Naudi moodi taldrikul

Milano on üks Euroopa moepealinnu, mis kajastub nii linnapildis, poodidevalikus kui ka restoranisiltides. Meie käisime Dolce&Gabbana restoran-bistroos Gold, mis on esimene kontsept-restoran Milanos, disainitud härrade D&G endi poolt.

Rüüpasime baarileti ääres 14-eurost majadrinki, maitstes kõrvale parimaid oliive, pähkleid ja suupisteid, ning einestasime bistroos. Viimane on soodsam valik kui restoran – toidud maksavad 12–16 eurot ja avatud on bistroo südaööni.

Restoranis jääb hinnaskaala aga 16–35 euro vahele, toit on napp, taevalikult hõrk ja teenindajad stiilselt arrogantsed – tõeline itaalia stiil. Soovitame juua pärastlõunane cappucino Armani kohvikus ning süüa sealset tiramisut – kümme eurot võib tunduda palju, ent siidiselt rikkalik magustoit jätab kustumatu mälestuse. Ka traditsioonilised itaalia kõva küpsist meenutavad mandli-biscotti’d dessertveiniga on head.
www.dolcegabbana.com/gold

Teisel pool Armani kohvikut (via Manzoni) asub Nobu, Aarmani lakooniline sushi-restoran. Väljasistumist võimaldav Gucci kohvik paikneb Duomo lähedal, Vittorio Emanuele galeriis, mille arhitektuur ja stiilsed külalised eksklusiivbrändide poekotikestega on vaatamisväärsus omaette.
www.armaninobu.it

Pood-kohvik-galerii Corso Como 10, mida juhib Itaalia Vogue’i endine peatoimetaja Carla Sozzani, pakub mandariinisorbeed, millele ei tasu öelda ei.
www.10corsocomo.com

Bulgari hotelli restoranis (super, kui saad ka seal ööbimist lubada) saad ilmselt sama rikkaliku õhtusöögi osaliseks, kui on Bulgari luksuslik valgest kullast ja teemantidest kaelaehe. Oma kohvik-baar, kus kohtuvad rikkad ja ilusad, on ka Roberto Cavallil (Cavalli kohvikus on nähtud näiteks David Beckhamit). See on ideaalne koht mereandide maitsmiseks. Toidusoovitus: ükskõik kus sa ka ei sööks, soovitan proovida safranirisotot, mis on tüüpiline Põhja-Itaalia päritolu roog.
www.bulgarihotels.com

Mine aperitivo’le

Itaallastel on imetore komme minna kella kuue ja kaheksa vahel õhtueine-eelsele dringile, mis tähendab joogi eest kuue kuni kaheksa euro maksmist ning võimalust võtta kõrvale piiramatus koguses suupisteid. Jälgi kohvikute-baaride ees asuvaid silte: kui seal on kirjas aperitivo ja kellaajad, astu sisse. Pane tähele, et kohalikud dringitavad tihti püstijalu ega arvesta istekohtade saamisega, sest baarid on pisikesed ja rahvast palju. Samuti pole viisakas snäkitarbimisega üle piiri minna ega ennast ülišvipsi juua. Pärast aperitiivitundi suundutakse aga umbes kella 21 paiku õhtusöögile.

Vaata klassikat La Scala teatris

Kindlasti on väärt külastamist see legendaarne teater, mille fassaad näeb välja neli korda kehvem kui Estonia oma ning interjöörgi teab mis glamuurne pole. Piletihinnad on krõbedad, algavad paarisajast eurost, ent üks „Romeo ja Julia” La Scalas ning espresso ja limoncello teatrikohvikus on seda võimalusel absoluutselt väärt. Kui sul tekib spontaanselt otsus minna balletti või ooperit nautima, tasub paar tundi enne etendust teatri ümber luusida, sest seal müüvad inimesed pileteid käest kätte. Kindlasti kontrolli, et tegemist poleks võltsingutega.
www.teatroallascala.org

Jälgi inimesi Duomo ehk Milano katedraali kandis

Plats maailma suuruselt neljanda katedraali ees, mis näib pitsilise liivalossina, on ideaalne paik, kus inimesi vaadelda. Seal näeb jalutamas turistide bandesid, Milanos modellitööd tegevaid sihvakaid kaunitare casting’ule ruttamas ja kohalikke tööle-koju-kohvikusse liikumas. Kirikusse sisenemine on tasuta, arvesta järjekordadega, samas on meeleolukas ka lihtsalt kirikutrepil istet võtta ja näole päikesekiiri püüda. Platsil liigub väga palju rahvast, nii et hoia oma varandusel silm peal ja parem, kui tähtsad asjad nagu rahakott, dokumendid ja mobiil asuksid sisetaskutes.

Vintage-shopping

Kui oled fashion-district’is kõrgmoe üledoosi saanud ning massimarkide poed nagu H&M, Zara ja Mango huvi ei paku, uita hoopis vintaažipoodides. Via Brera 2 asuv Cavalli e Nastri on tõeline pärl – soetada saab nii Chaneli prosse kui ka vintage-kleidikesi, vahel lubab omanik külastajaid ka alumisele korrusele, kust saab soodushinnaga kaupa. Poe filiaalid asuvad Via Gian Mora 3 ja 12 aadressidel (üksteisest üle tänava), kus kauba valik on isegi suurem kui Via Brera poes ning hinnad soodsamad, üks neist spetsialiseerub meesteriietele. Soeta endale või kallimale näiteks 1970ndatest pärit nahkportfell või -jakk.
www.facebook.com/cavallienastri

Milano südalinnas toimub iga kuu viimasel pühapäeval antiigiturg Mercatone dell'Antiquariato (kanali ääres Alzaia Naviglio Grande 4). Turgu tasub külastada kella 11 ja 17 vahel.

(Estraveller 2/2011)