Prelüüd — eelmäng

Jalakäijate peatänava erksaid ja pilkupüüdvaid väljapanekuid võib lõputult vaadelda. Veneetsiapärastes siseõuedes peidavad end poekesed, kus müüakse maitsetaimede kimbukesi, jõulu- ja lihavõttekaunistusi (sõltumata aastaajast) ning „Mozartkugel“ kompvekke.

Piduliku marmorfassaadiga katedraal on monumentaalne, ent ühtlasi hele ja rõõmus. Ning otse loomulikult on tõmbenumbriks korter, kus sündis Mozart. Näib, et helilooja vaim kõrgub kogu linna kohal.

Salzburg on sama elegantne ja kaunis, nagu Mozarti imepärane muusika.

Adagio — aeglaselt, rahulikult

Vanalinna jõudmiseks tuleb ületada soolane Salzachi jõgi, mida mööda varasematel aegadel soolalaadungeid veeti. Nüüd kurseerib jõel reisijate laev. Piki kallast võib liikuda ka üüritud jalgratastel.

Süit — mitmest iseseisvast osast koosnev helitöö

Kapuzinerbergi mägi kõrgub vanalinna kohal jõe paremal kaldal. Selle tipus asub kaputsiinlaste tegevklooster, mis on ehitatud XVI-XVII sajandite vahetusel piiskop Wolf Dietrich von Raitenau käsul.

Võõrastele on sissepääs rangelt keelatud, ning nii on see alati olnud. Muide, siin on ka ilma selleta, mida vaadata. Kloostri kõrval asub kuulsa kirjaniku Stefan Zweigi villa ning vaateplatvorm, kust avaneb luksuslik vaade värviküllasele Salzburgile.

Fortissimo — väga valjusti

Hohensalzburgi kindlusesse võib minna jala (see võtab päris kaua aega ja on raske matk. Võib kasutada ka köisraudteed. See Kesk-Euroopa kõige suurem ning täielikult säilinud keskaegne kindlus on Salzburgi sümbol. Kindluses töötavad muuseumid, mis on pühendatud linnale, peapiiskopile ja loomulikult siinsete kohtade sõjaajaloole.

Pühapäeviti kell 11:45 kõlavad kindluse tornist fanfaarid ning algab paraad. Kui õnnestub, võiks kindlasti seda vaadata — see on lustlik ja efektne vaatemäng.

Forte — valjusti

Kindlasti on tarvis üle vaadata Mirabelli loss ja park. Lossi ehitas 1606.aastal peapiiskop Wolf Dietrich oma armsamale Salome Altile. Tänapäeval peetakse lossi marmorsaali maailma ilusaimaks abielude sõlmimise kohaks. Saal on tõepoolest vaatamist väärt.

Siinsamas esines kontsertidega ning mängis ballidel Leopold Mozart oma laste Wolfgangi ja Nannerliga.

Lossi ümbritseb väike, ent kaunis barokkstiilis aed. Sealt avaneb suurepärane vaade Katedraalile ja Hohensalzburgi kindlusele.

Viiulisoolo

Mozarti sünnimajas säilitatakse helilooja kirjade käsikirju ning muusikariistu, näiteks tema lapseea viiulit ning klavikordi. Kogu sisustust on püütud võimalikult täpselt edasi anda. On näha, et tulevane geenius elas pehmelt öeldes vägagi tagasihoidlikult.

Muide, Kesk-Euroopa vanimaks restoraniks peetavas Stiftskeller St.Peterˇis võib nautida maitsvat õhtusööki ja samaaegselt kuulata Mozart Dinner Concerti.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, august 2017