Miks minna

Singapur on tõeliselt populaarne sihtkoht. Näiteks meelitab rahva kohale iga-aastane F1 Grand Prix’ öövõistlus, suurejoonelised kuurordid ja silmapaistvad arhitektuuriprojektid, mis rikastavad linna niigi skulptuurset siluetti. Linna on tabanud traditsiooniliste restoranide loomise laine, mistõttu on Singapurile hiljuti antud Aasia toidupealinna tiitel. Kuid igal sammul saab osta ka taskukohast tänavatoitu, olgu selleks näiteks lihtne riis kanaga.

Singapuri on kerkinud ka uus põlvkond hotelle – alates kohaliku kangelase Loh Lik Pengi väljatöötatud disainielementidega ehitistest kuni vapustava Marina Bay Sandsini, mille välibassein asub 55. korrusel.

Marina Bay

Linna selle aasta suurim kõrghetk on olnud aedade avamine lahe ääres – see on uus ahhetamapanev hiigelpark ripptee, troopiliste kaldapealsete aedade, puid meenutavate tornide ning joaga. Mitmekultuuriline ja traditsiooniline Singapur õitseb keset kõiki neid suuri muutusi edasi.

Millal minna

Ilma mõttes ei olegi parimat aega Singapuri külastamiseks. Tuntud oma aastaringse sooja ja niiske ilma poolest, on temperatuur linnas hommikuti ja õhtuti 24 kraadi ja keskpäeval 31 kraadi ringis. Novembrist jaanuarini on temperatuur veidi mahedam, sest siis on mussooniperiood – sel ajal on mõistlik vihmavari kaasa võtta.

Singapuris toimub maailma ainus vormel 1 öövõistlus ja septembris on linn suurte kiiruste päralt. Hotelli broneerimine viimasel minutil võib kujuneda tülikaks, eriti kui on plaan peatuda hotellis, mis asub Grand Prix’ raja kõrval.

Kuidas kohale jõuda

Lennud: Ainuke reisilennujaam Singapuris on Changi rahvusvaheline lennujaam, mis asub kesklinnast 20 km kaugusel. Sel on kolm terminali; neljanda ehitus algab 2013. aastal ja lõpeb 2017. aastal.

Lennujaamast linna jõudmiseks on kõige otstarbekam võtta takso – see on mõistlik ka rahalises mõttes, kui reisiseltskond koosneb kolmest-neljast inimesest. Sõit taksomeetriga taksos kestab umbes 20 minutit ja maksab 30 Singapuri dollarit (sisaldab lennujaamast alustamise lisatasu). Lisanduda võivad tipptunni- ja broneeringutasu, sh krediitkaardiga maksmise tasu ja teatud aegadel Central Business Districtisse (CBD, ärirajoon) sisenemise lisatasu.

Transpordisüsteem (MRT) pakub alternatiivinina puhast ja taskukohast transporti lennujaamast linna. Changi lennujaama peatus asub 2. ja 3. terminali all keldrikorrusel. Reisijad peavad Tanah Merahi rongijaamas ümber istuma läände suunduvale rongile, viimane rong Changi lennujaama peatusest väljub kell 23.18.

Lennujaama transporditeenus pakub transporti lennujaamast linna suuremate hotellide juurde fikseeritud tasu eest (täiskasvanud 9 dollarit, alla 12-aastased lapsed 6 dollarit).

Oma lennnule saab registreerida Internetis ja valida sobivad istekohad hotellist lahkumata 12–48 tundi (oleneb lennufirmast) enne äralendu. Rohkem teavet internetis lennule registreerimise kohta leiab veebilehelt www.changiairport.com.

Kruiisid: Singapuri Marina kruiisikeskus (Marina Bay Cruise Centre Singapore) Marina Southi poolsaarel on mõeldud teenindama maailma suurimaid ookeanilaevu suuremate ja sügavamate kaikohtadega. Sadam hakkas laevu vastu võtma eelmise aasta mais.

Rongid: Rongiga saabujaid ootab ees maaliline teekond Malaisias ja Tais. Singapuris on Keretapi Tanah Melayu (KTM) kõige lõunapoolsem lõppjaam. Raudteevõrgustik ühendab Singapuri Malaisia ja Taiga. Kuna Keppeli raudteejaam suleti 2011. aasta juunis, on Woodlandsi rongipiiripunktist, mille kaasomanikud on KTM ning Singapuri immigratsiooni- ja piirivalveamet, saanud de facto keskne rongijaam Singapuris.

KTMi rongid sõidavad Singapuri ja Kuala Lumpuri vahel mitu korda päevas (kuuetunnine teekond), lisaks Butterworthi Pulau Pinangi osariiki (u 12 tundi) ja sealt edasi Hat Yaisse Tais. Samuti on võimalik rongiga sõita Malaisia idarannikule läbi Kuala Lumpuri, lisaks sõidavad KTMi kiirrongid Singapuri ja Johor Bahru vahel – see marsruut on populaarne ostureise tegevate singapurlaste seas.

KTMi piletite broneerimiseks tuleb minna veebilehele www.ktmb.com.my, helistada tel 00 60 32 267 1200 või saata e-kiri oma broneeringusooviga aadressile callcenter@ktmb.com.my.

Kui rahakotti kannatab märkimisväärselt kergendada, pakub luksuslik Eastern & Oriental Express (tel 00 656 395 0678; www.orient-express.com) kolmepäevast reisi Singapurist Bangkokki koos kahetunniste peatustega nii Pulau Pinangis kui ka Kanchanaburis. Selleks reisiks võiks hästi riietuda.

Kuidas liikuda

Ühistransport: Singapuris on ulatuslik rongide (MRT) ja bussidega transpordivõrgustik. Rongisüsteem oli veel kuni hiljutise riketelaineni väga tõhus. Kõik rongid ja maa-alused jaamad on varustatud kliimaseadmetega, pakkudes valitsevast kuumusest ajutist puhkust ning töötavad iga päev hommikul kella kuuest keskööni. Rongid sõidavad kolme kuni kaheksa minuti järel. Söök ja jook – eriti Singapuri lemmikpuuvili durian – on rongides rangelt keelatud.

Kui kavatsete linnaga tutvuda ühistransporti kasutades, on mõistlik osta Singapore Tourist Pass. See on transpordikaart, millega saab MRT ja LRTga (Light Rail Transit) ja ka bussidega piiramatult sõita. Ühe päeva kaart maksab 10 dollarit, kahe päeva kaart 16 dollarit ja kolme päeva kaart 20 dollarit (www.thesingaporetouristpass.com).

Taksod: Taksosid on Singapuris küllaga, kuid vaba takso saamine on suuresti vedamise asi ning sõltub sellest, kus ja millal taksot vaja. Kuigi sõidukid ei tohi kollaste või sakiliste joontega teedel seisma või ootama jääda, peatavad singapurlased vajaduse korral siiski takso ilma pahandustesse sattumata.

Linnas on kõige mõistlikum tellida takso hotellis või ostukeskustes selleks mõeldud taksolettidest. Takso saamine tipptundidel võib osutuda raskeks. Sellest on võimalik hoiduda, kui broneerida takso vähemalt pool tundi ette. Tasude ja lisatasude keerukat süsteemi arvestades on sellega targem end juba enne taksosse istumist kurssi viia (www.taxisingapore.com).

Kohalikud seadused ja tavad

Singapur on teada-tuntud trahvilinn – seaduserikkumise eest võidakse tihti trahvida ja isegi kehaliselt karistada ning vangi panna. Seadused tunduvad karmid, aga kohalikud on õppinud nende järgi elama.

Alates 1992. aastast, kui üks vandaal toppis närimiskummi MRT uksesensorisse, mis põhjustas häire rongiliikluses, on närimiskummi müük ja import Singapuris keelatud. Võib küll nätsu närida, kuid see tuleks pärast alati prügikasti visata.

Restoranides, kinodes ja kõikides avalikes kohtades, mis asuvad siseruumides, on suitsetamine keelatud. Peagi laiendatakse keeldu sellistele avalikele kohtadele nagu ülekäigusillad ja välihaiglad.

Vandalism on karistatav, samuti prügi maha viskamine, sülitamine, tee ületamine punase tulega ja tualettruumis vee tõmbamata jätmine.

Viisa

Teatud riikide passiga reisijatele on Singapuri sisenemiseks vaja viisat. Vaata lähemalt immigratsiooni- ja piirivalveameti kodulehelt (www.ica.gov.sg) või välisministeeriumi lehelt: http://www.vm.ee/?q=et/node/5946. Eesti kodanikud võivad Singapuris viisavabalt viibida kuni 90 päeva korraga.

Hea teada

Singapuri rahvusvaheline suunakood on 65.
Politsei telefoninumber on 999 ja kiirabi 995.
Lisateave ametlikult Singapuri turismilehelt: www.yoursingapore.com.

Muidu konservatiivne Singapur üllatas maailma 2005. aastal, kui otsustas legaliseerida kasiinomängud.

Praegu kasvab linna külastavate turistide arv ülehelikiirusel tänu paarile kasiinodel põhinevale „integreeritud puhkekeskusele” ja nendega seotud megaatraktsioonile.

Ent kogu selle hiilguse ja glamuuri all on Singapuris endiselt kõrvuti uus ja vana. Kui te pole siin kunagi käinud, siis nüüd on selleks parim aeg.

Orchard Road

Prantsuse turunduskonsultatsiooni büroo nimetas Orchard Roadi maailma parimaks ostutänavaks, edestades Champs Elysees’d Pariisis ja Bond Streeti Londonis. Sellele viie kilomeetri pikkusele tänavale mahub 22 šikki kaubanduskeskust ja kuus kaubamaja. Samuti leiab siit maailma kõige eksklusiivsemad kaubamärgid ja trendikaimad moemajad.

Kui teil on aega vaid parima jaoks, astuge läbi Paragonist, Ngee Ann Cityist ja ION Orchardist – need moodustavad Singapuri ostukeskuste koorekihi.

Paragoni aadress: 290 Orchard Road, Singapur.
Kontaktandmed: tel 00 656 738 5535, paragonsc.com.sg.
Lahtiolekuajad: iga päev 10.00–21.00.

Ngee Ann City aadress: 391 Orchard Road, Singapur.
Kontaktandmed: tel 00 656 739 9323, ngeeanncity.com.sg.
Lahtiolekuajad: iga päev 10.00–21.30.

ION Orchardi aadress: 2 Orchard Turn, Singapur.
Kontaktandmed: tel 00 656 238 8228, ionorchard.com.
Lahtiolekuajad: iga päev 10.00–22.00.

Väike India / Hiinalinn

Tänu oma rikkalikule ja värvikale migratsiooniajaloole on Singapuris segunenud hiina, malai ja india kultuur, ning teie reis jääb poolikuks ilma külastuseta ühte neist etnilistest enklaavidest. Kõige muljetavaldavamad on vast Hiinalinn ja Väike India.

Serangoon Road on peamine suur tee, mis läbib Väikest Indiat, ning parim paik külastuse alustamiseks on Tekka turg, mis on väidetavalt Singapuri aktiivseim värske toidu turg. Siin saab jälgida, kuidas näeb välja kohalike igapäevane toiduostmine.

Peatuge Arts Village’is, et tutvuda India rõivaste ja kunstiga, enne kui jõuate Väikese India vanimasse ja rahvarohkeimasse Sri Veeramakaliammani templisse. Seejärel pange end valmis tingimiseks ja kauplemiseks 75 000 ruutjala suuruses aardelaekas Mustafa keskuses.

Hiinalinna ekskursiooni on parim alustada Hiinalinna pärimuskultuuri keskusest (Chinatown Heritage Centre), kus saab tutvuda esimeste Hiinast pärit väljarändajate eluolu ja toimetulekuga. Seejärel jalutage mööda New Bridge Roadi ja uudistage tänavaäärseid müügilette, kus pakutakse kohalikul viisil grillitud liha, traditsioonilisi Hiina kastmeid ja ka suveniire.

Iroonilisel kombel on just Hiinalinn koht, kust leiate ka Singapuri vanima hindu templi Sri Mariammani ning ka Jamae mošee, mis on arvatavasti üks vanimaid mošeesid Singapuris.

Kui pärast pikka jalutuskäiku nälg näpistab, siis suunduge kas Smith Streeti turu ja toidu keskusesse või Maxwell Roadi toiduturule, kust saab mõistliku raha eest juurdepääsu kohalike hõrgutiste Rootsi lauale. Maxwelli Tian Tiani kana riisiga on paljude tippkokkade lemmik.

Singapuri botaanikaaed

Singapuri botaanikaaeda tasub külastada nagu kohalik: minge jooksma mööda rikkalikku rohelust käänduvaid teid või osalege mõnel tasuta treeningul. Parim neist on igapäevane tai chi kell 8 hommikul. Edasi võtke Casa Verdest kerge hommikusöök ning seejärel minge otseteed rahvuslikku orhideeaeda, mis 20 000 väljapandud taimega on maailma suurim orhideenäitus.

Aadress: 1 Cluny Road, Singapur.
Kontaktandmed: tel 00 656 471 7138, sbg.org.sg.
Lahtiolekuajad: viiest hommikul kuni keskööni iga päev.

Aasia tsivilisatsiooni muuseum

Singapuri jõe kaldal neoklassikalises keisrinna palee hoones asuv muuseum on esimene omataoline, kus näeb kõike seda, mis on iseloomulik Aasia kultuurile, religioonile ja inimestele. Rohkem kui tuhande eksponaadi hulgas leidub nii portselankujukesi, pronksskulptuure, puidutööd, graafikat, tekstiili kui ka ornamente, mis on paigutatud 11 temaatilisse galeerisse.

Kindlasti heitke pilk ka Singapuri jõe galeriile, kus on esindatud Singapuri jõe kallastest väljakaevamiste käigus leitud esemed, mille hulgas on piisavalt mõjuvaid eksponaate.

Aadress: 1 Empress Place, Singapur.
Kontaktandmed: tel 00 656 332 7798, acm.org.sg.
Lahtiolekuajad: E 13.00–19.00, T–P 9.00–19.00.

Universal Studio

Hollywoodi stiilis ohtliku lõbu ja närvikõdi kogemiseks pakub Resorts World Sentosas asuv Universal Studio mitmesuguseid karussellisõite, ent ükski pole nii ekstreemne kui Battlestar Galactica. See on maailma kõrgeim kahe rajaga Ameerika mägede atraktsioon, mis viib karussellisõidu ja hirmufaktori täiesti uuele tasemele.

Ent kui tuhinal kihutamine ja järsud pöörded teid ei köida, siis on ka rahulikumaid, ent siiski põnevaid sõite, nagu näiteks Transformers: the Ride. Lastele, kes pole karussellisõitude jaoks piisavalt pikad, on sellised atraktsioonid nagu Shrek ja Steven Spielberg’s Lights! Kaamera! Võte!.

Aadress: 8 Sentosa Gateway, Singapur.
Kontaktandmed: tel 00 656 577 8888, rwsentosa.com.
Lahtiolekuajad: iga päev 10.00–19.00.

Singapore Flyer

Ilmselt parim koht Singapuri panoraami nägemiseks on Singapore Flyer, 540 jala ja 42 korruse kõrgune maailma suurim vaateratas. Singapuri vaateratas hakkas pöörlema aastal 2008, ent jäi kohe ka pidama, kuna geomantiaga tegelejad leidsid, et ratas „pöörab” finantskeskusest raha ära. See peatus oli aga lühiajaline.

30 minuti pikkune sõit ühes 28st konditsioneeritud kapslist kütkestab esimeses pooles üles tõustes vaadetega Malaisiale ja Indoneesiale ning langusel vaatega linna piltilusale meresinisele siluetile.

Aadress: 30 Raffles Avenue, Singapur.
Kontaktandmed: tel 00 656 333 3311, singaporeflyer.com.
Lahtiolekuajad: iga päev 8.00–22.00 (piletite müük), 8.30–22.30 (sõidud).

Vormel 1 hooajal on Singapuri vaateratas suletud. Muul ajal aga pöörake pilk Marina Bay Streeti ringrajale siis, kui teie kapsel hakkab langema.

Aiad lahe ääres

Ametlikult realiseeris Singapur oma kujutluse linnast keset aeda juunis 2012, kui avati laheäärsete aedade väravad. See on 101 hektari suurune aianduslik projekt, mis asub põhilisel rannaalal Marina Bay Sandsi kuurordist lõunas.

Singapuri vastuses Londoni Hyde Parkile on kolm viimase peal aeda, millest suurim on 135-aakrine Bay South Garden, mis ainsana on algusest peale olnud avatud.

Laske end lummata justkui „Avatarist” pärit 50 meetri kõrgustel superpuude struktuuridel – maapinna puuduse all kannatava Singapuri kummardus vertikaalaiandusele –, mis on täis kuhjatud bromeelialisi, sõnajalgu ja teisi troopilisi õitsvaid ronitaimi.

Teiste vaatamisväärsuste hulka kuuluvad ka tasulised termoreguleeritavad talveaiad: Flower Dome on maailma suurim ilma sammasteta kasvuhoone, kus leidub taimi Vahemere piirkonnast ja troopilistest steppidest. Cloud Forestis on aga 35 meetri kõrgune tehismägi koos pilve ning kosega, mida ümbritseb rikkalik rohelus.

Aadress: 18 Marina Gardens Drive, Singapur.
Kontaktandmed: tel 00 656 420 6848, gardensbythebay.com.sg.
Lahtiolekuajad: iga päev 5.00–2.00 (Bay Southi välisaiad) ja 9.00–21.00 (jahutatud talveaiad).

Kampong Glam

Kampong Glam on malai/moslemi kultuuri keskus Singapuris. Selle südames asuv Arab Street külgneb ajaloolise Sultani mošeega. Kunagi kuulus see ühele Araabia kaupmehele, nüüd aga pakub hulk päevinäinud poekesi siin tekstiili, vürtsi, vaiba ja käsitöö kirjut valikut.

Hiljuti jõudis Haji Lane, Arab Streetiga paralleelset jooksev kitsas poekestega ääristatud tänavake, ostuhuviliste radarile tänu oma mitmetele erapoekestele ja omapärastele kohvikutele. Kui olete väsinud Singapuri glamuursetest kaubamajadest, siis see siin on alternatiiviks.

Aadress: Arab Street, Singapur.

Peranakani muuseum

Kui Aasia tsivilisatsiooni muuseum teile oma suurusega pisut liig tundub, siis teadlikult pisike Peranakani muuseum võlub teid kindlasti oma värvikate Peranakani kostüümide, portselani, mööbli ja artefaktide väljapanekutega.

Siin räägitakse ka lugu sellest, kuidas peranakani kultuur on arenenud, alates Hiina immigrantide ja kohalike malaide vahelistest abieludest 19. sajandist. 1912. aastal ehitatud endises koolimajas asuvas muuseumis on galeriid jaotatud kolme korruse vahel ning pakuvad suurepärase sissejuhatuse haruldasse peranakani kultuuri maailma.

Aadress: 39 Armenian Street, Singapur.
Kontaktandmed: tel 00 656 332 7591, peranakanmuseum.sg.
Lahtiolekuajad: E 13.00–19.00, T–P 9.00–19.00.

Jaga
Kommentaarid