Juhtus nii, et äkki oli üks neist hiigellaevadest, Oasis of the Seas, septembris hetkeks Euroopas Vahemerel ja mina üks neist, kes tegi kaasa kruiisi marsruudil Barcelona- Civitavecchia-Napoli-Barcelona.

See oli minu teine kruiis, aga esimene Vahemerel.

Tegevust jätkub varahommikust ööni

Laeval sai osa erinevatest tegevustest: paljud sportlikult meelestatud ärkajad kasutasid võimalust alustada päeva joogatunnis, laeva jooksurajal või basseinis ujudes, samuti oli võimalik minna hiina meditsiini või kaalulangetajate seminarile ning tantsusõpradele pakuti erinevaid tunde.

Tõmbenumbriks olid siinkohal latiinorütmid, siis olid platsid päris tihkelt tantsusõpru täis. Oasisel on ka väike jäähall, kus toimus jääetendus Hans Christian Anderseni muinasjuttude ainetel.

Neile, kes ühemehe show´dest lugu peavad ja inglise keelega sina peal, oli õhtuti Comedy Live klubis võimalus kuulata briti koomikute pikantsevõitu etteasteid, mis muuseas olidki välja reklaamitud kui stand-up comedy show´d publikule alates 18+.

Väljasõidult õigel ajal tagasi

Õhtuid laeval aitasid sisustada etendused: lisaks Broadway Hairspray muusikalile (järgmistel Oasise kruiisidel pidi etenduma Cats), sai Oasise Aqua Theater`is kaasa elada vahvatele vee-etendustele.

Tuleb tunnistada, et 17 meetri kõrguselt tehtud vettehüpete ajal pidas kogu amfiteatritäis publikut hinge kinni – näis uskumatu, et bassein on sellise allahüppe sooritamiseks piisavalt sügav.

Kruiisifirma poolt pakutavate ekskursioonide programmis oli umbes 40 tuuri. Kellel ekskursioonid olid ette tellimata, said kohti broneerida laevas kohapeal.

Kuigi laevalt ostetud ekskursioonid võivad olla mõnevõrra kallimad, kui sihtkoha sadamates pakutavad, tasuks kogupäevatuuride valimisel alati mõelda, mis juhtub siis, kui sa ekskursioonilt mingil põhjusel õigeaegselt tagasi sadamasse ei jõua. Meie läksime omal käel Amalfi rannikut avastama ja olime kerges paanikas, kui tagasiteel enne Napolit ummikusse jäime ja lõpuks vaid napid kümme minutit enne laeva väljumist tagasi pardale jõudsime.

Järgmine kord langeb minu valik ilmselt laevaekskursiooni kasuks: kui tellid ekskursiooni laevast, siis vastutab juba laevafirma selle eest, et sa kindlasti laevale tagasi saad.

Kokkuvõttes võib öelda, et maailma suurim kruiisilaev oli tõepoolest võimas.

Minu lemmikuks sai laeva südames asuv Central Park, mille roheluses jalutades või kohvikutes istudes ununes, et viibid hiiglaslikul laeval koos 5400 reisija ning 2200 meeskonnaliikmega. Ainsaks miinuseks oli ehk see, et 5-päevane kruiis oli pisut liiga lühike, aga ilmselt ei oleks ka nädalane kruiis olnud piisav, et kõigega tutvuda – seega on põhjust tagasi minna ning võibolla vahelduseks mõnda teist marsruuti katsetada.

Sihtkohad meie reisil

Civitavecchia (Rooma)

Rooma asub Civitavecchia sadamast umbes 70 km kaugusel.

Kuna sadam on suur, siis oli Oasise poolt kõigile soovijatele tasuta transport sadama territooriumilt välja, kus olid juba ootel ekskursioonibussid.

Pakuti transfeere Rooma (edasi-tagasi 17 eurot) ja ekskursioone Panoramic Rome (28 eurot). Meie valisime viimase ja vaatasime üle Vatikani, Colosseumi ja veel hulga uhkeid paleesid. Poolteist tundi jäi vanalinnas ka oma aega. Kes käis mööda poode, kes einestas, kes tegi mõlemat. Jõudsime õigeaegselt laeva tagasi ning olime oma päevaga Roomas igati rahul.

Laev pakkus 16 Rooma ekskursiooni.

Valikus oli väga põhjalik Best of Rome (275 eurot), meie bussiekskursiooni sarnane Panoramic Rome (60 eurot) ning mitmeid nende kahe vahele jäävaid alternatiive.

Mõeldud oli ka reisijate peale, kes ehk Roomas juba mitmeid kordi käinud. Nende jaoks oli pisut lühemaid 3-4 tundi kestvaid ekskursioone Rooma lähiümbrusesse – Orvieto, Tarquinia, Itaalia maapiirkond, kus muuhulgas sai degusteerida oliivõli.

Napoli

Kruiisisadam asub Napoli kesklinnas, mis on ülimalt mugav omal käel Napoli avastamiseks. Samas pakub Napoli lähiümbrus palju põnevaid ekskursioonivõimalusi.

Üsna linna külje all asub Pompei, mille varemete avastamisele kulub mitmeid tunde. Kuigi tuhast väljakaevatud linnas on huvitav ka omal käel ringi liikuda, soovitaks Pompeisse minna koos giidiga, kes teab ja tunneb ajalugu ning põnevaid fakte. Pompei ekskursioon on tavaliselt ühendatud kas Capri saare või Amalfi ranniku külastusega.

Mõlemad on imeilusad kohad, kuid päevase külastuse puhul tuleb seista valiku ees – kas Capri või Amalfi rannik, sest mõlemat ühe päevaga ei jõua. Meie valik oli seekord Pompei ja Amalfi rannik ning nägime just piisavalt selleks, et tekiks soov tagasi minna.

Barcelona

Barcelonas asub kruiisisadam kesklinna vahetus läheduses. Kes soovib jalutada, võib sadamast jalgsi linna minna. Meie reis algas ja lõppes Barcelonas. Kuna laev saabus sadamasse varahommikul ja kojulend oli alles pärastlõunal, oli meil aega ka linnaga tutvuda.

Valisime laeva poolt pakutud ekskursiooni koos lennujaamatransfeeriga.

Peale neljatunnist bussiekskursiooni, mis sisaldas ka jalutuskäiku gooti kvartalis, viis buss meid lennujaama. Mugav neile reisijatele, kelle lennud väljusid Barcelonast pealelõunal.

Reisi korraldas CWT Estonia