Eelmisel nädalal toimus midagi väga toredat. Eesti toidu õhtu. Ema saatis mulle Eestist paki toiduga ja ma kokkasin huvilistele natuke tüüpilist eesti toitu.

Menüüs oli mulgipuder sealihaga, kiluvõileivad, sprotid, tomati-kurgi-hapukooresalat, kass Artur, Kalevi kommid ja Vana Tallinn.

Kokkasime kaks tundi järjest ja tulemuseks oli väga palju toitu, täis kõhud ja naerul näod. Ma ei osanud seletada, mis on kilu, sest paljud ei teadnud inglise keelset sõna. Sakslased tundusid seda kala teadvat, kuid kreeklaste ja ameeriklaste jaoks oli see must maa.

Samuti oli must leib nende jaoks väga veider, sest see oli reaalselt musta värvi ja paljud sellist leiba ei söö.

Aga kass Artur kadus laualt 5 minutiga ja Kalevi kommidest suutsin vaid kolm tükki endale haarata.

Millise kogemuse on välismaal elamine ja õppimine andnud?

Erasmust peab võtma kui enesekasvamise laagrit. Sa õpid küll palju, kuid suurem osa sellest protsessist toimub sinus eneses.

Sa õpid jagama tuba inimesega, kellele meeldib föönitada oma juukseid kell kaks öösel. Sa õpid mitte välja tegema mustadest nõudest, mis on köögis seisnud juba kolm viimast päeva. Sa õpid olema ainuke inimene, kes hoolitseb selle eest, et prügi saaks välja viidud ja et põrand oleks alati puhas. Sa õpid ütlema ei pidudele, sest järgmisel päeval on kontrolltöö (või õpid funktsioneerima vähese unega). Sa õpid olema üle väsimusest, sest sa magasid ainult neli tundi, ja siiski olema tunnis tähelepanelik. Sa õpid olema väga produktiivne ja tegema koolitööd nendel vähestel pühapäevadel, kui sul üllatuslikult plaane pole.

Ennekõike õpin ma olema iseseisev — emotsionaalselt, füüsiliselt, rahaliselt. Kõige selle tohuvabohu keskel õpin ma ennast kaotama, leidma ja kaotama uuesti. Ja kui vahel tunnengi ennast üksildasena siis võtan selle aja enda jaoks, mõtlen, sean asjad oma peas korda või helistan headele sõpradele või pereliikmetele, sest nemad teavad mind alati kõige paremini.

Delfi Tudengiblogi on sari, mille täidavad Erasmusega välismaale sõitnud Eesti üliõpilased ja kutseõppurid. Saame teada, millega nad kaugel rinda pistavad ja kuidas võõrad maad noori ja tegusaid eestlasi vastu võtavad.

Kristin Puusepp Tallinna Tehnikaülikoolist läks semestriks õppima Tšehhi Tehnikaülikooli Prahasse.

Tutvu ka Kristini enda blogiga.