Hingematvalt kaunis loodus, rikkalik kultuuripärand, lõputud liivarannad, värvikas ööelu, suurlinlikud ostlemisvõimalused, külalislahked inimesed, suurepärased hotellid, maailmakuulus köök, troopiliselt sumedad ööd ja hägusad horisondid – Tais leidub seda kõike.

Sõna thai (ไทย) tähendab tai keeles “vaba”, seega on Tai sõna otseses mõttes vabaduse maa ja tai elanikud kuulutavad uhkusega, et erinevalt naabermaadest pole nende kodumaad kunagi koloniseeritud. See on võimaldanud Tail säilitada oma erakordse kultuuri, keele ja kombed, aga ka erilise väärikuse ja uhkuse. Wai, traditsiooniline palvetaoline tervitus, saab osaks igale külastajale ning enne, kui arugi saate, võtate elu kohalike kombel stoilise rahuga ja tabate end naeratamas ka olukorras, mis kodus ehk vererõhu üles lööks. “Mai pen rai!” ütleb tai rahvas ja tasub vaid kaasa noogutada – tõepoolest, kõik on korras.
Suuruselt Prantsusmaa ja Suuruselt Prantsusmaa ja Hispaaniaga võrreldav Tai Kuningriik pakub lõputult avastamisvõimalusi. Meie alustame oma reisi pealinnast, Bangkokist. See kohalike seas Krung Thepi ehk Inglite Linnana tuntud ligi 10 miljonilise elanikkonnaga linn on Aasia pulbitsev metropol – elurõõmu ja elujõu linn, lõhnade ja maitsete linn, vastuolude, meelelahutuse ja üha kõrgemale taeva poole kerkivate pilvelõhkujate linn. Kaos ja harmoonia, kuldsed templid ja värvikad turud, kanalite äärsed varjulised sammasmajad ja maailmanimedest arhitektide uusim looming, budistlikud mungad ja õhtuti end üles lüüa armastavad kaunitarid, neoonsiltidega ööelukvartalid ja varjatud paleed – see kõik on siin esindatud.
On ilmne, et Bangkok pakub ohtralt võimalusi ka vabaks ajaks. Tohutud kaubanduskeskused, suurepärased muuseumid, Kagu-Aasia suurim okeanaarium, loendamatud massaažisalongid, karaokebaarid, katuseterrassidel asuvad peened restoranid, ja turud, turud, turud. Kuigi tailased on turuusku ning nii päevastel kui ööturgudel käib vilgas kauplemine, pole siinsed müüjad pealetükkivad. See annab võimaluse rahulikuks uudistamiseks ja inimeste vaatlemiseks. Ei maksa ka unustada, et reis Taisse ei ole täiuslik ilma turul või tänaval söömata.
Olgu see som tam, kalakastme, laimimahla ja palmisuhkruga maitsestatud terav papaiasalat, või pad thai, tai kuulsaim nuudliroog, milles segunevad magusus, hapukus ja vütsikus, ühtviisi suurt elamust pakuvad nii roa maitse kui valmistusprotsess.
Ühisel külastusel riigi suurimale ujuvturule Damnoen Saduaki soovitan keskenduda just kulinaarsetele elamustele, süües vürtsikaid nuudlisuppe, mereandidega riisiroogi või miks ka mitte minna puuviljadieedile. Vastavalt hooajale maitseme üheskoos puuviljade kuningannat mangostini, vahvate karvapallidena mõjuvaid rambutane, jalgpallina hiiglaslikku jakavilja. Julgemad saavad ka teada, kuidas mekib kurikuulus durian, Kagu-Aasia puuviljade kuningas, vili, mille kohta öeldakse, et see haiseb kui põrgu ja maitseb kui taevas.
Kolmepäevasel retkel Kwai jõe äärde satume sootuks teistsugusesse maailma. Siin on rahu ja omaette olemise aeg, mil ununevad kõik muremõtted. Troopiline loodus näitab, mis tal pakkuda on: tihedad bambussalud, lopsakate lehtedega tiigipuud, Sai Yoki looduspargi kosekesed ja otse meie džungliküla lähistel asuv stalakmiitide ja stalaktiitidega kaunistatud uhke koobas. Siin elav mon'i hõim näitab, kuidas on võimalik oma elu liigsega koormamata loodusega harmoonias elada ning jagab oma kultuuripärandit ka kaugelt tulnud külalistega.
Pattaya on Siiami lahe ääres laiuv elavaloomuline kuurort, mille tõmbenumbriks on lisaks rannale ka ohtrad ostu- ja meelelahutusvõimalused. Just Pattayas tuleb kõige selgemalt välja kohalike lõbu- ja elujanu – linnas ja selle lähiümbruses on teema- ja seiklusparke, troopilisi aedu, tipptasemel restorane, rääkimata veespordivõimalustest. Paadisõidu kaugusel on nii sukeldumis- ja snorgeldamisvõimalusi kui ka lihtsalt vaiksemat päikesepüüdmist pakkuvad korallisaared. Pattaya värvikad show'd on maailmakuulsad ja ööelu kesklinna kandis pöörane. Vaiksemal Jomtienil on aga mõnus basseini ääres või rannaliival peesitades oma päikesepatareid taas täis laadida.
Tai on võluv ja turvaline sissejuhatus Aasiasse, kombineerides nii meile tuttavat kui eksootilist. See on värav etniliselt ja religioosselt kirevasse Kagu-Aasiasse ning otsetee unenäolisesse troopikasse. Aga ettevaatust – haiguse vastu nimega “Siiam” pole võimalik end vaktsineerida ja nii võitegi end avastada üha naasmas, et lasta veel mõnel nurgatagusel sellel maagilisel maal enda süda võita.

Germalo Reiside 2019. a Tai reiside programmid leiate siit.

Parim valik reisigurmaanile!

Jaga
Kommentaarid