Peking

Miks minna

Oma tohutu energia, enesekindluse, inimestest kubisevate linnade ja keeruka keelega võib Hiina olla esmakülastajale natuke kurnav sihtkoht. Turistide levinumad kaebused on „See on nii ülerahvastatud – kõik tõuklevad ja trügivad”; „Me ei suutnud end arusaadavaks teha” ja „Meil oli pärast Hiina reisi veidi puhkust vaja”.

Parim nõu, mida siinkohal anda, on mitte üritada kõike korraga haarata. See on tohutult suur riik ja nutikas reisija sõelub enda jaoks välja vaid peamised sihtkohad, kuhu kindlasti tahetakse jõuda. Targalt lähenedes on Hiina vägagi meeldiv ja intrigeeriv sihtkoht. Samuti on see suurriik oluline peatuspunkt kõigile neile, keda huvitab, kuhu on maailm sel sajandil suundumas.

Mõned reisivad Hiinasse, et imetleda kraanasid taeva taustal, uuenduslikke arhitektuuriprojekte ja riigi kunstilisi püüdlusi. Need reisijad peaksid suunduma kaubandus- ja finantskeskusesse Shanghais ning samuti Pekingi olümpiakülla ja pealinna moodsa kunsti piirkonda 798 (nimetatud samanumbrilise tehase järgi).

Teised, kes on rohkem huvitatud Hiina 5000 aasta pikkusest tsivilisatsioonist, võiks üles otsida riigi muuseumid ja monumendid alates esimese keisri terrakotasõdalastest Xi’anis kuni keelatud linnani Pekingis, kus asus Mingi dünastiast kuni Qini dünastia lõpuni keisririigi keskus.

Samas tasub meeles pidada, et just kõige populaarsemad vaatamisväärsused, nagu Pekingi Suvepalee, Taevatempel ja Hiina müüri pealinnale lähim osa (eriti Badaling) on sageli kõige ülerahvastatumad.

Seiklushimulistele leidub muidugi ka vähem tuntud ja vähemate kaasturistidega kohti, nagu näiteks budistlikud koobastemplid Dunhuangis, võluvad endised pealinnad Luoyang ja Kaifeng ning kaugel metsikus loodes asuv Taklimakani kõrb. Mõned Hiina erakordsemad, aga vähemkülastatavad muuseumid on näiteks Shaanxi ajaloomuuseum, Xi’ani muuseum ja Han Yanglingi muuseum (kõik kolm asuvad Xi’anis või selle läheduses) ning Zhejiangi maakonnamuuseum.

Need, kes tulevad vaatama igapäevaelu, peaksid kavandama aeglasema tempoga reisi, et jalutada rohkem linnatänavatel ja parkides. See võimaldab ka planeerimata pause, et piiluda näiteks sisse mõnesse poolkuu-kujulisest väravast, mis viib ploomiõites sisehoovi või kuulata, kuidas tänavamuusik mängib lummavat kahekeelset erhut ning vaadata, kuidas perfektses sinivalges vormis lapsed ratastega kooli sõidavad.

Minu põhiline soovitus kõigile, kes külastavad esimest korda Hiinat, on planeerida üks pikk rongireis, et tutvuda kohalikega, veeta pärastlõuna traditsioonilises teemajas ning külastada varahommikul linnaparki, et näha, kuidas kohalikud tai chi’d harjutavad, kommunistlikke laule laulavad ja peotantsutundideks valmistuvad. Usun, et just sellised elamused annavad kõige väärtuslikumad mälestused.

Millal minna

Parimad ilmad on kevadel (märtsist maini, kuid tuleks vältida lihavõtteid) ja sügisel (septembri lõpust kuni novembri alguseni), ent hotellide hinnad on siis kõrgemad. Hinnad on madalamad tipphooaegade vahelisel ajal: veebruaris, juuni alguses, septembris, novembri lõpus ja detsembris.

Paljud eelistavad vältida kolme peamist Hiina rahvuspüha: Hiina uusaasta (nimetatakse ka kevadfestivaliks, mis tavaliselt langeb jaanuari lõppu või veebruari algusesse), maipühad (mai esimene nädal) ja rahvuspäev (oktoobri esimesel nädalal). Nendel aegadel on turistiatraktsioonid ülerahvastatud. Aastal 2013 langevad need pühad järgmistele kuupäevadele: 9.–24. veebruar (Hiina uusaasta), 1.–3. mai (maipühad) ja 1.–7. oktoober (rahvuspüha).

Korraldatakse ka hooajareise, et näha Shangri-La rododendroniorge õitsemas, minna linnuvaatlusele Napahai järvele või külastada Harbini jääfestivali.

Viisa

Reisija pass peab kehtima vähemalt kuus kuud alates saabumise kuupäevast ning viisade jaoks peab passis ruumi olema vähemalt kolm lehekülge. Lapsed ei saa enam reisida vanemate passiga.

Kui sisenete riiki Lhasas Tiibetis, peab viisas olema kirjas, et sisenemiskoht on Lhasa lennujaam või Zhangmu (Tiibeti ja Nepaali piir), vastasel juhul teid riiki ei lubata. Hainanis ja Shanghais on võimalik viibida viisavabalt kuni 48 tundi. Peking kaalub samuti kuni 72tunnist viisavaba viibimise võimaluse sisseseadmist.

Tervis

Kollapalaviku leviku ohuga piirkondadest saabunud reisijatel peab olema kollapalaviku vastu vaktsineerimise tõend. Tasub kaaluda ka vaktsineerimist koolera, difteeria, A-hepatiidi, B-hepatiidi, Jaapani B-entsefaliit, malaaria, tuberkuloosi, teetanuse ja tüüfuse vastu. Mõnedes Hiina piirkondades esineb malaariat.

Peking
Jaga
Kommentaarid