Porto ilu ei ole klassikaline, ta on üpris räämas ja kasimata ning mõnel pool on tunne, et aeg on seisma jäänud. Aga ära lase end sellest ära ehmatada, see ongi Porto sarm! Palju on vanu, renoveerimata ning väga väsinud nurgakesi, samas leiab ka täiesti fantastilist moodsat arhitektuuri.

Porto (inglise keeles Oporto) on Portugali suuruselt teine, 200 000 elanikuga linn, mis asub Lissabonist pea kolmetunnise autosõidu kaugusel põhja pool. Õigupoolest on Douro jõe kahel kaldal koos lausa kaks linna – ühele poole jääb Porto ning teisele Vila Nova de Gaia (või lihtsamalt Gaia). Mõlemal kaldal on midagi pakkuda – rohkem või vähem.

Vana Porto on väga fotogeeniline

Pea iga maja õhkab filigraanset ilu ja detailidesse on süvenetud. Majade fassaadid on kaetud traditsiooniliste kahhelkivide azulejo’dega, mis muudavad linnapildi üpris kirjuks.

Kaart tasub seal taskusse jätta ning lihtsalt aega võtta ja jalutada – linn suudab üllatada pea iga nurga taga. São Bento raudteejaamast lõunasse, jõe poole jääb vanalinna osa katedraali ja kirikutega. Lisaks loomulikult Ribeira Douro jõe kaldapealsel, mis on valitud UNESCO maailmapärandi nimistusse ja muutub äärmiselt elavaks just ööpimeduse saabudes. Kitsad risti-rästi jooksvad tänavad, azulejo’de rohkus, akende taga kuivav pesu, kümned ja kümned kohvikud-baarid – Ribeira suudab oma kaootilisusega võluda kindlasti iga külastaja.

São Bentost põhja poole jääb elegantne Avenida dos Aliados, mida peetakse Porto südameks. Seal saab kogeda võrreldes Douro jõe kaldaga täiesti teistsugust, monumentaalsemat arhitektuuri. Uhket bulvarit ääristavad imposantsed ehitised, millest enamik on hotellid ja pankade esindushooned, kuid leidub ka ajaloolisi kohvikuid ja restorane. Täpiks i peal on uhke linnavalitsuse maja.

Üle jõe

Teisel pool jõge asuvast Gaiast avanevad suurepärased vaated vanale Portole. Jaluta näiteks üle Ponte Luísi raudsilla, mis ühendab linnu juba 1886. aastast. Kui otsid aga kuulsa Eiffeli torni arhitekti projekteeritud veel vanemat silda, siis see on hoopis Dona Maria Pia ja asub kilomeetri jagu sisemaa pool.

Linnalt nime saanud portveini keldrid asuvad muide kõik Gaias (www.cavesvinhodoporto.com) ja kui sa ka pole suurem portveinisõber, tasub mõnd neist siiski külastada. Valikus on kokku üle 50 tootja, kuulsamad ehk Sandeman ja Taylor’s. Enamik veinikeldreid teeb oma valdustes ka ekskursioone, mis tavaliselt lõpevad degusteerimisega, ning uskuge mind, vintage-portvein peaks mekkima ka kõige kindlamale vastuseisjale! Kuigi Douro piirkond on seotud peamiselt portveini tootmisega, on see tuntud ka oma väga hea punase veini poolest.

Gaiast Atlandi ookeani poole minnes jõuate Afurada külla. See on omaette elamus, sest paljud vanemad elanikud järgivad siiani traditsioone: mehed käivad ookeanil kalal ning naised jalutavad, kausid pea peal, külaväljakule pesu pesema. Euroopa Liidu rahaga ehitati mõned aastad tagasi ka uus ja moodne pesumaja (samas tundus, et see on siiski pesumasinateta, kuid pead ei anna). Kontrast uue ehitise ja pesunööride virvarri vahel on omamoodi koomiline.

Üllatavaks on ka kõnniteedele konstrueeritud nii restoranide kui ka erakasutuses olevad grillid – mõne ümber istus suurem seltskond külamehi, kes lõbusalt ümbritsevat kommenteeris, teise juures askeldas kohalik vanaproua. Afurada fassaadidel on samuti rohkelt kirevaid azulejo’sid, mis päikesepaistelise ilma korral lausa säravad.

Porto on jalgpalliklubi FC Porto (hellitavalt Dragões ehk draakonid) kodu ning kui juhuslikult satute linna külastama Portugali liiga mängude ajal, siis kohaliku hulluse elamus on garanteeritud. Eriti just siis, kui vastaseks on Lissaboni klubi Benfica! FC Porto kodustaadionile (Estádio do Dragão) on pea võimatu pileteid saada, kuid kogu seda vaimustust saab üsna ehedalt kogeda ka kohalikes baarides, kuhu kogunevad kõikide põlvkondade esindajad. Kindel, et unustad teleriekraani, sest hambutu vanatädi ja eelkooliealiste siiras entusiasm värava korral on vaatemäng omaette.

Portos olles peaks kindlasti külastama 2005. aastal avatud Casa da Musicat (www.casadamusica.pt), kuulsa Rem Koolhaasi loodud kontserdimaja. Tippklassi ehitis on samas nii väljast kui ka sisekujunduse poolest väga lakooniline. Pea igal õhtul toimub seal mingi muusikaline etteaste, arvestades igasuguste huvidega kuni öiste DJ-pidudeni välja.
Kui Portos on plaanis pikemalt aega veeta, tasub teha kesklinnast väike väljasõit Serralvesesse (www.serralves.pt). Mastaapse liigirohke pargi servas asub moodsa kunsti muuseum, kus kor¬raldatakse loenguid ja töötube. Park on tõeliselt meditatiivne keskkond lõõgastumiseks ja sihitult ringijalutamiseks.

Ostlemine

Mõnest Porto nurgast leiab nostalgilisi minipoode, kus 10 ruutmeetri peale on kuhjatud kõikvõimalikku trini-träni, mis võib seal olla seisnud juba 40 aastat. Sama poe naabruses võib jällegi asuda trendikas kohalikke disainereid esindav butiik. Tihedalt leiab rahvusvaheliselt tuntud markide esinduspoode Rua de Santa Catarina ja Avenida da Boavista tänavatel, sõltumatud poed leiab Rua do Almada ja Rua de Miguel Bombarda tänavatel. Ka siit kolm soovitust.

Raamatukauplus Lello & Irmão ehk Livraria Lello (Rua das Carmelitas 144) on üks Portugali üks vanimaid raamatukauplusi, neogooti stiilis sisekujundusega.

Mercado do Bolhão (Rua de Sá da Bandeira / Rua Formosa) on suur kesklinna turg, kust leiab nii värsket kraami kui ka kõike muud.

A Vida Portuguesa (Galeria de Paris 20) on pühendunud kaupadele, mida Portugalis on toodetud juba aastakümneid, samast leiab ka uuema disainiga esemeid.

Kohvi(kute)kultuur

Kohv ja kohvi joomine kuulub portugallase elustiili juurde ning seetõttu leidub seal hulganisti toredaid kohvikuid. Juba espressot nimetavad nad mitut moodi (uma bica Lissabonis, um cimbalino Portos, um cafe mujal Portugalis), mis näitab, et asjale lähenetakse suure tõsidusega. Siit kolm soovitust.

Cafe Majestic on juugendstiilis väga majesteetliku sisekujundusega kohvik Porto südames. Kuigi koht on äärmiselt turistiderohke, tasub seda interjööri pärast kindlasti külastada.

A Brasileira on kohvinautijate kogunemispaigaks olnud sajandijagu. Ilme on tal küll natuke räsitud, kuid aegadetagusest hiilgusest saab väga hea aimduse.

Guarany avati 1933. aastal ning see on siiani tuntud muusikute kohvikuna. Nimi pärineb Lõuna-Ameerika indiaanlaste hõimult, kes on ühed Brasiilia põliselanikud. Pakutav kohv peaks pärinema samast piirkonnast. Aeg-ajalt toimuvad seal luuleõhtud, kontserdid (fado-esinemised) ja debatid.