Aga tegelikult peitub Tai toitude saladus viie maitse – hapu, magusa, soolase, mõru ja vürtsika – omavahelises tasakaalus. Mõni Tai roog sisaldab hoolikalt koostatud segu kõigist neist ahvatlevatest maitsetest.

Teisi toite serveeritakse aga lisanditega, mis aitavad selle ülivõimsa vürtsikusega toime tulla. Näiteks haput ja vürtsikat tom yum goong'i pakutakse sageli koos omleti või riisiga. Võib-olla just seetõttu ongi riis alati Tai roogade lahutamatu osa.

Paljudele ürtidele ja vürtsidele lisaks kasutatakse Tai toitudes tihti soolaga sarnaselt kalakastet, sest see pehmendab roa maitset. Seega tuleb sellega arvestada ka taimetoitlastel, kes peavad Tais hoolikamalt toitu valima.

Te saate proovida väga mitmekülgset Tai kokakunsti – nii pearoogi kui ka magustoite. Samuti saate maitsta kohalikke toite, mis erinevad riigi igas nurgas. Põhja-Tai eined sisaldavad enamasti kleepuvat riisi, nam prik'i (vürtsikas tšillipasta), värskeid köögivilju ja suppi, Kirde-Tai toidud on kuulsad oma vürtsika ja hapu maitse ning olulise maitseaine pla ra (kääritatud kalakaste) poolest ning traditsioonilised Lõuna-Tai toidud on tuntud tänu ürtidele ja vürtsidele.

Toitudes on tunda ka palju Hiina mõjutusi. Tais asuvad paljud Hiina ja fusion-toitu pakkuvad restoranid kõrvuti autentsete Tai restoranidega.

Loe Tai kokakursustest rohkem veebist!

Jaga
Kommentaarid