Miks minna

Varem välditi Birmasse reisimist. Kuid nüüd, kaks aastat pärast seda, kui Aung San Suu Kyi teatas, et vastutustundlikud turistid on teretulnud, on Birmast saanud riik, kuhu tahavad kõik reisida. Seal on erakordseid vaatamisväärsusi: näiteks Bagani piirkond tuhande templiga, jalaga sõudvad kalamehed Inle järvel ja Yangonis asuva Shwedagoni pagoodi sädelev kuldne stuupa.

Turiste tõmbab tegelikult hoopis võimalus külastada kohta, mida 21. sajandi kultuur pole veel täielikult vallutanud. Birmas on tunda vana idamaa hõngu ja seal on budismi põhimõtete järgimine endiselt eluviisiks.

Esimest korda käisin seal 1984. aastal ning sellest ajast alates olen Birmat külastanud pidevalt. Seda ka rasketel aegadel, kui võõra saabumisel jooksis teemaja Mandalays tühjaks, sest peaaegu 50 aastat valitsenud sõjaväehunta oli inimesed ära hirmutanud. Kuigi praegu võib riik väita, et neil on valitud tsiviilvalitsus, ei ole siiski tegemist rõhumisest vaba maaga. Enamik suuri „eraettevõtteid” kuulub sõjaväelastele ja nende käsilastele ning inimesed peavad endiselt kontrollima, mida nad avalikult välja ütlevad.

Birma kodanikel on aga nüüd uus lootus, sest toimunud on suured muutused: opositsioonijuhi Aung San Suu Kyi vabastamine, juurdepääs internetile, sh lehekülgedele, mis kritiseerivad valitsust ja lisaks külastavad riiki sajad tuhanded lääne turistid, kes jätavad oma dollarid kohalikule kogukonnale.

Esmakordset külastajat ohustab aga hoopis krooniline templite üledoos. Planeerige oma teekond kaugemale tavalistest turistiatraktsioonidest ning külastage pigem armsaid külakesi, kohalikke teemaju ja väikelinna turgusid. Nii õpite tundma kõige meeldivamaid inimesi kogu maailmas.

Millal minna

Parim aeg külastamiseks on novembri ja veebruari vahelisel jahedal ja kuival perioodil, mil mägedes võib isegi päris külmaks minna. Peale kurnava niiskuse hüppab märtsis termomeetri näit päeval Birma keskosas tavaliselt 28 kraadilt 40 kraadini. Mussoonvihmad algavad mai lõpus ja kestavad sageli kuni oktoobrini, kuigi sademeterohkeim kuu on august.

Püüdke oma reis sättida täiskuu ajale, sest just siis toimuvad mitmesugused traditsioonilised festivalid.

Kuidas kohale jõuda

Silm tasub peal hoida ka piirkondlike lennufirmade eripakkumistel näiteks Singapuri või Kuala Lumpuri kaudu.

Kuidas liikuda

Hiljutine Air Bagani lennuki allakukkumine ei mõjunud Birma lennuohutuse kehvale mainele just hästi. Arvestades põhimaanteede auklikku seisundit, on lendamine ainus viis paari nädala jooksul peamised vaatamisväärsused ära näha. Rongid on aeglased ja neid ei saa usaldada.

Lennud

Reisikorraldajad kasutavad riigisiseste lendude puhul Asian Wingsi (asianwingsair.com), Air Mandalay (airmandalay.com), Air Bagani (airbagan.com) ja Yangon Airwaysi (yangonair.com) teenuseid.

Kõigi riigisiseste lendude eest makstakse Yangoni jõudes lennufirma esinduses enne esimesele lennule minemist. Selline korraldus võib varsti muutuda, sest üha enam aktsepteeritakse ka krediitkaarte.

Riigisisesed lennud tuleb päev või paar enne üle kinnitada. Paluge teha vajalik kõne oma hotellist. Lennuplaane võidakse ette teatamata muuta ning turistide kohad võidakse anda valitsusametnikele või teistele mõjukatele isikutele.

Mõistlik on enne rahvusvahelisele lennule minemist jätta endale üks lisaöö Yangonis.

Autoga liikumine

Kohalikud reisibürood pakuvad päevareiside või pikemate sõitude jaoks üüriautosid koos juhtidega. Taksodena kasutati varem sõidukõlbmatuid romusid, aga nüüd on paljud neist asendatud uuemate importsõidukitega. Hinnas tuleb enne kokku leppida.

Tervis

Peaksite olema vaktsineeritud A-hepatiidi, tüüfuse, difteeria ja teetanuse vastu. Malaaria on levinud väljaspool Yangoni ja Mandalayd aladel, mis on merepinnast vähem kui kilomeetri kõrgusel, nii et malaariatabletid on vajalikud.

Raha

Valdavalt on Birmas kasutusel USA dollar, kuid rahatähti (eelistatakse suuremaid kupüüre), millel on kortsud, rebendid või muud vigastused vastu ei võeta. Vahetuskurss on umbes 830 kjatti dollari eest. Parimad kursid on Bogkoye Aung Sani turu rahavahetuspunktides Yangonis. Raha vahetatakse ka suuremates hotellides.

Hea uudis on see, et nii Visa kui ka Mastercard on nüüd sõlminud lepingud Birma pankadega. Yangonis, Mandalays ja Taunggyis saabki juba kasutada pangaautomaatides rahvusvahelisi kaarte.

Suurem osa viietärnihotelle aktsepteerib nüüd samuti krediitkaarte. Siiski tasuks igaks juhuks kaasa võtta tagavaradollareid. Governor’s Residence’i hotellil Yangonis on oma pangaautomaat, mis väljastab kuni 240 000 kjatti (umbes 188 erot) päevas ning teenustasu on 4,7 eurot tehingu eest.

Kui ööbite neljatärnihotellis, kus pakutakse vaid hommikusööki, tasuks vähemalt 100 dollarit päevas jätta söögi-joogi, suveniiride ja erinevate piletite jaoks.

Kuidas riietuda

Birmalased riietuvad konservatiivselt. Nii mehed kui ka naised kannavad longyi’t, maani ulatuvat kangatoru. Ilma varrukateta särke ja lühikesi pükse peetakse aluspesuks.

Turistid peaksid kandma mitteliibuvaid vabaajariideid (mitte dekolteed või õlgu paljastavaid pluuse, läbipaistvaid seelikuid ega retuuse). Mõned linnainimesed Birmas on hakanud lääne artiste jäljendades kandma lühikesi pükse, retuuse ja miniseelikuid, kuid väljaspool Yangoni ja Mandalayd peetakse seda sobimatuks.

Õlapaeltega särgikestes ja lühikestes pükstes turiste templitesse ei lasta, sest õlad ja põlved peavad olema kaetud. Birma templitesse ja kodudesse sisenemisel tuleb jalanõud ja sokid ära võtta.

Tüüpiline kahenädalane irma-reis sisaldab Rangooni külastamist, Inle järve, Mandalayd, Pagani ja jõelaevareisi. Igas kohas peatutakse kolm päeva ja ühest kohast teise sõidetakse tavaliselt lennukiga. Tasub küsida liikumisvõimalust Mandalayst Pagani jõge mööda - see kestab kohaliku paadiga vaid üheksa tundi või luksusliku jõekruiisilaevaga kolm tundi, sisaldades ka ekskursioone.

Jaga
Kommentaarid