakesest. Majaperenaine Sarah Winchester tellis siis ehituse, mis ei lõppenud kunagi. Või peaaegu kunagi - järjepanu ehitati 38 aastat.

3. Amityville´i maja

Aadressil Ocean Avenue 112 Amityville´is, Long Islandi äärelinnas asub brutaalse peremõrva toimumispaik. 23-aastane Ronald DeFeo tappis 1974. aastal seal oma vanemad ja neli nooremat õde-venda. George and Kathy Lutz, kes hiljem sellesse majja oma nelja lapsega kolisid, hakkasid kannatama vaimude kiusamise all. Hiljem väitsid maja uurinud "eksperdid", et kirjeldatud vaimud on "väljamõeldis".

4. Eastern State´i vangla

Vanglad on teada-tuntud kummituste pesitsuskohad, eriti vanad vanglad. Philadelphias asuv 1829. aastal ehitatud parandusasutuses olid üksikkongid, kus vangid kunagi teisi ei näinud ja see põhjustas vaimuhaigust. 1970. aastani tegutsend vangla kuulsaim külaline oli Al Capone. Nüüd kuulevad vanglamuuseumi külastajad tihti kahtlaseid hääli ja 12. kongis keegi aeg-ajalt naerab, väidavad mõned.

5. Edinburghi loss

900-aastases lossis lihtsalt peab kummitama, arvavad kohalikud ja nii ka on. Lossis korraldatakse lausa vaimude-teemalisi ekskursioone ja eksperimente vaimude olemasolu tõestamiseks.

6. Gettysburgi lahinguväli

Ameerika ajaloo üks versiemaid lahinguid peeti Gettysburgi väljal, kus hukkus ligi 50 000 sõdurit. Kohalike sõnul on nii suur hulk surmasid ühes kohas pea kindlalt vaimude liikumise põhjuseks, kes väidetavalt hulguvad mööda lahinguvälja ja otsivad oma relvi ja varustust.

7. Myrtles´i istandus

St. Francisville´is asuv 1796. aastal rajatud kindral David Bradfordi istandus olevat üks Ameerika kõige kummitusterohkemaid kohti. Mõned selle paiga külastajad räägivad, et on näinud viirastusi rohkem kui kümnest mõrvast. Ringi hulguvad nii orjade kui järelvaatajate hinged, sest viimased (ja nende pereliikmed) said surma orjade ja nende pereliikmete kättemaksu läbi.

8. Queen Mary

1967. aastal Long Beachilt teed alustanud luksuslaev Queen Mary sai hüüdnimeks Hall Kummitus. Praegu laevahotellina tegutsevas raudses öömajas olevat aktiivsed "Valge Daam" ja lapsed, kes uppusid laevabasseinis, üks madrus, kes sai surma masinaruumis ning veel hulk vaime, kes tulevad välja episoodiliselt.

9. Londoni Tower

Londoni üks sümbolitest meelitab lisaks turistidele ka kummitusi. Kunagi vangitorniks ehitatud Tower on koduks Henry VIII naise Anne Boleyni vaimule, kellelt eemaldati pea 1536. aastal; Jane Grey vaim ilmus välja 1957. aastal ehk 403 aastat peale oma surma; Sir Walter Raleigh käib samuti ehitises kummitamas. Esimest korda nähti tornis Thomas Becketti kummitust juba 13. sajandil.

10. Whaley maja

San Diego vanalinnas asub maja, kus elavad vaimud: 1960ndatel olevat isegi USA kommertskoda tunnistanud, et Whaley majas kummitab. Travel Channel nimetas selle hoone veel "Ameerika kõige üleloomulikumate nähtustega majaks". Kummitama pidavat 1852. aastal üles poodud Jim Robinson. Juba 1857. aastal ilmus tema vaim välja elanikke häirima.

Hea lugeja, kuidas tundub, millest tekivad sellised legendid vaimudest ja millised võiksid olla Eesti kõige kummitavamad paigad?