Alates juulist avaldab Reisijuht.ee suvist artiklisarja Eesti omapärastest turismitaludest, mis pakuvad enamat kui lihtsalt voodikohta.

Avinurme puiduait on puidulõhnaline paik, kus laastud lendavad üsna tihti. Laastudest ei pea vaid korve tegema, vaid võib ka kapiuksi valmistada, tutvustavad kohalikud käsitöömeistrid. Eesti suurima puidust käsitöö valikuga Puiduait pakub veel huvisõitu kitsarööpmelisel raudteel, käsitöötubades antakse edasi sadu aastaid kestnud puutööoskusi ning elulaadikeskuses saab ka kokakunsti õppida.

Töötoas nobenäppudele saab valida korvipunumise, saunaseebi viltimise või puidust ehete valmistamise vahel. Meistri näpunäidete järgi saavad kõik ise laastudest põimimise algtõed selgeks ning lahkudes kaasa oma kätega meisterdatud laastukorv.

Avinurmet läbis aastatel 1926–1972 ka kitsarööpmeline Sonda-Mustvee raudtee. Seda mööda veeti puunõusid ja metsa, mis panigi kohalikes külades käsitöö- ja puiduäri õitsema. Praegu saab kitsarööpmelise veeremiga tutvuda huvitavalt planeeritud aegadel: ligikaudu maist oktoobrini ehk rongiliiklus avatakse siis, kui ilm on piisavalt soojaks läinud ja veduri uks lahti tuleb suletakse, kui veduri uks kinni tursub.

Kust leiab infot?

vaata lisaks www.puidait.ee.

Kus asub?

Puiduait asub Avirnurmes, vaata kaarti.