Hua mägi (Hua Shan) asub Shaanxi provintsis Hiinas. Sealsed viis mäetippu on pühad olnud ammustest aegadest. Pühaduste tippu ronimiseks on aga vaja turnida peaaegu püstloodis kulgevatel kivist välja raiutud trepiastmetel, siis käia kaljuseinale kinnitatud paari laua laiusel rajal ning lõpuks lihtsalt mööda trosse astuda kuristikuääri pidi edasi teemaja poole.

Kõige ohtlikumaks lõiguks loetakse Changong Zhandaod, mis on rajalõik kaljuseinale kinnitatud laudteega, mille moodustavad kaks-kolm kõrvuti pandud tollist planku. Sel lõigul pole võimalik end ka eriti julgestada.

Hua Shan asub lähimast suuremast linnast Xi'anist 120 km kaugusel, selle mäe matkaradu peetakse maailma kõige ohtlikumateks. Tipus asub taoistlik tempel ning kunagi oli tipp populaarne palverännakute sihtkoht. Osa templeid on mägedes siiamaani säilinud. 1990ndatel tehti rada paljudest kohtadest laiemaks ning turiste hakkas rohkem juurde voolama ka raja algusse rajatud rippraudteega.

Hua Shani kõrgeim tipp on lõunatipp ja sinna palverändurid-matkajad tõusevadki, sest sealt avanevad kõige hingematvamad vaated. Seal on ka kõige ohtlikumad lõigud.

Selles videos kasutatakse ka turvavarustust ja kaheksandal minutil on näha üht kummalist pikutajat kaljulõhes:

Mägironijate jaoks võib ettevalmistatud ja enamuses turvatud rada olla üsna lihtne vallutus, kuid tegemist on siiski mägimatkarajaga, mitte mägironimisega, toonitatakse raja tutvustuses. Mägimatkajad ei kasuta erivarustust, seljakotis on kaasas vaid soojad riided, natuke sööki ja jooki. Sellepärast ongi see seljakotiga matkajate jaoks üks raskemaid tõuse, vähemalt kõrgusekartjatele.

Ka Hua mäele on kombeks maha jätta graveeritud tabalukke.

Sellised on mõned väljakutsed Hua Shani mägimatkarajal:

- Musta Draakoni mäehari, kus 15 kilomeetri jooksul kulgeb astmeline rada kohati peaaegu vertikaalselt. Kuigi astmed on kaljusse raiutud ja kindlad, on julgestuseks vaid kett astmete kõrval kaljul.
- Püstloodis mäeseinal tuleb liikuda kitsal laudteel, ainsaks julgestuseks on taas kett, mis kinnitatud kaljude külge.
- Ekstreemsemates kohtades puuduvad ka lauad - turnida tuleb kaljudesse uuristatud jalaaukudes.
- Paljud hiinlased alustavad teekonda pimedas, et jõuda päikesetõusuks tippu.
- Mõnikord nöögib ka muutuv ilm: sajab, on udune, tuuline, libe.

Eesmärk on jõuda 2155 meetri kõrgusele lõunatippu, mille otsas ootab üks väike teemaja. Vaev saab tasutud ühe korraliku tee ja malega.

Paviljon tipus.