Miks minna

Kevad Madridis toob linnapilti tagasi terraza’d: esimese soojema ilma saabudes asuvad teenindajad üle kogu linna kibekähku toole ja laudu välja kandma, et kohalikud saaksid pühenduda oma lemmiktegevusele – jutuajamisele kohvitasside või õlleklaaside taga.

Madridis on viimastel aastatel toimunud palju uuendusi. Prado, Reina Sofia ja Thyssen-Bornemisza muuseumid on muutunud suuremateks ja paremateks, südalinnas aga avatakse igal nädalal uusi boutique’isid, toidukohti, kohvikuid ja gastrobaare. See on ideaalne paik pika kultuuritiheda nädalavahetuse või pikema linnapuhkuse veetmiseks, sest siin on suurepärane toit ja vilgas ööelu.

Millal minna

Kuigi talved on siin külmad, on sel ajal ka palju päikesepaistelisi päevi ning tihtipeale on päevasel ajal väljas istumiseks piisavalt soe. Müts ja kindad võiksid siiski käepärast olla. Kõige soodsamad ilmad on kevadel ja sügisel. Maikuus leiavad aset paljud kultuuri- ja tänavafestivalid. Juulis ja augustis on tavaliselt talumatult palav, aga kui plaanite oma külastust sellele ajale, on hea mõte broneerida basseiniga hotell. Siis saate hommikuti konditsioneeritud õhuga muuseume ja poode külastada, terve pärastlõuna ujudes ja päevitades veeta ning pärast päikeseloojangut suunduda välikohvikutesse ja -restoranidesse.

Sõit lennujaamast linna

Barajase lennujaam (www.aena.es) asub kesklinnast 12 km kaugusel. Takso maksab 25–35 eurot, sõit kestab 20–30 minutit. Metroopilet maksab 1,5–2 eurot pluss lisatasu 3 eurot. Kesklinna jõudmiseks peab aga liini vahetama, mis on iseenesest lihtne, kuid see sobib siiski ainult mõõduka pagasiga reisijatele. 4. terminalist sõidab kesklinna ka rong (peatuste seas on nt Chamartini ja Atocha jaamad), mille pilet maksab 2,45 eurot. Ööpäevaringse bussi pilet maksab 5 eurot, see sõidab umbes 40 minutit ning teeb peatuse Cibelesi ja Atocha jaamades. Rohkem saab teada veebilehelt www.emtmadrid.es.

Rongiga Madridi

Pariisist saab Madridi rongi peale (13 tundi). Piletite broneerimine käib Spanish Raili kaudu (tel 02 07 725 7063), mis pakub ka Golden Cardi (5 eurot). Sellega saavad üle 60-aastased 40-protsendist allahindlust. Sõiduplaanide ja piletihindade info on üleval Hispaania raudteevõrgustiku kodulehel (www.renfe.com). Broneeringu võib teha ka International Raili (tel 08 71 231 0790; www.internationalrail.com), Railbookersi (tel 08 44 482 1010; www.railbookers.com) ja Rail Europe’i (08 44 848 4064) kaudu. Seat61 (www.seat61.com) pakub kasulikku teavet kõige selle kohta, mida peaks teadma rongiga Madridi sõitmisest.

Kuidas liikuda

Ühistransport: Üks sõidukord metroos (www.metromadrid.es/en) või bussis (kuni 5 peatust) maksab 1,50 eurot. Rohkem kui viis peatust maksab 2 eurot. Kümne korra Metrobusi pilet maksab 12,20 eurot, seda saab kasutada nii metroos kui ka bussis.

Madrid Card, mis on ühe- kuni viiepäevase kehtivusajaga kaart, tagab sissepääsu paljudesse muuseumidesse ning võimaldab vaatamisväärsuste juures, restoranides ja poodides allahindlust saada. Hinnad algavad 44 eurost (ühe päeva kaart) ja kaarti saab kombineerida Travel Passi (8,40 eurot) ja/või turistibussiga (21 eurot). Madrid Card on müügil Plaza Mayori turismiinfokeskuses, aga internetist ostes on see soodsam (www.madridcard.com/en).

Madridi turistibussi marsruuti kuuluvad ajaloolised kohad vanalinnas ja moodsa arhitektuuriga paigad linna uuemates osades, ühe päeva pilet maksab 20 eurot, kahe päeva oma 24 eurot (www.autobusturisticomadrid.com). Pileteid saab osta internetist, bussist või turismiinfokeskustest, mis asuvad Plaza Mayoril ja Felipe IV väljakul Prado läheduses.

Taksod: Taksosid on küllaldaselt ja need ei ole väga kallid. Roheline tuli ja silt „Libre” tähendavad, et takso on vaba. Taksot saab tellida kas Radio-Taxist (tel 91 447 3232) või Teletaxist (tel 91 371 2131).

Autorent: Madridi kesklinna piires saab ilma autota hakkama, lisaks on auto parkimine täielik õudusunenägu, seega tasub vältida. Enamik vaatamisväärsusi on kiviviske kaugusel, kõige rohkem vast paari metroo- või bussipeatuse kaugusel. Kui autot on vaja ühepäevaste ringreiside jaoks, tasub pöörduda Avise (tel 00 34 90 218 0854; www.avis.es) ja Europcari (tel 00 34 90 210 5030; www.europcar.es/Madrid) poole. Hispaania ettevõtted Atesa (tel 00 34 90 210 0101; www.atesa.es) ja Pepe Car (tel 00 34 91 559 4824; www.pepecar.com) on veidi odavamad.

Metrobusi piletit saab jagada kahe või enama inimesega, kuid seda tuleb siis vastav arv kordi märgistada. Kui Metrobusi pilet on ostetud lennujaamast, ei tohi unustada osta ka lennujaama lisapiletit (2 eurot inimese kohta).

Kohalikud seadused ja tavad

Seaduse järgi peab oma passi alati kaasas kandma ning tavaliselt tuleb seda deebet- või krediitkaardiga makstes näidata. Euroopa ravikindlustuskaardist ja passist oleks hea teha mõned koopiad, neid läheb igasuguse arstiabi korral tarvis.

Autoga sõites peab autos olema kaks ohukolmnurka, kaks helkurvesti, tagavararehv ja esitulede varulambid. Alla 12aastased lapsed tohivad esiistmel sõita vaid turvaistmega.

Võõrastega lauda jagada ei ole kombeks, isegi mitte kiirtoidukohtades.

Tutvustamisel on kombeks suudelda mõlemale põsele, aga see ei kehti näiteks hotelliteenindajate jt puhul.

Lõunasöögiaeg on kell 14, õhtusöögiaeg algab kõige varem kell 21, tavaliselt kell 22.

Enamikus baarides ei pahandata, kui te soovite vaid WCd (los servicios) kasutada.

Kuigi hispaanlastele meeldib alkoholi pruukida, on tänaval purjus ja taaruvad inimesed siiski harv nähtus.

Kokteile või tapa’sid on pisut odavam tellida baarist kui lauast ja välilauas tuleb tavaliselt iga tellitud asja eest 20 eurosenti rohkem maksta.

Kohalikud jätavad tavaliselt väga vähe jootraha – jookide ja suupistete eest vaid mõnikümmend senti, sageli aga mitte midagi. 10protsendise jootraha jätmist peetakse lahkeks, 5protsendine on tavalisem – kui just kuskil väga peenes kohas ei viibi, kus tulevad mängu rahvusvahelised reeglid.

Kui hotelli hinnas ei sisaldu hommikusöök, on palju odavam ja toredam minna baari – kui kõht just äärmiselt tühi pole, sest sellisel juhul on hommikusöök Rootsi lauas asja eest.

Kontrollige tagasi antavat raha turistipiirkondade restoranides, kohvikutes ja poodides, eriti Plaza Mayoril ja selle ümbruses.

Hea teada

Turismiinfokeskus: (tel 00 34 91 588 1636, www.esmadrid.com), Plaza Mayor 27
Hädaabinumber: politsei, kiirabi ja tuletõrje – 112. Kuriteost teatamiseks tuleb helistada numbril 90 210 2112, võimalik on rääkida ka inglise keeles.
Valuuta: euro
Suunakoodid: Eestist Madridi helistamiseks 00 34, siis kohalik number. Madridi helistades peab alati ette valima Madridi suunakoodi 91.



Juba kolme suurema muuseumi peale võib Madridis kuluda nädalaid, kuid siin on ka hulgaliselt vähetuntud paiku, mis on samuti külastamist väärt. Ent ka kõige hoolikamalt koostatud plaanid kipuvad ununema pärast paari päeva, kui olete juba linnamelusse sukeldunud.

Kümme peamist vaatamisväärsust

Prado muuseum

Prado on üks maailma suuremaid muuseume. Siin saab näha Hispaania meistrite, nt Velázqueze, El Greco ja Goya oivalisi töid, ent eksponeeritakse ka suurepäraseid taieseid Itaalia ja flaami kunstnikelt, nt Raffaelilt, Tizianilt, Tintorettolt, Boschilt ja Rubensilt. Enamasti toimub põhinäitusele lisaks veel vähemalt kaks ajutist näitust.

Prado muuseum (tel 00 349 0210 7077, www.museodelprado.es), Paseo del Prado.
Avatud E–P 9.00–20.00.

Pilet: pääs ajutisele näitusele ja püsinäitusele maksab 14 eurot. Püsinäitusele pääseb tasuta õhtuti pärast kella kuut ja pühapäeviti pärast kella viit.

Kuninganna Sofía muuseum

Ümberkorraldused kuninganna Sofia nüüdiskunsti muuseumi püsinäitusel lõpetati 2010. aasta lõpul, uued eksponaadid on nüüd viiendal korrusel. Enim rahvast tõmbab ligi Picasso meistriteos „Guernica”, ent vaadake üle ka Dalí, Miró ja Tàpiese suurepärased tööd.

Kuninganna Sofía muuseum (tel 00 349 1774 1000, www.museoreinasofia.es), Calle Santa Isabel 52.
Avatud E ja K–L 10.00–21.00; P 10.00–14.30.

Pilet: 8 eurot; sissepääs on tasuta pühapäeviti, tööpäeviti pärast kella 19.00 ja laupäeviti pärast kella 14.30.

Thyssen-Bornemisza muuseum

Selles uusklassitsistlikus palees asub vaimustav lääne kunstnike tööde kogu, mille on koostanud Thyssen-Bornemisza perekond. Kogus on teoseid 13. sajandist tänapäevani. Esiletõstmist väärivad Düreri, Tiziani, Raffaeli, Degas’ ja Kandinsky maalid. Enamasti toimub siin ka vähemalt üks ajutine näitus.

Thyssen-Bornemisza muuseum (tel 00 349 1369 0151, www.museothyssen.org), Paseo del Prado 8.
Avatud T–P 10.00–19.00.

Pilet: pääs püsikollektsiooni vaatamiseks maksab 9 eurot. Ajutiste näituste hind on 5–10 eurot.

Kuningapalee

Suurejoonelise 18. sajandist pärineva palee juurest avanevad vaated kogu ümbrusele. Paleed kasutatakse ametlike ürituste tarbeks ning hoone on pungil maale, skulptuure, gobelääne ja antiikesemeid. Külastada saab ka kuninglikku apteeki, relvaladu ning Sabatini ja Puerta del Moro aedu.

Kuningapalee (tel 00 349 1454 8700, www.patrimonionacional.es), Calle Bailén.
Avatud oktoobrist märtsini E–P 10.00–18.00, aprillist septembrini E–P 10.00–20.00.
Pilet: 10 eurot. Ajutise näituse pilet maksab 5 eurot, 48 tunni pääse 16 eurot, viimase hinna sees on ka ajutise näituse külastamine. Oktoobrist märtsini on ajavahemikus 15.00–18.00 kolmapäeviti ja neljapäeviti ELi kodanikele passi ettenäitamisel sissepääs prii. Aprillist septembrini saab nii tasuta sisse kell 17.00–20.00.

Madridi Reali Bernabéu staadion

Staadionil saate kõndida mööda mängijate tunnelit väljakule, külastada presidendi looži ja vaadelda lähedalt auhinnakarikaid. Nii väikestele kui ka suurtele Madridi Reali fännidele on see tõeline paradiis.

Bernabéu staadion (tel 00 349 0230 1709, www.realmadrid.com), Avenida de Concha Espina 1.
Avatud E–L 10.00–19.30, pühapäeviti ja pühade ajal 10.30–18.30 (v.a päevadel, mil toimuvad jalgpallikohtumised).

Pilet: täiskasvanutele 19 eurot, alla 14aastastele 13 eurot ning alla 5aastased saavad sisse tasuta.

Retiro park

Retiro park, mis oli algul kuningapalee aed, on tänapäeval Madridi peamine park, kus saab järvel paadiga sõita, kohvikus jalga puhata ja näitusesaale uudistada. Pühapäeva hommikuti on park kohalike seas eriti populaarne.

Retiro park (www.esmadrid.com), Plaza de la Independencia.
Avatud suvel 6.00–24.00, talvel 6.00–22.00.

Sissepääs tasuta.

Plaza Mayori väljak ja Los Austriase vanalinn

17. sajandist pärineval Plaza Mayoril tunnetate Madridi ajalugu. Väljakut raamivad punastest tellistest hooned ja kiltkivikatusega tornid. Sealt edasi jalutage Madridi vanimale väljakule Plaza de la Villale. Seejärel kõndige Cava Baja tänavale, mis kulgeb piki kunagist linnamüüri ning on nüüd täis pikitud tapasid pakkuvaid baare. Edasi minge San Andrési kirikust mööda Plaza de la Pajale, kus keskaegne õhustik ja väljakukohvikute melu moodustavad põneva kontrasti.

San Fernando kaunite kunstide kuningliku akadeemia muuseum

Kuigi muuseum asub kesklinnas üsna Puerta del Soli kõrval, ei ole siin kunagi eriti palju rahvast. Ekspositsioon asub elegantses 18. sajandist pärinevas hoones ning siin näidatakse Goya, El Greco, Zurbaráni, Picasso, Van Dycki, Tiepolo ja teiste kuulsate kunstnike töid. Võib juhtuda, et saate siin nautida täielikku privaatsust.

San Fernando kaunite kunstide kuningliku akadeemia muuseum (tel 00 349 1524 0864, www.realacademiabellasartessanfernando.com), Calle Alcalá 13.
Avatud T–L 9.00–15.00; P 9.00–14.30.

Pilet: 5 eurot, kolmapäeviti tasuta.

Descalzas Realese klooster

Rikkaliku kuningliku ajalooga Descalzas Realese klooster pärineb 16. sajandist ning siin eksponeeritakse muljetavaldavat kunstikogu, kuhu kuuluvad El Greco, Tiziani, Rubensi, Velázqueze ja Zurbaráni ning Pedro de Mena ja Pompeo de Leoni tööd. Klooster asub kesklinnas El Corte Inglési kaubamaja taga ning on tänapäevalgi koduks väikesele nunnade kogukonnale.

Descalzas Realese klooster (tel 00 349 1454 8800, http://patrimonionacional.es – klõpsake lingil „Monasterios y Conventos”), Plaza de las Descalzas 1.
Avatud T–L 10.00–14.00 ja 16.00–18.30, P 10.00–15.00.

Pilet: 7 eurot, Descalzas Realese ja Encarnacioni kloostri ühispilet maksab 10 eurot.

Debodi tempel

Debodi tempel on pärit Egiptusest ja on üle 2000 aasta vana. Tempel anti Hispaaniale tänutäheks pärast seda, kui Hispaania arheoloogid päästsid Aswāni paisu ehitamise ajal Abu Simbeli templi üleujutusest. Tempel asub linnakeskme läänepoolsel serval ning on päikeseloojangu jälgimiseks just parajalt romantiline paik.

Debodi tempel (tel 00 349 1366 7415, www.esmadrid.com), Calle Ferraz 1, Parque del Cuartel de la Montaña.

Avatud aprillist septembrini T–R 10.00–14.00 ja 18.00–20.00, L-P 10.00–14.00. Oktoobrist märtsini avatud T–R 9.45–13.45 ja 16.15–18.15, L-P 10.00–14.00.

Sissepääs tasuta.

Madridi turismiinfokeskus korraldab linnas põnevaid giidiga jalutuskäike. Ekskursiooni käigus antakse paari tunni jooksul ülevaade Madridi ajaloost. Pileti hind on 3 või 4 eurot. Täpsem teave asub veebilehel www.esmadridcom/descubremadrid_en/portal.do.

Pääs paljudesse muuseumidesse ja vaatamisväärsuste juurde on üle 65aastastele soodushinnaga või tasuta. Soodustuse kasutamiseks tuleb näidata isikut tõendavat dokumenti.

Ühepäevased ekskursioonid

Toledo

Kui lähenete Madridi poolt, pakub keskaegne Toledo tõelist vaatamisrõõmu. Kõrgel graniidikaljul asuv linn, mida ümbritseb pea täielikult Tejo jõgi, on tuubil täis monumente, muuseume ja kirikuid. Kui soovite saada osa Toledo õhustikust selle ehedaimal kujul, veetke siin üks õhtu. Enim väärivad külastamist katedraal, mida ehitati 13. sajandist 15. sajandi lõpuni, Santa María la Blanca sünagoog ja San Juan de los Reyese klooster.

Avanti kiirrongiga (www.renfe.com) kestab sõit Toledosse 30 minutit, Continental Auto bussiliin sõidab sinna Plaza Elíptica jaamast 50 minutit (www.t-descubre.com/es/info/autobuses_interurbanos_toledo.php).

El Escoriali palee

16. sajandil Felipe II ajal ehitatud San Lorenzo de El Escoriali kloosterpalee on muljetavaldav näide Habsburgide dünastia vägevusest. El Escorial on hiiglaslik graniidist hoone, kus eksponeeritakse ohtralt taieseid, nt El Greco, Tiziani ja Rubensi maale.

Külluslikult kaunistatud kuninglikku panteoni on maetud pea kõik Hispaania valitsejad Karl V-st Alfonso XIII-ni. Palee juurde pääsete Intercambiador de Moncloa jaamast bussidega 661 ja 664 või rongiga C8a Atocha või Recoletose jaamast. Nii buss kui ka rong sõidavad sinna umbes tunni. Täpsema teabe leiate veebilehelt http://sanlorenzoturismo.org.

Ühepäevasele ekskursioonile võib Madridist minna ka Alcalá de Henaresesse, Segoviasse, Aranjuezi, Chinchóni, Toledosse ja El Escoriali. Ühistranspordi kasutamine on lihtne ja odav viis nende paikade külastamiseks. Ei ole mingit vajadust registreeruda kulukatele ekskursioonidele.

Jaga
Kommentaarid