Üks kord aastas muudab Singapur põhjalikult värvi ning öise helenduse kõrval tekib sinna palju punast ja kuldset – siis on jõudnud kätte aeg hiina uusaastaks. Peale traditsiooniliste paikade on aga ka Singapuri uus ikoon Marina BaySands haaranud endale olulise osa uusaasta pidustustest. Singapuris on tänaseks kaks kohta, kus hiina uusaasta ettevalmistus on kõige elamusrohkem. Üheks on loomulikult Chinatown ehk Hiinalinn ise. Juba nädalaid enne aasta lõppu hakkab Hiinalinn keema. Sealsete koloniaalajast pärit majade värvikad fassaadid kaunistatakse punaste paberlaternate ja roosade kirsiõites okstega. Buzzling, ütlevad kohalikud, kes shoppavad Hiinalinna kitsaste tänavate punaseid ja kuldseid laternaid täis kauplusekestes, need värvid on Hiina traditsioonis edu ja rikkuse värvid.

Uste kohal ehivad sissepääsu paberist ananassid ja melonid, kõlaritest üürgab muusika. Hirmus pikas sabas seisavad inimesed kannatlikult traditsioonilise hiina uusaasta roa järel: seavõi loomaliha, õhukeseks viilakuks lõigatud, kastetud magus-vürtsikasse kastmesse ja grillitud. Neid kingitakse uusaastal külla minnes ja süüa on neid imeõhukesi kandilisi või ümaraid latakaid väga mõnus.

Uusaastal toimub ka pereringis kõige suurem pidu, kus istuvad koos kolm põlvkonda. Süüakse kala ja knöödleid. Viimased on sümboliks kokkuhoiust pereringis, kala sümboliseerib küllust. Selle peo ajal on mitmeid reegleid, mida tuleb silmas pidada: ei tohi näiteks esimesel kuul juukseid lõigata ega nõusid lõhkuda, sest see tähendaks pankrotti.

Uuel aastal on traditsiooniks külla minna. Ainult viiendal päeval jäädakse koju ja jätkatakse külaskäike kuuendast kuni kümnendani. Seetõttu on paljud Singapurist sõitnud koduküladesse, Malaisiasse, Hiinasse, Filipiinidele ja Vietnami ning seal, kus juba toimuvad pidustused, on küllalt ruumi, et ilma tunglemata näha kauneid laternaid ja draakoni tantse. Nii õnnestubki MarinaBay Sandsi elamusareeni laternate avamisele sattuda koos Singapuri peaministri Lee Hsien Loongiga, kes loomulikult kannab punast läikivat jakki ning peatub kõikide laternate juures, vestleb ning kuulab talle esitatavaid laule külalistelt Hiinast.

Kolme hotellihoone katusele 200 meetri kõrgusele on rajatud troopiline paradiisisaar.

Sõna „Fu“ ja draakonitants

Punaseid postkaarte ja ümbrikuid, mida saab Hiinalinna peatänaval osta, kaunistab sõna “Fu”, Ka uste peale kirjutatakse sageli sama sõna ning paigutatakse ukse keskele, sest see tähendab õnne. Kui sõna on riputatud üles teistpidi, siis tähendab see, et õnn on juba koha-le jõudnud.

MarinaBay Sands Eventplazal jalutades satub mitme draakonitantsu peale, mida Hiinalinnas esitati ka templites, kollased ja siiruviiruliste silmadega draakonipead pannakse pähe ja mitmemeheline draakonitants läheb lahti. Kord on draakon väike, siis lookleb ta ruumis ning siis tõuseb ta tagajalgadele. Draakonit tantsivad tavaliselt korraga üheksa inimest, kümnes kannab draa-koni pärlit, mis on nagu juhendiks tant-sule ning annab teada, kui kiiresti draakon peaks end liigutama ja mida tegema. Draakonitants on üks populaarsematest traditsioonilistest tantsudest Hiina uusaasta puhul. Draakon on sümbol, millega võrdsustab end Hiina rahvas, juba vanast ajast näevad nad end draakoni järeltulijatena. Draakonilt oodatakse abi ja toetust ka argipäevaste tegemiste juures.

Elav ja kihisev Hiinalinn ehk Singapur „punastab“...

Kõige parem on võtta Singapuri kesklinnas buss otse Esplanadi kõrvalt, sest kõik nad lähevad sealt Chinatowni, Hiinalinna. Ja nädal enne uusaasta kätte jõudmist läheb sagin Hiiinalinna kitsastel tänavatel aina tihedamaks. Kuumuses on lapsevankritesse pandud pisikestele ventilaatorid, endale võib õhku lehvitada roosaks värvitud okstega pajuoks. Kõik, mis vähegi end kaunistada laseb, on ümbritsetud punakate lintide, rataste, lehvidega, lillepotid, puuviljad, mida päev edasi, seda rohkem on inimestel seljas punaseid riideid, punased on ka draakonid ise, mille keha näiteks Sentosa saare lõbustuspargi peahoones koosnebki ainult looklevast paberlaternate reast.

Kui saabub õhtu ja pimeneb, tõstavad helendavad jooned esile draakonite jõulisuse. Hiinalinn muutub müstiliseks oma punakas-oranžis valguses. Igal pool, tänavatel, hotellides, büroodes torkavad silma mandariinivõi apelsinipuud. Kõikide meeled on täidetud mõtetega eelseisvatest pidustustest ning ajalehed kasutavad võimalust jagada õpetust, kuidas lapsed peaksid õigesti käituma. Näiteks tuleb lastel ulatada mõlema käega vanematele pereliikmetele kaks apelsini märgina austusest ja viisakusest. Kaks just seetõttu, et see arv tähendab kahekordset õnne, sest see Lõuna-Hiinast pärinev traditsioon on seotud sõnaga „kum“, mis kõlab nagu kuld ning apelsinide kinkimine tähendab samas ka saajale edu ja rikkust. Aga kunagi ei tohi liialdada, ning näiteks ei ole soovitav kinkida nelja apelsini, sest sõna „neli“ kõlab hiina keeles nagu surm. Lastel tuleb ära õppida ka paar ilusat soovi tervise ja edu jaoks, mida nad saavad uusaasta päevadel soovida vanematele.

Kuna Singapuris kuuluvad iphone´id ja iPadid laste argipäeva, siis on mitmed nõuanded seotud just nendega, näiteks et külla tulekul ei ole sobiv neid kohe välja võtta, vaid kõigepealt tuleb istuda ühiselt vanavanematega veidike aega, siis võivad lapsed end vabandada ning minna teistega mängima. Vanematel tuleks rõhutada sotsiaalset aspekti ja võimaluse korral tehnilised asjakesed koju jätta, õpetavad artiklid ajalehtedes.

Hiinalinn on kõige parem koht punaste ümbrike muretsemiseks, sest hiina traditsiooni kohaselt kingitakse uusaastaks punastes ümbrikutes lastele ja mitte abielus paaridele raha. See on traditsioon, mis pärineb äripartnerite suhtlusest, kus oma äripartnerile kingiti punases pakis raha edukuse sümbolina. Selle kingi nimetus on täna hongbao. Lastele antakse nõu, et seda küsida ei ole sobiv. See niinimetatud hongbao tuleb vastu võtta kahe käega, vaadata kinkijale silma ning tänada teda. Ning avada tuleb kink hiljem. Ei peeta heaks tooniks avada punane pakk otse andja silmade all. Kui lahkutakse, siis antakse ka minejale kaasa kaks apelsini. Kui mandariinidel on küljes rohelised lehekesed, siis sümboliseerivad need tihedat omavahelist sidet.

Moodne ja tehniline, ekstravagantne ja samal ajal arhailine

Aga ka kõik, mis on moodne, on end ümbritsenud punakate lintide, vanikute ja ikka ja jälle laternatega – Fullertoni hotell, endine postimaja, oma koloniaalhõnguga, hotellide esised on täis riputatud sadu ja sadu laternaid, mille all ootavad külastajad taksosid. Seal tasub teha õhtune jalutuskäik, sest Fullertoni hotell koos tollihoonega on Art deco musternäited vanast Singapurist ning eriti kaunid õhtuvalguses.

Lõvilinna sümbol Merlion – lõvipea ja merineitsi keha.

Paari sammu kaugusel on ka Merlioni park, seal seisab valgena linna nime andja Merlion, pursates vett. Aastas tuleb Singapuri 13 miljonit külalist. Pidevalt on elanikke 5 miljonit ja kõik nad kasutavad taksot, sest see on maailma rikkaimas linnas üllatavalt soodus. Soodus, kiire ja mugav on aga ka sõita metrooga, imehästi organiseeritud ja lihtne süsteem aitab linnas kiirelt liikuda ning tipptunni ajal abistavad perroonidel lisajõud. Mitte kunagi ei pea te Singapuris kartma, et te ära eksite, sest Singapuris on kõigele mõeldud. Kui küsite ükskõik millises metroojaamas reisijapunktis teed, antakse teile imekähku paberike, millel kogu marsruut kirjas.

Tegelikult on Singapur ju väike oma 707,1 km² pindalaga, seega jõuab seal päeva jooksul teha ääretult palju. Kolm etnilist enklaavi on säilinud peaaegu muutumatul kujul.

Chinatowni ja Arrabia linnaosa kõrval on värvikaimaks Little India.

Hiinalinnast tasub sisse põigata vanimasse hindu templisse ning sealt edasi jala Little Indiasse. Seal on täiesti teistsugune õhkkond, ühendav nimetaja ehk tervitus punasel plakatil Singapuri valitsusliikmelt hiina uusaasta puhul kõikidele linna kodanikele ning suurel väljakul punasest paberist laternad. Seal on suured väljakud laudadega, kus saab proovida india köögi hõrgutisi, hulgaliselt on rätsepatöökodasid ja uusaasta puhul üles riputatud hulgaliselt kaunistusi.

Spetsiaalsed keraamikapotid suurtes hunnikutes on aga hindu eriroa keetmiseks ning turul käib igasuguste taimede ja muude lisandite käbe ost. Little Indias on mitmed oma festivalid ja seega käib pidev kirjuks värvitud jasmiiniõitest vanikute ja kettide punumine. Sealt saab metrooga edasi Araabia linnaosasse Kamping Glam – seal oli kunagi Singapuri algus, alles on veel mõned üksikud malai stiilis majad, ehitatud kunagise malai kõrgklassi poolt. Üks osa kuulus sellest Johori sultanile ning on säilinud muutusteta.

Täna on siin hulgaliselt kõrtse, kus saab juua klaasi jahedat vaadiõlut ning istuda mugavas kohvikus. Ning kokkuvõttes on hea, kui Singapuris on kõht tühi, sest kuskil mujal ei ole nii palju erinevat valikut hiina, india, indoneesia ja perakani köögist. Viimane on ehk parim näide sellest, kuidas erinevad kultuurid on Singapuris segunenud, sest tegemist on malai, hiina ja india köökide segunemisega, millele on lisatud veidi euroopalikku hõngu.

Orangutanidega saab koos teed juua.

Orangutanide juurest babirusadele külla

Singapur on küll väike, siiski võtab see üle tunni, et metroo ehk MRTga jõuda maailma ühte parimasse loomaaeda, milleks on Singapore Zoo. Kuulus on see oma eriliste loomade tõttu, kuhu kuuluvad valged tiigrid ehk bengaali tiigrid siniste silmade ja roosa ninaga, Borneost pärit proboscis monkeys oma naljakate pikkade ninadega (nasalis larvatus).

Rahvusvahelist tunnustust on saanud loomaaed just oma avatud kontseptsiooni poolest, kus loomi ei pea vaatama puuris. Singapuri loomaaia lipulaevaks on inimahvid orangutanid, kokku 24 karismaatilist isiksust. Auhindu on Singapuri loomaaed saanud aga ka oma džungli hommikusöögi eest ning Best New Retail kontseptsiooni eest.

Loomaaeda tasub jääda pimeda õhtuni, sest kell seitse algab Night safari, kus pärast etnogrupi tuleshow´d istutakse rongi ning sõidetakse läbi maastiku vaatama lõvisid, ninasarvikud, kes kõik on oma väljakutel hästi valgustatud.

Rong sõidab sümboolselt läbi Birma ehk Myanmari mägede, vihmametsa, Indohiina maastike, mille juurde kuulub selline huvitav hübriid nagu babirusa, kes näeb välja nagu ristand metskitsest ja seast ning elab Indoneesia saarel nimega Sulawesi. Rongist maha saab minna seal, kus omaette hoones on nahkhiired, keda saab lähedalt jälgida puu otsas porgandeid näsimas. Kes ei karda lähedalt peast mööduvaid lendavaid objekte, saab ka lähemalt tutvust teha. Eraldi elamuseks on veel Jurong Bird park, mis kuulub kolmandana loomaaia paketti.

Singapuri uus ikoon – Marina Bay Sands

Sellele unelevale loodusmaailmale ei ole suuremat kontrasti kui Singapuri uus ikoon – arhitektuuri ime MarinaBay Sands: kolm 55 korruselist hotellitorni, neid ühendab 57 korrusel, 200 meet-ri kõrgusel 150 meetrit katusekonstruktsiooni paadikujuliselt, moodustades Sky pargi. Seal, Singapuri kõrghoonete kohal, saab troopilises oaasis palmide all supelda soojas vees ja muiata nende üle, kes ei tea, miks vesi, mis nagu võluväel tundub optiliselt alla linna valguvat, ei haara endaga kaasa ujujaid.

Marina Bay Sands.

Mitte ilmaasjata ei ole antud sellele nimeks Infinity pool, sest seal, 200 meetri kõrgusel, ei paista sellel äärt olevatki. Et saladusele jälile saada, tuleb osta pilet, et Sky parki vaadata, sest osasaamine on ette nähtud ainult hotellikülalistele. Täna on Marina Bay Sands maailma üks tuntumaid ikoone, mis kuulub Las Vegas Sands Corp´ile, milles on hiiglaslik Casino ja suuruselt legendaarse uisuväljakuga Rockefelleri Centeris New Yorgis võrreldav 600 ruutmeetrine uisutamisväljak. Hoone kanalite ääres asuvad mitmed read kauplusi, kust ei puudu Burberry, Cartier, Chanel, Salvatore Ferragamo, Stefano Ricci ega Yves Saint Laurent.

Sealt leiab ka ainult Singapurile tüüpilise poekese RISIS, mis kuldab üle päris orhideeõisi, millest on samuti saanud Singapuri väike ikoon. Louis Vuitton on ehitanud endale kristallpalee, väikese eraldi saarekese, kuhu pääseb väljast üle silla, aga ka kaupluste juurest mööda kunstigaleriid. Louis Vuitton Maison on kaunis eksklusiivne kauplus, mille väliskujundus teeb selle eriliseks just pimeduse tulekul. Selle kõrval asetseb Art Science Centre, mis sümboolselt kujutab endast kutsuvat kätt ning mille sõrmekujulistes sopistustes on koha leidnud galeriid.

Otse teisel pool jõge on niinimetatud Event Plaza. Kes ei taha teha jalutuskäiku üle raudtorudest moodustatud silla, saab teisele poole sõita ka traditsiooniliste Singapuri paatidega. Event Plaza on koht, kus saab kõige paremini jälgida igaõhtusi laseretendusi. Enne uut aastat on aga terve Event Plaza täis hiina laternaid. Üritus kannab nime River Hongbao ning sellel aastal on sinna koondatud kokku koostöös Hiina linna Guanxi`ga 70 laternat nagu ka tuledega kaunistatud draakonikujud. Kes soovib, saab endale kunstniku käest suhkrumassist valatud sodiaagikommi.

Päevasel ajal on imekaunis minna vaatama Sentosa saare lilleshow´d, mis on spetsiaalselt kevade tervitamiseks koostatud. Seal on õitest kokku pandud väravad, mille ees hüplevad mitmevärvilised karpkalad, mis meenutab ka seda, et Hiina on see maa, kus esimesena alustati kalakasvatusega.

Kala sümboliseerib jõudu, sest ta on ainuke, kes suudab Kollases jões vastuvoolu ujuda. Mitmed draakonikujud on eri värvi lilleõitest kokku pandud, sinna juurde täpsustused Hiina draakonite kohta, selgitused, miks üks või teine draakon seda või teist nime kannab ning kus neid kohata saab. Inimesed seisavad päikesevarje käes hoides pikkades järjekordades, et end ja pereliikmeid draakonite ees pildistada. Ringi kõnnivad ka lillehaldjad ja unustatud ei ole ka dinosauruseid.

Läbi võib kõndida teetaimedele pühendatud raja ning astuda aedadesse, milles kasvavad lilled, mis Singapuris on suureks erandiks. Kuigi lilleshow, varjavad neid lilleõitest kokku pandud kaunid koolibrid või liblikad. Et uus aasta tuleks tõesti edukas ja ilus, selleks võib iga külaline riputada kaunistuste otsa ka oma soovisedeleid, millel on õnnitlused ja head soovid tuttavatele ja oma perele.

Uusaastapidu Singapuris

Uusaastapidu nimetatakse ka kevadpeoks ehk „Nian“ ning see on tähtsaim pidu aastas hiina kalendri järgi. Kuupäevad on seatud kuukalendri järgi ning langevad esimesele uuele kuule kuutsüklis. 2012 langes uusaasta 23. jaanuarile. Legend räägib, et Nian oli metsik monster meresügavustest. Ta ilmutas ennast ainult vana aasta lõpul ja õgis inimesi. Seetõttu põgenesid inimesed mägedesse. Ühel päeval tuli aga vana mees, kes kandis punast riietust. Tema korraldas tulevärgi niipea kui monster lähedale tuli ja Nian jooksis ära ning kadus. See ongi põhjuseks, miks tänaseni korraldatakse uusaastaks tulevärk ja riputatakse üles punaseid laternaid ja punaseid paberirulle ustele.

Kasulik teada

• Ööbimine: Parimate aadresside hulka Singapuris kuulub Marina Bay Sands (www.marinabaysands.com, tel.: +65 66880206) ning Mandarin Oriental otse Marina Bay kõrval (www.mandainoriental.com/singapore)

• Info: Singapore Tourism Board, www.yoursingapore.com.

(Hiina uusaasta algab seekord 31. jaanuaril - toim)