Enam pole nii palav. Ports raamatuidki on lugemata ja nende jaoks pole ju kodus aega. Väike mõisapuhkus kuluks vägagi ära. Võtaks suisa sõbradki kaasa, avaks õhtul pudeli head veini ja sumiseks poole ööni, hommikul magaks kaua. Kui aega sedavõrd pole, saab lihtsalt lõunat süüa ning mõnegi hea tunni jagu kaunist värvilist sügist nautida. Pakume siinkohal valiku toredaid mõisaid, millest mõnest pole te midagi kuulnud. Või vähemalt näinud.

Kotlandi mõis Saaremaal

Vastrenoveeritud Kotlandi mõis on kindlasti üks tagasihoidlikemaid mõisaid Eestimaal. Pisike puuhoone, suurema talumaja sarnane, keset maja uhke mantelkorsten. Mitte liiga pretensioonikas, aga vägagi õdusa olemisega pesake – ajalooline mööbel, mantelkorstnas väike, aga funktsionaalne köök, mõnus miljöö. Magamiskohti on kaksteist, lisavooditega saab mõned kohad juurde, nii sobib mõis näiteks kolmele perele. Sisuliselt leidub siin kolm minikorterit, köök ja söögitoana toimiv veranda on ühised.

Mõisas leiduvate jalgratastega on mugav ümbruskonnas ringi uidata ja metsas seenel käia või suvel suurepärasesse kohalikku liivaranda ujuma minna. Suuremad lähikonna vaatamisväärsused eeldavad mitte just ülemäära pikka autosõitu, nõnda on ka Sõrve säär ja Kuressaare käeulatuses.
Muide, kas sa kujutad ette, kuidas näeb välja sügistorm Sõrve sääre tipus? Kotlandilt on hea seda uudistama minna.

Madalhooajal on nädala hinnaks 800 €, kõrghooajal 1600. Lühemad perioodid vajavad eraldi kokkulepet. Info telefonil 5660 4208

Vihula mõis Lääne-Virus

Eestis ei ole teist mõisa, millele avaneksid nii maalilised vaated kui kõrgel järvekaldal paiknevale Vihulale. Otsekui Vahemere äärest pärit miljöö, mille keeristorm on kaasa haaranud ning elegantse juhuslikkusega Lääne-Virumaale maha poetanud. Kujutage nüüd ette veel sügisvärvidega ehitud puid ning aasta viimaseid magusaid päiksekiiri ja te saate aru, et see on koht, mille külastamine on sügisel vältimatu.

Sügisenautlejaid ootavad ees restoran La Boheme, ökospaa ning mugavad hotellitoad. Viimastest soovitame soojalt pargisügavuses paikneva Tagamõisa intiimsemat atmosfääri.
Täpiks “i” peal on loomulikult Vihula mõisa ümber laiuv Lahemaa rahvuspark.

Saka mõis Ida-Virus

Saka mõis on olnud külastajatele avatud juba paar aastat, ent 1860. aastatel ehitatud neorenessanss- stiilis mõisahoone on oma tavapärasest kergema elegantse ilmega kargel ja kõrgel põhjaranniku paekaldal vägagi omas elemendis ja oleks patt see koht meie soovituste seast välja jätta, liiatigi kui mõisa kõrval asub väike ja mõnus spaakompleks.

Kaunis mõis, hea toitlustus, plusspunkte jagub.

Ometi on kõige olulisem väljaspool mõisa ennast. Pankrannik on Saka koha peal eriti kaunis, klindil laskub alla 23meetrine Karjaoru juga ning koht ise asuks justkui maailma serval. Just asukoht oli see, miks tänane omanik varemetes mõisa soetas ning on siia matnud sedavõrd palju aega, raha ja armastust.

Ümbruskonnas leidub avastamisrõõmu igale maitsele. Naabruses paikneb Kukruse polaarmõis, vähem kui tunnise autosõidu kaugusele jäävad Narva, Sinimäed, Kuremäe klooster, Alutaguse seikluspark Pannjärve ja Kohtla kaevandusmuuseum.

Kõue mõis Harjumaal

Kõue mõis ei jäta kedagi ükskõikseks umbes samamoodi nagu selle omanik Eerik-Niiles Kross.
Kas meeldib või ei meeldi, halltoone ei esine. Väljast vaadates on see mõis nagu mõis ikka, aga kui sisse astud ... miljöö on ikka väga mõisalik. Tavaliselt on mõisad renoveeritud kas lähtuvalt sisekujundajate unifitseeritud heast maitsest või siis vastavalt ajaloolistele eeskujudele, jättes välja kõik selle, mis ühest mõisaelamisest koloriitse keskkonna tegi. Siin mõisas on esikohal mõisniku ja mõisaproua isiklikud aksessuaarid, värvieelistused ning kohati ka ehk tavamõistes veidradki kiiksud, kõik kenasti eksponeeritud. Tulemuseks on elus, nauditav ja ikkagi mõisalik keskkond.
Mõisa kõrvalhoones toimub näitusi, teatrietendusi ja kontserte, peamajas tegutseb ka igati korralik restoran.

Elu ja ilu jagub Kõues kuhjaga ja kõik see asub pooletunnise autosõidu kaugusel Tallinnast. Kui tagasitee liig pikk tundub, siis saab mõisas broneerida toa, mis annab silmad ette linnahotellidele.

Eivere mõis Järvamaal

Kui keegi annab sulle vihje “mõis Mäo kandis”, siis vastad sa ilmselt silmagi pilgutamata “Põhjaka”. Aga võiks vastata ka hoopis “Eivere”.

Mõis kuulus aastaid ühele Eestimaad hinnata oskavale soomlasele, kes selle aga hiljuti maha müüs, kuna lapsel saabus aeg mitte nii väga kaugel kodumaal kooli minna. Prioriteedid nihkusid. Nüüd on mõisaomanikuks jaapanlasest investor ning elu läheb edasi. Ka seda mõisa iseloomustab omaniku hooliv käsi, renoveerimistööd on tehtud armastusega ja taas on näha oma maitset ja tunnetust. See pole küll nii ekstravagantne kui Kõuel, aga toob külalise näole vältimatult õndsa naeratuse.

Eiveres saab süüa ka. Hästi, aga päris kindlasti mitte nii peenelt kui läheduses asuvas Põhjakas. Päris ootamatule külalisele toitu ei serveerita, see tuleb ette tellida, veinivalik on napp, aga sugugi mitte halb.

Kui sul on vaja suurema seltskonnaga korraldada üks väljasõiduga koolitusüritus, siis on Eivere selle jaoks justkui loodud. Või pulm sügisvärvides mõisapargis? Võimalusi jagub.

Mooste viinavabrik Põlvamaal

Kui mõnele majutuskohale peaks jagama tunnustust eripärase teenuse eest, siis oleks see koht päris kindlasti Mooste viinavabrik, kus tegutseb Eesti Fototurismi Keskus. Kenasti renoveeritud mõisa viinaköök seisab kauni järve kaldal. Isikupärane miljöö, kenad toad, korralik köök, mis võimaldab teenindada ka suuremat külastajaskonda.

Aga. Selles majas peitub ka professionaalne fotostuudio. Kohale saab tellida fotograafi, kes teist näiteks mõisapuhkuse vältel ka kenad perefotod teeb. Lisaks korraldatakse siin fotokoolitusi ja retki ning loomulikult on selline kooslus tõeliseks magnetiks pulmalistele.

Viinaköögist vähem tähelepanuväärne pole ka naabruses asuv mõisaansambel, kus leidub suuremaid peo- ja kontserdiruume, valitsejamajas tegutsevad kunstnikud, mõisa kõrvalhoonetes käsitöömeistrid ning ökoehitajad. Häärberis on kenasti esimese vabariigi vaimus kool. Teist sedavõrd elusat mõisakeskkonda Eestist ei leia.