Ibiza ehk Eivissa (katalaani keeles) on Hispaania idaosas Vahemeres asuv pisike ja kaljune kuurortsaar, millel siiski 210 kilomeetrit rannikujoont. Ilusad rannad, soe kliima, rahulik elutempo koos tugeva kohaliku identiteediga ning metsik ööelu koos tohutu turistidevooluga teevad selle maatüki vastuoluliseks ja müstiliseks.

Armastuse saareks nimetatud paik on reisisihiks ühtmoodi nii ennast otsivale, elumuutust tegevale kui ka ennastunustavalt pidutseda soovivale inimesele.

Minuni jõudis saar läbi Café del Mar´i muusika, mis on saare üheks tõmbenumbreiks aastast 1980. Olles üks neist, kes tahtis aega maha võtta ja kogeda uut kultuuri, leidsin end eelmisel aastal Ibiza saarel nii turistide kõrghooajal ja ka sel ajal, kus kohalikud rahulikult puhkavad.

Üheksa kuu jooksul, mis saarel elatud sai, sai minu uueks kireks kõndimine ja matkamine. Jõudsin käia läbi suure osa populaarseid ja vähem populaarseid matkaradu 573-ruutkilomeetrise väikesaare peal. Nii Vahemere äärseid, kaunite vaadetega lühikesi jalutuskäike kui 29 km pikkusi ühepäevaseid pikki treeningmatku, nii üksi, turistide kui ka ibicencode (nii kutsutakse kohalikke) gruppidega. Üheksa kuu sisse mahtus ka palju rannakülastusi, pidusid nii kohalikes baarides kui suurtes maailmakuulsates ööklubides, Vahemere toidu nautimisi, kohalikega sevillana tantsude õppimist, fiestasid ja töötegemist.

See oli piisav aeg, et leida oma lemmikud. Siit ka minu soovitused Ibiza külastajatele.

Mida Ibizal teha?

Ükskõik, kas oled saarel lühikest või pikka aega, tunned end spirituaalsena või oled peohuviline - või mõlemat koos, siis järgnevalt peaksid minu viis soovitust aitama oma saarepuhkust paremini planeerida.

Kõige olulisem soovitus on olla avatud, sest palju infot saad Ibiza võimaluste kohta alles seal olles. Järjest rohkem on infoportaale, teenusepakkujaid internetis, kes oma tooteid ja teenuseid Ibiza külastajatele reklaamivad, kuid suurem osa võimalustest avaneb alles saarel. Siit ka nõuanne: suur osa turistidele suunatud asutustest võivad olla oktoobrist juunini kinni, isegi kui veebileht väidab, et on avatud aastaringselt.

Teine soovitus on kohalik toit. Hispaanlased oskavad nautida head sööki, nii ka iicencod. Tooted on enamasti värsked, kohaliku päritoluga. Alusta päeva pika hommikupoolikuga mõnes kohalikus baaris desayunot (hommikusöök - hispaania keeles) süües. Võta kohvi, tostada con tomate y hamon´i (röstsai tomatipasta ja hispaania singiga) ning vett või mahla kõrvale. Kuidas aga leida see õige "kohalik" paik? Vaata, et kelneriteks oleksid vanemad meesterahvad ja et ei oleks liiga klantsitud koht. Näiteks Ibiza Townis (Ibiza saare pealinn) oli minu lemmik Bar ses Botes, mis asus liiklusrikka tänava nurgas.

Samuti leiab päris kesklinnast, Vara del Rey pargist mitu lahedat pisikest kohta. Kui kuuled hispaania keelt, astu sisse. Lisaks tostadale võiksid proovida ka teisi kohalikke pagaritooteid nagu flaó, ensaimadas, cocas. Tänaval näed juur- ja puuviljapoode - osta sealt sel hooajal pakutavat ja värskeid tooteid.

Hommikusöögiks või vahepealseks, karastusjoogi-kõrvaseks võta taldrikutäis värsket jamon´i, hispaania sinki.

Kolmas soovitus: mine matkama.

Ibiza pikkus on 40 km, kõrgeim punkt 465 meetrit (Sa Talaissa ehk Sa Talaia mägi). Terve saar on üsna kaljune, madala põõsastikuga ja pikitud täis erinevaid matkaradasid. Suurem osa matkaradu on üsna lihtsasti läbitavad täiesti tavaliste vaba aja riietega, erilist varustust pole vaja kaasa võtta. Matkamine, mis on pigem mõnetunnine eemalolek linnamelust, aitab sul näha rohkem saare loodust, kaljust pinda, leida maitsetaimi - nagu tüümian, rosmariin või maitsta puuvilju - näiteks apelsine, viigimarju. Lisaks kohtud matkarajal Ibiza teistegi sümbolitega: sisalikega ja piraaditornidega. Loomulikult näed ka imekaunist rannikut.

San Antoniost leiad matkaraja minu lemmikpaika, Punta Galerale (eespool olev väljaulatuv osa). Taamal Cap Nuno tipp.

Radade leidmiseks võib vaja minna kaarti ja autot, kuid mitmed rajad, mis mulle väga meeldivad, algavad juba linnast. San Antoniost näiteks algab Punta Galera rada, Sa Talaia algab San Josepist ning San Vicente rada samanimelisest linnakesest. Radade kohta võid lugeda rohkem minu blogist.

Matkates jälgi siniseid noolekesi, mida kividel näha - siis oled õigel rajal. Üdiselt on eksida väga raske, sest kõik asub väga lähestikku. Siiski ära unusta päiksekreemi, häid jalanõusid ja vett ning mõni apelsin või võileib ka kaasa. Kaamera muidugi ka selle hunnitu ilu jäädvustamiseks.

Neljas soovitus: käi kohalikul hipiturul.

Ühelt poolt on hipiturud vägagi turistilõksud - enamasti müüakse sama asja üsna kalli hinnaga, kui võrrelda tavalise hinnaga linnas. Tuntuim ja suurim hipiturg on Punta Arabi. Kui lähed sinna autoga, siis ole valmis tasuma parkimistasu või jäta auto kuhugi kaugemale.

Tuntud on ka Las Dalias (väga sarnane Punta Arabile, kuid oluliselt pisem) ning San Juani turg, mis eristub sellega, et turult leiab enamasti kohalikku käsitööd ja mahetoitu.

Kohalikega kohtumiseks ja nende elustiiliga tutvumiseks on kõige sobivam Cala Llenya turg, mis on tegelikult second-hand kaupadega kauplemise koht koos elava muusika ja suurepärase paellaga. Riisitoidu paella võiksidki just seal ära proovida. Kindlasti leiad sealt midagi endale kaasa ostmiseks, olgu see siis hispaaniakeelne raamat, mõni lilleline kulin, sepistatud ornament või riideese. Mina leidsin 25-kraadises soojuses Eesti talves vastupidava Prantsusmaal toodetud talvemantli, mida müüs prantslanna, kes tuli Ibizale elama. Sellel turul jaluta kindlasti ka niisama ja tutvu inimestega - need on suurepärane kombinatsioon päris kohalikest ibicencodest, sisserännanud hipidest ja niisama õnneotsijatest. Selline ongi Ibiza läbilõige.

Turgude kohta ja nende avamisaegade kohta vaata sellelt veebilehelt.

Hipiturul leiad kohalike käsitööd, mahetoitu, saad osa nende elustiilist.

Viies soovitus: võta endale üks rannapäev.

Rendi päevaks auto ja tee tiir ümber saare. Kui sul pole plaanis Ibizal pikalt aega veeta või kogu ajaks autot rentida, siis kindlasti võta auto vähemalt üheks saarelolemise päevaks, märgi kasvõi juhuslikkuse alusel (sest valikuid ON palju) mõned rannad ja kohad, kus ära käia ning sõida saarele tiir peale. Peatu kohtades, mis jäävad silma. Randu on Ibizal tõepoolest iga nurga taga ja igaühele meeldib oma.

Ühelt poolt soovitaksin lihtsalt hakata sõitma ja vaadata, kuhu tee viib. Teine võimalus on kaardil märkida ära kolm-neli põnevamat randa erinevates Ibiza nurkades ja selle järgi oma päev seada.

Rannad, millest valik teha, võiks olla Playa den Bossa või Cala Bassa, kui sind huvitab melu ja pidu; Las Salinas miljoni-dollari vaate pärast, see on koht, kus käivad "rikkad ja ilusad"; Es Cavallet, mis on nudistide rand, väga ilusa vaate ja heade baaridega; Portinatx või San Vicente - kui soovid rahu ja vaikust; S´Estanyol - kui soovid täiesti eemal olla igasugusest muust rahvast.

Mina õppisin mitme ranna külastamist kohalikelt - Eestist tulijale on juba piisav, kui on soe, liiv ja vesi, kuid kohalikud oskasid nautida erinevaid randu erinevateks puhkudeks erinevatel aegadel. Jääb üle vaid minna ja leida oma lemmik-kohad.

Lisaks randadele satud autoga tiiru ümber saare tehes kindlasti põllumaadele, vaatamisväärtuste juurde, turgudele, linnakestesse, kuhu ühistranspordiga ei jõuaks jne.

Ibiza rannajoonel leiad pisikesi ja suuremaid, rahulikke ja kärarikkaid rannakesi.

Muidugi saab tiiru ümber saare teha ka rattaga või jala. See nõuab paremat ettevalmistust ja rohkem aega, aga seda on tehtud!

Kuues soovitus: Es Vedra - maagiline paik ja järjekordne Ibiza sümbol.

Tegemist on 413 meetri kõrguse imepisikese saarekesega Ibiza külje all. Kui Ibizat ennast peetakse müstiliseks saareks, kus on palju maagilisi kohti, siis Es Vedra oma satelliitsaarekese Es Vedranelliga on üks olulisemaid ja tuntuimaid maagilisi paiku sealkandis. Hooajal on Es Vedra ees olev justkui vaateplatvorm täis mediteerijaid, jooga tegijaid ning lihtsalt päikeseloojangu nautijaid.

Olgem ausad - see kummaline kaljusaareke tõepoolest tekitab veidraid tundeid juba kaugelt, kui hakkad selle tippu nägema. Paljud spirituaalsed inimesed väidavad, et kohal on magnetilised omadused, kuid geoloogid seda kinnitanud siiski pole. Eks seda, kui magnetiline see koht sinu jaoks on, saad avastada juba ise kohapeal.
Es Vedra ja Es Vedranell vaadatuna vaateplatoolt. Saarekese peale tavainimesel asja pole.

Energialaeng ja avastamisrõõm

Kui otsid uut kohta, kus välja puhata, siis Ibizalt leiad kindlasti selleks nii luksust kui lihtsust. Väike matk, hea kohv ja maitsev toit, rõõmsad inimesed, butiikpoed, soe ilm, ilus loodus ja põnevad paigad on olemas selleks, et unustada oma igapäevased asjad ja saada Ibizast mõnusa energialaengu.

Olgu reis kolmepäevane või mitmenädalane või üheksakuune, ikka leiad midagi endale ja midagi jääb kindlasti veel saladuseks, pannes sind uuesti seda saarekest külastama.

PRAKTILINE INFO

Külastusaeg:

- tipphooaeg, kus enamus poode, peokohti ja teenuseid avatud on, on mai lõpp - septembri lõpp

- kõige kuumem on enamasti augustikuus

- matkamiseks on suurepärane aeg septembri lõpp - mai lõpp

- Ibiza ühistransport on üsna hea, kuid busside sõidutihedus sõltub hooajast

- autot saab rentida pea igal tänavanurgal (hooajal)

- vargused on tipphooajal tavalised - hoia oma asju, ära jäta kohvreid autosse! Tule saarele üldse võimalikult väheste asjadega

- kaardiga tasumisel võib kehtida miinimumsumma, mis olenevalt kohast võib küündida 20 euroni, sularaha (eurod) on mõistlik kaasa võtta

- bussipileti saad osta bussis, aga kui astud sisse alguspunktis (bussijaamas, mitte vahepeatuses), siis üldjuhul tuleb osta pilet kassast

Kasulikud lingid:
- üldise info, tegevustekalendri jm vajaliku leiab Ibiza elanike poolt uuendatavast portaal-blogist www.ibiza-spotlight.com
- Ibiza matkaradade ja minu kogemuse kohta vaata lisa minu blogist www.liisitoom.com/walking-in-ibiza
- ametlik Ibiza turismiportaal asub aadressil www.ibiza.travel
- busside sõiduplaan: Ibizabus.com/ibiza