Taj Mahal.

Miks minna

Pole kahtlustki, et India on maailma kõige põnevam, värvirikkam, kaootilisem, religioossem ja elurõõmsam riik. India vallutab tormijooksuga kõik meeled ja nii juhtub reisijatega Indias pidevalt.

Olen Indiat külastanud juba 25 aastat, ent mind hämmastab ikka ja jälle, kui mitmekülgselt rikas on selle maa kultuur. India templiskulptuurid ja seinamaalid on võrdväärsed Itaalia renessansi parimate näidetega ning tavaliste inimeste kunstimeisterlikkus on imekspandav. India on maa, kus paljud asjad valmistatakse endiselt käsitsi.

See ei ole aga koht araverelistele, nagu avastasid proua Moore ja Adela E. M. Forsteri teoses „Teekond Indiasse”. Indias on palju šokeerivat: vaesus, müra, mustus ja ülerahvastatud sõidukid, mille juhid siksakitavad teedel.

Lisaks on teravalt tunda privaatsuse vähesust – sel maal on ju lausa miljard elanikku. On oluline meeles pidada, et kui teile on pisut liiga lähedale istunud loomuldasa sõbralik ja uudishimulik indialane, kes vaatleb teid liiga põhjalikult ja küsib liialt palju küsimusi, siis usub ta ise siiralt, et käitub viisakalt ja külalislahkelt välismaalasega, kes on reisinud kaugele eemale oma perekonna kaitsva tiiva alt.

Kui olen reisinud koos sõpradega, kes külastavad Indiat esimest korda, oleme ikka alustanud väikestest linnadest, nagu Narmada jõe ääres asuv Maheshwar, mis jääb Indorest kahetunnise autosõidu kaugusele, või Dūngarpur, mis on Ahmedabadist kolmetunnise autosõidu kaugusel. Alles seejärel oleme teinud tutvust Rājasthāni suurte linnade rüsina ja kakofooniaga.

Suur viga on püüda esimese reisi jooksul kõike näha. Selle asemel et end kindluste ja templite jadaga väsitada, on meeldiv variant avastada korraga vaid osa Indiast, külastada mõnda peamist vaatamisväärsust ning ööbida külades või looduskaitsealadel. Nii jääb alles ka teie huumorimeel.

Millal minna

Parim aeg Indiasse reisimiseks on oktoobri lõpust (kui lõpeb vihmaperiood) märtsi keskpaigani. Aprillis ja mais võib ilm olla väga kuum ja niiske, põhjapoolsetel lagendikel registreeritakse pidevalt kõrgeimaks päevatemperatuuriks enam kui 40 ºC. Himaalaja jalami ning Shimla ja Darjeelingi mägilinnade avastamiseks on see aga just õige aeg. Kesksuve on kõige meeldivam veeta Kashmiris või Ladakhis.

Mussoonvihmad algavad lõunas mai lõpus ning liiguvad järgmise kuue nädala jooksul pikkamööda põhja poole. See aeg aga varieerub ning vihma ei saja sugugi pidevalt päevast päeva.

Kui eelistate vaikseid hotelle, tasub vältida umbes kümmet päeva 13. novembril algava Diwali festivali paiku. Sel ajal on indialastel kombeks kogu perega puhata ja kaua üleval olla.

Kui soovite leida tube lühikese etteteatamisajaga, on selleks parim aeg detsembri kaks esimest nädalat.

Kuidas kohale jõuda

Kui lähete Indiasse esimest korda, ei tasu puhkust alustada Mumbais ega Kolkatas, kui te just ei lähe ekskursioonile koos reisisaatjaga. Inimesed, liiklus ja sihikindlad kerjused võivad uustulnukates tekitada kultuurišoki.

Kui soovite minna ekskursioonile Põhja-Indiasse, on mõistlik lennata Delhisse ning leida endale hotell korrapärases ja rohelises New Delhis. Kui minna ekskursioonile lõunasse, tasub lennata Bangaloresse ja sõita autoga Mysoresse (sõit kestab veidi vähem kui kolm tundi). Viimane on India üks kauneimaid väikseid linnu, kust on ideaalne alustada India basaaride ja maharadžade pärandiga tutvumist.

Jaga
Kommentaarid