Siia oodatakse ka täna rõõmuga turiste Euroopast. Kui lennuk pealinn Tunises maandub, on kell juba peaaegu 11 ja päike soojendab mõnusalt.

Juba kohvrit oodates tunneb minu võõrustaja mind eksimatult ära, võib-olla on kontrast pealaest musta voolavasse rüüsse ja näo ees oleva musta looriga daami ja minu vahel selleks piisavalt suur. See on esimene kogemus Tuneesias, et tegelikult ollakse siin väga liberaalne ja avatud – kes tahab, katab end looriga, kes soovib teisiti, paneb jalga lühikesed püksid.

Naised naeratavad siin sõbralikult ning vaatavad rõõmuga heledatesse silmadesse, mõnikord lisades, et „ma tahan ka selliseid“.

Mulle vastu tulnud Naceur Mrabet Hammameti turismikompleksi juhtkonnast pakib mu autosse ja me alustame sõitu kiirteel Hammameti suunas, kokku 65 kilomeetrit, selleks läheb umbes tund. Rohelus, künkad ja moodne arhitektuur on see, mis tee peal pilku püüab. Eriti huvitav on aga meie vestlus tema suures autos, mille jooksul võtame läbi nii Tuneesia 3000 aastase ajaloo, räägime berberitest ja arabiseerimisest, tänasest revolutsioonist ja sellega seotud lootusest, haridussüsteemist ja turismi võimalustest. Kui jõuame Dar el Medinasse Yasmine Hammameti, olen hästi ettevalmistatud selleks, mis mind seal ees ootab. Siia, suurde turismikeskusesse, on nimelt koondatud terve Tuneesia.

Peeglike, peeglike, milline on külastatavaim paik tervel maal?

Hammamet, araabia keeles تامامحلا , asub otse Hammameti lahe ääres poolsaarel nimega Cap Bon.

Alates 20. sajandi algusest on kilomeetrite pikkused laiad liivarannad meelitanud siia päikesenautijaid ja täna võib Hammamet end julgelt nimetada Tuneesia kõige külastatavamaks paigaks.

Seda ütleb ka Naceur Mrabet, MICE manager Medinas – kui alanud aasta jaanuarikuu on tavaliselt vaikne, siis Hammameti kompleksis on pikal nädalalõpul hotellid juba 70 – 80% broneeritud. Ükskõik kui palju Hammametis ka elanikke ei oleks, suvekuudel muutuvad arvud neljakordseks. XX sajandi 20ndad aastad tõid siia Euroopa intelligentsi esindajad, kunstnikud, kirjanikud, luuletajad ja maalijad, nende hulgas Paul Klee, August Macke, Gustave Flaubert, Guy de Maupassant, André Gide ja Oscar Wilde. Siis oli Hammamet veel väike tähtsusetu, aga üliromantiline kaluriküla, millest kiiresti arenes välja sihtkoht rikaste välismaalaste jaoks. Ja juba 1960. aastal, kui algas tõeline turismibuum, sai Hammametist maa suurim turismimagnet. Lisatõuke andis sellele hiljem aasta 2004, kui väljakaevamised tõid pinnale roomlaste nekropoli ajast, mil linn kandis veel nime Pupput.

Ajaloolasest giid religioonimuusuemi eksponaadi juures.

Moodsa Hammameti keskuses on Eiffeli torni järgi ehitatud mälestusmärk väljakul nimega Place des Martyrs, mis meenutab Tuneesia vabadusvõitluses hukkunuid. Siit viivad peatänavad Avenue Habib Bourguiba ning Avenue de la République linnast välja keskuse suunas. Tänasest Hammameti kesklinnast jääb uus turismikeskus Hammamet-Yasmine 11 kilomeetri kaugusele kokku 110000 ruutkilomeetril. See on uus „Medina“, niiöelda uus vanalinn, milles peale tuntud Tuneesia sümbolite, mis pärinevad eri linnadest, on ka turud, jahisadam ja lõbustuspark. Siltide järgi sõita on lihtne, seda tsooni tähistab märk: „Zone Touristique Hammamet Nord“. Lõunapoolne hotellikompleks laiub 20 kilomeetrisel rannikuribal ning ulatub kuni keskuseni Yasmine Hammamet. 2013 tähistatakse Hammametis 10 aastast juubelit: “me vaatame uhkusega senisele arengule,“ ütleb Naceur.

Tuneesia erilised momendid

3 km kaugusel keskusest asub endises Rumeenia miljonäri George Sebastiani villas kultuurikeskus, kus suviti toimuvad rahvusvahelised teatri-, muusika- ja folkloorifestivalid.

Nii nagu enamuse kaunimate ja parimate asjade juures Tuneesias – kui olete leidnud juurdepääsu, avaneb teie jaoks midagi täiesti erilist. Nii ka selle villa puhul, mis üllatab nii oma minimalistliku arhitektuuri kui ka aiakujunduslike üllatustega. Ja mina olen oma toas, hotelli kahele korrusele jagatud apartemendis, meeldivalt üllatunud: traditsioonilise sinise ukse taga avaneb sisekujundus, milles on ühendatud nii tänapäeva moodne tehnika kui traditsioonilisus mugavate patjadega diivanil – see on Diar Lemdina Yasmine Hammamet.

Sultani tervitus ja Hannibali pärand

Jalutuskäik läbi Medina Yasmine tasub end igatpidi ära. Suur ja võimas keskaegse Medina järgi kujundatud värav on üks Hammameti sissepääsudest. Valged müürid ja valged fassaadid, taevassinised aknavõred ja terrassid tuletavad meelde romantilist linnakest Sidi Bou Saidi. Nendel kitsastel päikeselistel tänavatel kõndides tundub, nagu oleks aeg seisma jäänud. Seda muljet süvendab ka otse värava juures külalisi vastu võttev sultan pidulikus punakaskuldses rüüs, tõstes sellisena oma aupaklikkusega siseneja enesehinnangut. Reaalsuses on tegemist peenema infopunktiga, sest sultani ülesanne Medinas on varustada külastajat informatsiooniga, vastata küsimustele ning aidata lahendada võimalikke probleeme. Selle kõrval on antud talle ka võimalus müüa värskendavat teed ja traditsioonilisi vürtse. Hea meelega näitab ta teile joonistusi, mis lapsed temaga kohtumisest on teinud.

Hammametis saab külastaja tõeliselt puhata, rannas lesida, võib aga ka lihtsalt toast väljudes end basseini äärde paigutada, õhtul ootab restoranis rootsi laud, mille ääres ei puudu aga ka kokk, kes vastavalt soovile veidi teravamale maitsele kohalikke roogi otse pannil valmistab. Ning selle jaoks, kes pikemalt Hammameti turismikompleksis aega tahab veeta, antakse valida 20 restorani vahel, millest mulle itaalia köök – pompei stiilis seinamaalingute vahel ja varustatuna hea veiniga – kõige rohkem meeldis.

Hammameti Medinas on antiikne ühendatud moodsaga. Vanas stiilis tänavatel väikesed butiigid, kirjumustrilised vaibad visatud dekoratiivselt heledatele müüridele, värviliste mustritega keraamika, Tuneesia kostüümid ja metalltaldrikud, kaunite vaadetega läbipääsud ja suurte kuplitega väravad. Kõik teed viivad samas ka moodsa kinoni, milles saab filme vaadata nii 3D kui juba tervelt aasta ka 5D versioonis. Seal on kasiino ja peagi avatakse lastele Aladdini võlumaailm. Selle vastas suurte elevantide taga sissepääs lõbustusparki, mida Hammametis kutsutakse CarthageLand ehk Kartaago maailm. Ja kui lähemalt vaadata, siis ei ole tegemist mitte ainult lõbustuspargiga. Kõik atraktsioonid on pühendatud Tuneesia ajaloolistele sündmustele. Mõned ainult lastele, mõned kogu perele, kõik on seotud konkreetsete sündmuste, seikade ja legendidega Tuneesia minevikust. Nii on seal enesestmõistetavalt leida ka antiikse aja tähtsaim väejuht Hannibal. Et roomlasi üllatada, asus Hannibal sõjaelevantidega teele üle Alpide. See stseen on jäädvustatud ka ühe sissepääsu ees.

Tervel Kartaago maailma alal kohtab ikka ja jälle aasia elevantide skulptuure.

Tervel Kartaago maailma alal kohtab ikka ja jälle aasia elevantide skulptuure ning giid ei unusta mainimast, et nii saab järele mõelda, miks Hannibal just need elevandid oma retke jaoks valis. Kõikidele atraktsioonidele on antud konkreetsete ajalooliste sündmustega seotud nimed, nii siis, kui sisenetakse labürinti või sõidetakse ratastel paatidega ülesmäge, et alla laskudes saada kiiruse ja ohtralt pritsivat vee-elamust. Nii jääb meie lastele maa ajalugu paremini meelde, ütleb giid. Vaadates külastajate hulka ja huvi, saab veenduda, et lapsed, kes on külastanud Kartaago maad, teavad Tuneesias vist küll une pealt, kes oli Hannibal. Minu suureks üllatuseks kuulus Kartaago maailma juurde ka laste silitamisloomaaia kõrval antiikse linnamüüri baasil rajatud kaitsekraav, milles jalutasid tõelised elavad lõvid.

Hammamet kui muinasjutt 1001 ööst

Kes januneb teadmiste järele ning tahab astuda XX sajandi orientalistide jälgedesse, siis selle jaoks on Hammameti kaunites ruumides tervelt kolm muuseumi. Kui selle kõrval kuulata ka sealse fantaasiarohke ajaloolasest giidi selgitusi, siis võib sattuda Hammametist täiesti muinasjutulisse maailma. Religioonimuuseumis saab ülevaate kolme religiooni ühendavatest ja erinevatest aspektidest. 1001 öö väljapanekul saab ettekujutuse aga nägemusest, mille kujundasid tolle aja orientalistid, traditsioonidest ning elustiilist, sest mitmed tavad nagu shisha suitsetamine on tänaseni meeldivaks ajaveetmisviisiks, mida saab koha peal ka ära proovida mitmes Hammameti mugavatest kohvikutest nagu näiteks ElBey.

Unistustest, soovidest, reaalsusest ja dramaatilisusest saab ettekujutuse haaremiruumis, kus on näha tegutsemas haaremidaame: püüdmas peremehe tähelepanu, ehtides end peegli ees või mängides muusikainstrumenti. Traditsioonilise Hamami naudinguid saab Hammametis ka ise järele proovida, olles eelnevalt tutvunud daamide tegemistega tüüpilise oriendi Hamami keskkonnas. Ning nagu reaalsuseks muutunud unistus muinasjutust 1001 ööst on vanalinna tänavale tulnud lumivalges kostüümis ja punase vesti ning punase vildist kandilis-ümara mütsikesega lillemüüja, keda kohtasime just muuseumi ühes niššidest. Vallatult kehitab elus väikesekasvuline lillemüüja õlga ning laseb kuuldavale erilisi väikseid hüüdeid, pea peal raske korv roosidega, millest ta jagab dinaaride eest möödujatele lilli.

Selleks, et külastajad end seal hästi tunneksid, valitakse hoolikalt ka teenindav personal ning Elyes Gueddiche, elukutselt chef-retseptionist, on väga uhke selle üle, et talle laekub üle maailma tänukirju erilise abi, toetuse ja mõistmise eest. Ühe kirja toob Elyes eriliselt välja, seal on iga rida kollaselt allakriipsutatud. Nii on ennast meie töö õigustanud, ütleb ta õnnelikult ning muretseb täna selle üle, kuidas hakkama saada sellega, kui ühekorraga tuleb järgmisel kuul 1600 külalist ühest Venemaa vabrikust konverentsile, et kõikidele kätte anda kahe minutiga tubade numbrid. Olen veendunud, et Hammametis saadakse ka sellega hakkama.

Naceur Mrabet tutvustab ka kompleksi seda külge, miks siia tulevad ülikoolid ja rahvusvahelised konverentsid – see on ainuke paik Tuneesias, kus korraga saab mahutada kuni 2000 inimest suurtesse konverentsisaalidesse ning seda pealegi mõnusas õhkkonnas. Siin on kolmes kategoorias tube, sest Tuneesias tuleb mõelda ka sellele, et mahutada tuleb apartementi mõnikord kuni 20 inimest, räägib Naceur. Tuneesia traditsiooni järgi reisib mõnikord terve klann. Ära mahutama peab aga ka väikese pere nii, et kõik tunneksid end mõnusalt. Siia tullakse tavaliselt vähemalt nädalaks, teab Naceur.

Ja suvel, ütleb ta, pole nendes kohvikutes ja restoranides linnamüüri ääres, kus täna saab endale veel valida tugitooli, jalajäljegi suurust ruumi. Kaasa aitab sellele kindlasti ka kontseptsioon, mis teeb erinevates kategooriates spetsiaalseid pakkumisi ning Hammameti kompleksi turvalisus. Ka Medina turgudel on kõik reguleeritud, nii hinnad kui suhtlemine, ja kellel tekib probleem, võib arvestada Hammameti turvatöötajate, neid on üle 250, kohese abiga.

Medina Hammamet pakub tõeliselt huvitava kontrasti – elustunud ajalugu moodsate rõõmsate avatud tuneeslaste naudingus.

Kuidas kohale jõuda?

Helsingist lendab Frankfurti rahvusvahelisse lennujaama Finnair www.finnair.com.

Frankfurdist on mitmeid lende päeva jooksul nii Tuneesia pealinna Tunisesse kui Djerba saarele.

(Reisimaailm 2/2013)