Lihtsalt seljataga oli pikk lend läbi Helsingi, küll väga mugava graafiku ja ainult ühe ümberistumisega, aga siiski piisavalt väsitav. Samas on tark ajavahe tõttu üleval püsida.

Järgnenud päeval tegime Manhattanile tõsisema tiiru peale, et kontrollida, kas jutud paljukiidetud ostlusparadiisist ikka üldse vastavad tõele. Tõesti-tõesti, selleks et leida endale meelepäraseid kaupu sobiva hinnaga, peab ikka päris kõvasti ringi tuustima. Eks see ju outlet'ide eripära olegi, et sinna kuhjatakse suurtes kogustes eelmiste hooaegade kaupa ning sinu ülesandeks on see üles leida. Selleks on vaja palju aega, tahtmist ja mitte mingil juhul seda, et mõni laps kaasas oleks.

Õnneks sattusime New Yorki täpselt õigel ajal. Enne jõuluaega toimub paaril detsembri nädalavahetusel shopping weekend. Seetõttu olid hotellid puupüsti inimesi täis ja hoolimata alles eesseisvatest pühadest oli väga paljudes kauplustes juba allahindluste hooaeg alanud.

Pärast poolt päeva kaevamist poes nimega Century 21 tuli paras tülpimus peale. Kuna ma ei pea end eriliseks ostlejaks, kindlasti mitte maniakaalseks, siis tundus see kui raske töö. Ütleme nii, et neli tundi on maksimum, mis jaksaks vahetpidamata ostelda.

Kuna kodumaal külastan kaubanduskeskusi üsna harva, tekkis mul vahepeal tunne, et seda kõike on minu jaoks liiga palju – küllalt kiiresti saab kõrini ja tekivad süümepiinad. Sestap märkadki poest lahkudes, et kokkukrabatud kraami polegi nii palju, sest süümekad on teinud oma töö ja mingil hetkel kukud korvi tühjaks tõstma.

Kusjuures USAs pead sa ju veel pidevalt suurusi harjumuspärasteks arvestama ja pole ime, kui märkad pärast hotellis, et ostsid number väiksemad kingad või mingeid riideid, millest sa ei saa sedagi aru, kellele need võiks mõeldud olla. Tüüpiline “USA mood” on nagunii suured ja silmapaistva kirjaga kolledžipusad ning imelikud dressid, millega ei oskaks Eestis midagi peale hakata. Seal leiab niisugust kraami aga väga palju.

Lisaks mitmekordsele hinnavahele riiete ja jalatsite puhul on USA ka tehnikahuviliste paradiis. Kui ise midagi eriti asjast ei jaga (nagu allakirjutanu), on tark tegu soovitavad esemed üles kirjutada ja siis nimekirjaga poodi sammuda. No nagu siin toidupoes, kui soovid, et koogi või õhtusöögi meisterdamiseks kõik vajalikud ained kindlalt kokku saab. Soovitada võiks B&H Photo-Video poodi või Apple'i esinduspoode.

Suurematest outlet-kaubamajadest tasuvad mainimist Century 21 kunagiste kaksiktornide asupaiga kõrval ja Daffy's. Viimane nägi minu arust välja küll samasugune nagu Saaremaa Kaubamaja aastal 1992 või Bila Labuti kaubamaja Prahas aastal 1999. Kui ettekujutust veel ei teki, siis kõlbab ka veidike tüüpilisem Kadaka turu võrdlus. Ilmselt tuleb seal asjalike ostude tegemiseks tõeliselt vaeva näha. Mina seda ei suutnud.

Century 21 on parema valikuga, kuid õigus on neil, kes ütlevad, et sinna tuleks minna kohe varahommikul, kui kaubad veel korralikult välja pandud. Ise sattusin sinna mitu korda üsna enne sulgemist – okei, on küll paras segasumma suvila, kuid vähemalt on kaubamaja praktiliselt inimtühi. Kui lõpuks jõudsin kõige alumisele korrusele kingade osakonda ning kohe väljapääsu ei leidnud, tabas mind juba kerge paanikahoog – issand, ma ei saagi siit enam kunagi välja!

Loomulikult tasub USAs külastada outlet'ide kõrval tavalisi kauplusi, kus ka hinnad oluliselt soodsamad meil Maarjamaal tavalistest. Kolades jalgsi mööda Manhattanit võib avastada põnevamaid väiksemaid poekesi ja kindlasti ka suuri kette, milles valik ehk tavapärasem. Suurematest ja tuntumatest tasub vast mainida ca 5-10 aasta tagust eestlaste “kohustuslikku” kaubamärki H&M ja samas hinnaklassis Old Navy't.

Kingapoode leiab tänavatel lonkides päris ohtralt, astu vaid sisse ja sukeldu kingamaailma.

Raamatufännidele soovitaks Strandi ja Barnes & Noble'i ketti – uued raamatud, vanad raamatud, kõike. Strandis võid tabada imesoodsaid leide, kui aega ja tahtmist otsida. Väidetavalt paikneb seal 18 miili raamatuid.

Pesu tasub otsida loomulikult arvukatest Victoria's Secret'i poodidest.

Pange end valmis – eriti talvel on rahvast palju ja pidevalt riideid ära kiskudes kaob entusiasm kiiresti. 
Ilmselt ei saa mööda väidetavalt maailma suurimast kaubamajast Macy's. Tõesti, kvartalisuurusse hoonesse sisenedes tasub aega varuda ja orienteerumisvõime tuleb kasuks. Imelikul kombel ei paku Macy's mänguasju, aga neid ongi mõistlik vaadata Toys'r'Us nimelisest kaubamajast, kus väikeste laste olemasolul on kerge pead kaotada.

Ja no jälle – hinnad on vähemalt tuntud ja populaarsetel mänguasjade markidel vähemalt kaks korda odavamad.

Hoiatus – lelud on enamasti pakitud suurtesse karpidesse ja võtavad palju ruumi! Arvestage kilodega, mis konkreetsel lennul lubatud, ning ka sellega, et ilmselt pole kohver kummist.

New Yorgis on ohtralt esindatud ka Eestis arusaamatult populaarseks kujunenud Guess, hinnavahe taas vähemalt kahekordne. Kuulukse, et tegemist olla noorte ja edukate naisteeneseväljendusega.

Jah, mis mina ka sellest tean. Kõrgmarkide kummardajatele on New Yorgis loomulikult pikad read eksklusiivseid esinduskauplusi ja nemad võivad kohe suunduda Midtownis Viiendale avenüüle ja Upper East Side'is Madisoni avenüüle. Lahedaid leide tuntud tootemarkidelt võib leida muidugi ka outlet'ides – Armani, Donna Karan, Tommy Hilfiger – you name it.

Alternatiivsemat kaupa leiab Lower East Side'ist ja East Village'ist. Suured kauplused on enamasti avatud päris hilise kellaajani, nii et ostuhull jõuab teha lõunagi ja siis aktiivselt edasi ostelda.

Kui kotid hakkavad käsi maadligi tõmbama, on ilmselt paras aeg lõpetada, viibata esimene ettejuhtuv takso ning hotelli minna. Seal tabab sind ilmselt täielik ostupohmakas. Pole ime, kui soovid osa kaupadest järgmisel päeval tagastada. See on lihtne – tšeki alusel makstakse kohe raha tagasi. Sularahas, kui maksid sulas, ja kaardile, kui tasutud oli kaardiga.

Proovitud!

Hotellidest

Hotellide tase on New Yorgis erinev, kuid keskmine hinnatase väga kõrge. Meiegi neljatärnises polnud mingit erilist luksust, kuid samas on tegemist hea hotelliga heas piirkonnas. Toad olid küll väikesed, kuid olles näinud ka Manhattani teisi hotelle, oleks patt kurta. On minunigi jõudnud klientide pahameelt, miks väidetav viietärnine ja soliidse hinnaga Jumeirah Essex House ei ole mitte midagi erilist. Aga New Yorgis lisabki üksnes asukoht hinnale üsnagi kopsaka osa.

Liikumisest

Esimesel korral tasub linnast ülevaade saada vana hea Hop On Hop Off All Loops Tour'iga. Erinevalt Londonist või Sydneyst, kus ma hiljuti sama teenust kasutasin, töötavad NYCis audiogiidide asemel vahvad inimesed – üks koloriitsem kui teine, visates vahetpidamata nalja ja suutes kogu oma vahetuse olla ärksad ja positiivsed. Neil poleks küll pooltki nii palju rääkida, kui iga kvartali juures ei saaks öelda, kes siin kuulsustest elab ja millise telesarja või filmi tegevus siin aset leidis. Takso püüdmine käibki täpselt nii, nagu oleme näinud Carriet seda tegemas “Seksi ja linna” arvukates osades – tõstad käe püsti ja kollane masin peatub. Taksosõit on taskukohane, aga vaba masinat on raskem püüda õhtuti ja vihmaga pole lootustki. Ummikuid on pea igal kellaajal ja kiireks kohalejõudmiseks tasub pigem loogilist metrood kasutada. Ja võimalikult palju jala liikuda, kuigi saar on 20 km pikk ja neli lai.

Lendamisest

Tänu paljudele NYCi lendavatele kompaniidele on hinnad mõistlikud, kuigi mida odavamalt, seda ebamugavalt käib kohalejõudmine. Lend Finnairiga on ehk kõige kehasõbralikum – üks ümberistumine ja napp ooteaeg. Süüa antakse korralikult ja personaalne meelelahutusprogramm on sellise pikkusega lennuks täiesti piisav. Märksa puhanum oled pikamaalennul ka äriklassis – ikka teine asi kohe!

Takso püüdmine käibki täpselt nii lihtsalt – tõstad käe ja masin peatub.