Alates juulist alustab Reisijuht.ee suvist artiklisarja Eesti omapärastest turismitaludest, mis pakuvad enamat kui lihtsalt voodikohta.

Uuskalda turismitalu pakub voodikohale lisaks näiteks purjetaja kohta purjekas, mis merele (või järvele) ei lähegi. Võib sealtsamast ringrajalt pihta hakata ja vee peale mitte minnagi.

„Minu jaoks on puhkekülal ebaharilik minevik tänu sellele, et siia kinnistule ei olnud see esialgselt üldse planeeritud, vaid koht sai soetatud suvekoduks,“ räägib perenaine Astrid Roosileht. „ Läksin 19 aastat tagasi valda oma kinnistu ostu registreerima ja selgus, et pean koos vana rookatusega talumajaga ka 4 hektarit maad vastu võtma. Ei osanud siis midagi selle ülejäänud kolme hektariga kohe peale hakatagi, nüüd aga muidugi mõtlen, et oleks võinud vähe rohkemgi maad võtta, saaks veel mõne naljaka elamusspordiala laiali laotada.“

Tuttavate ja sugulaste pideval vihjamisel, et nii ilusasse looduslikku kohta tuleks üks puhkeküla teha, saigi lõpuks ühel hommikul 2006. aastal üles ärgatud ja kuklast lendas mõte aktiivsesse aju ossa: aga teekski siis puhkeküla, miks mitte.

„Lõpptulemusena elan nüüd juba viiendat aastat ise siin,“ tunnistab Astrid Roosileht. Tallinnast sai ära tuldud just siis, kui sealsest närvilisest ärimaailmast ja liikluskaskadööridest sai täiesti küllalt.

Puhkekülaga sebimine on perenaise jaoks praegu veel omamoodi hobi, põhitegevusalaks on hoopis raamatupidamisteenused, finants- ja maksunõustamine. Vaimne ja füüsiline töö on nende kahe tegevusega ilusti tasakaalus. Talvel saab puhata ja suvel sebida kahel alal korraga. Kevadel ja sügisel käib aga puhkekülas haljastamine ja loodusliku ilu väljatoomine. Viiest arendusetapist on praeguseks käsil alles teine.

Maapurjetamiseks on rajatud endisele põllule tugeva kattega ligi kilomeetripikkune Eesti esimene blokarti maapurjetamise ringrada. Seega saavad purjeka tüüri haarata ka need, kes kardavad vett, aga tahaksid ikkagi seilata. tegemist on mugava elamusspordialaga - inimene istub ja tuul teeb samal ajal tööd.

Uuskalda puhkeküla külaliste käsutuses on neli purikarti ning kasutada on purjed mõõdus 3, 4 ja 5,5 ruutmeetrit. Sobilik tuul maapurjetamiseks ringrajal algab 6 meetrist sekundis. Parim purjetamise kellaaeg tuuleolude poolest on 10–14, soovitatav riietus on sportlik, ilmastikule vastav ja kiivriga.

Kust saab infot?

Kus asub?

Kalda talu, Kärbla küla, Lääne-Nigula vald, Läänemaa. Vaata kaardilt.