Abu Dhabi – tõlkes Gaselli isa – on samaaegselt emiraatide ja selle pealinna nimi, täna suurim linn Araabia Ühendemiraatides ning nende rikkaim linn, mille saatuse määrasid 1958. aastal avastatud nafta- ja gaasimaardlad.

Riigi isa on Tema Kõrgeausus Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, kes radikaalse pöörde ellu viis. Alates 1793. aastast juhib Al Nahyani perekond seda 1,6 miljoni elanikuga riiki. Abu Dhabi tänane valitseja on T. E. Sheikh Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, kes on samas ka president.

Kui arvate, et Abu Dhabis ei ole nii huvitav kui Dubais, siis eksite!

Abu Dhabi kesklinn asub T-kujulisel saarel ning on rohkete sildadega maismaaga ühendatud. Emiraadile kuulub 200 saart, sealhulgas Sir Bani Yas, Al Futaisi ja Saadiyat. Abu Dhabi ranniku pikkus on 600 km ning saarel on kokku 2000 aeda ja parki, mis teeb selle kõrbelinna ootamatult roheliseks.

Sheikh-Zayed-Mošee

Šeikh Zayedi mošee.

Lühidalt SZGMC – on üks vähestest mittemoslemitele avatud mošeedest. See on maailmas suuruselt kolmas, pakkudes ruumi 40000 usklikule. Sellega realiseeris Sheikh oma idee maailma ühtsusest, mis väljendub juba materjalide valikus, kus kohalike kõrval on kasutatud ka materjali Itaaliast, Saksamaalt, Marokost, Pakistanist, Indiast, Türgist, Iraanist, Hiinast, Kreekast ja mujalt. Sealhulgas on kasutusel marmor, kuld, poolvääriskivid, kristallid ja keraamika.

Inspiratsiooni sai Sheikh Zayed nii Mughali kui Moorishi (võlvkäigud) arhitektuurist. Kes on rohkem reisinud, tunneb ehk hiiglaslikus kuplis ära Lahore Badshahi Mošee või Hassan II Mošee Casablancas.

Võlvkäikudes on kasutatud pärlmutri intarsiat. See on üks vähestest kohtadest, kus sellist käsitööd näha saab. Saledad minaretid on klassikaline araabia arhitektuur. Mošee peasaali põrandat katab aga maailma suurim vaip Uus-Meremaa villast pindalaga 5627 ruutmeetrit. Selle kallal töötasid kaks aastat 1300 inimest, see kaalub 35 tonni, vaibas on kokku 2 268 000 000 sõlme. Lühtrid pärinevad Saksamaalt ning nendes sätendavad Swarowski kristallid. Suurim neist on maailmas suuruselt kolmas. Sheikh Zayedi tagasihoidlik mausoleum asub mošee põhjaküljel, seal loetakse terve päev koraani.

Külastus on tasuta iga päev kella 9–12, välja arvatud reedel, mis on moslemitel vaba päev. Meeste puhul piisab külastades pikkadest pükstest ja T-särgist, naised saavad endale laenata musta kapuutsiga abaya. Pärast kandmist läheb see kohe pessu, hügieeni pärast muret tunda pole vaja.

Abu Dhabis on raske soovitada parimat hotelli, sest selliseid, mis pakuvad mitte ainult ülimat luksust, vaid ka väljapaistvat arhitektuuri alustades apokalüptilis-postmodernismist kuni ülevoolavalt oriendipäraseni, on igal pool. Seega olekski kõige parem teha Hotel-Hopping ehk võimalikult paljude erinevate hotellide külastamine. Lihtsalt nautige seda uskumatut luksust ja laske end inspireerida.

Yas Viceroy

Viietärnihotell Yas Viceroy.

Abu Dhabi tuntuim hotell on juba ikooniks saanud viietärnihotell Yas Viceroy 499 toa, 12 söögikoha ja lounge´iga. Hotelli kuju ja fassaad on teinud selle tuntuks terves regioonis, peale selle on võimalik otse tubadest ja restoranidest jälgida võidusõite, olles ainuke hotell otse Formula 1 rajal.

Tubade hinnad algavad 44 086 kuni 5990 dollarist. See-eest on võimalik seal ka eesti keelt rääkida, sest sellel aastal on hotellis arendusjuhina tööl ka neiu Eestist.

Kui te Viceroys ei ela, siis tasub seda igal juhul vaatama minna ja eriti õhtutundidel, kui LED lambid on fassaadi helendama pannud. Hotell asub otse F1 vormeliraja keskuses, kus toimuvad Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix võistlused ja on sellega ainuke maailmas, mis on ehitatud otse vormel-1 raja kohale, asudes poolenisti maal ja poolenisti vee kohal.
Ferrarimaailm.

Hotelli ujulast avaneb hea vaade ka punase kujundusega Ferrarimaailmale. (www.ferrariworldabudhabi.com).

Oaas kest linna

Otse Sheikh Zayed tänaval asub Eastern Mangroves Hotel & Spa Abu Dhabi, nii uskumatult kui see ka ei kõla, looduslikus oaasis linna keskel. Ujulast saab heita pilgu üle mangroovide ning enne hommikusööki laenata ka süsta ning sõita mööda mangroovivööndit.

Pärast seda võib muidugi minna näiteks hommikusöögile hotelli üli-mitmekesisesse restorani, mille nimetus „Ingredients“ räägib enda eest. Ainuüksi erinevaid soolasorte on seal üle kümne ning roogi erinevatest maailma köökidest veel rohkem.

Hotelli fuajees pakub kohvipoiss araabia kohvi, mille kõrvale saab valida datleid, mis on kuhjatud erivärvilisteks püramiidideks. Kes soovib hotellis päris omaette olemist, reserveerib Royal Mangroves Residence omaette sissepääsu ja katusebasseiniga.
www.abu-dhabi.anantara.com

Emirates Palace

Tõeline araabia muinasjuttude hotell – Emirates Palace.

Vaieldamatult muljetavaldavam on Emirates Palace, superlatiivide hotell, suurim ja luksuslikum kogu maailmas ning kõige kallim, mis eales on ehitatud. Alustades sellest, et krundi suurus on 1 miljonit ruutmeetrit ehk 100 hektarit, mille juurde kuulub 1,3 km paradiislikku liivaranda.

Klientide huultelt loevad igat väiksematki soovi 2000 kaastöötajat 50 erinevalt maalt, hotelli ümbermõõt on 2,5 km ja sissepääsuvärav ületab oma 40 meetrise kõrgusega ka Brandenburgi värava Berliinis.

Fassaad läikleb kõrbe erinevates värvitoonides ning oma 114 kullaga kaetud kupliga ning marmori, kulla ja väärispuidust materjalidega on see tõeline araabia muinasjuttude hotell, kus lõhnab rooside järgi.

Neid vahetatakse välja iga kolme päeva tagant ning õisi on kokku 100 000.

Hotelli sattununa ei taha sealt keegi niipea lahkuda ja seega kuulub hotellile ka oma kaubanduskeskus 17 luksusbrändi esindusega, kus vitriinides on välja pandud luksuslikud ehted ning hinnaline vanavara.

Kes midagi sellest saada tahab, näitab sõrmega ning saab siis teada ka hinna. Samas on see ka konverentsikeskus, kuhu saabuvad maailma riigipead.
www.kempinski.com/de/abudhabi/emirates-palace

Jahikullidel on oma haigla

Oma ala ainulaadseim maailmas on jahikullide haigla Falcony. Seal on ka muuseum, kus saab ülevaate kullidega jahtimistraditsioonist kõrbes. Ekskursioon haiglas tutvustab, kui luksuslikes tingimustes linde hoida saab.

Otse jahikullide haigla taga on keskus, mis pühendatud araabia jahikoerale ning tutvustab, kuidas neid erilisi koeri treenitakse ja hooldatakse täna täpselt nii, nagu seda tegid araabia beduiinid juba tuhandeid aastaid tagasi.

Jeemeni Bani Saluk hõimu järgi nime saanud salukid on väga intelligentsed, suudavad arendada suurt kiirust ja väga truud. Koos jahikullidega aitasid nemad karmides kõrbetingimustes katta pere toidulauda ning seega kutsutakse neid ka allahi kingiks.
www.arabiansaluki.ae

Ostlemine

Üheks lemmiktegevuseks Abu Dhabis on poodlemine. Ei tohi unustada, et suvekuudel tõuseb temperatuur väljas üle 50 kraadi ning ostukeskused pakuvad siis laia valikut vaba aja veetmise võimalusi, alustades uisutamisest ja kinodest kuni restoranide ja luksuspoodideni.

Marina Mall’i samanimeline õde asub Dubais. See kaubanduskeskus on tõeline Abu Dhabi maamärk sadade moekauplustega, kust ei puudu nn High-Street-Brandid. 100 meetri kõrgusel on vaateplatvorm, Marina Mall´is asub ka liuväli, muusikalised purskkaevud, bowling, restoranid, kohvikud ja kinodega Cineplex.
www.marinamall.ae

Kaasa tasub osta šokolaadi kaamelipiimast.

Kui te ei söö Eastern Mangrove hotelli restoranis Ingredients, siis leiab hea valiku kohalikest eelroogadest restoranis Al Arish, Al Meena.

Minu lemmikrestoran on aga Al Dhafra Cruising, mis asub Mina Porti sadamas, sest seal on uue Abu Dhabi hoonete silueti taustal säilinud veel tükike arhailist linna puidust kutterite näol, milledega tänini käiakse kala püüdmas. Ujuvad restoranid ei paku just traditsioonilist emiraatide kööki, aga see-eest on need hubased ja dekoratsioonina väga araabialikud.

Sealsamas läheduses tasub külastada ka kalaturgu, kus on kõige imelisemad ja värvilisemad kalad jää peale laotatud.

Datliturul saab ülevaate sellest, et datlite sorte, värve ja maitseid on palju rohkem, kui oskaks arvata. Võtke turul olles aega proovimiseks ja vestlemiseks.

Ilmtingimata tasub minna kunsti- ja kultuurisaarele Saadiyat, kus kerkivad maailma tähtsaimate muuseumide filiaalid: Guggenheim ja Louvre näiteks. Tipparhitektid nagu Jean Nouvel, Frank O. Gehry ja Zaha Hadid on seotud nende hüpermoodsate muuseumiprojektidega.

Saadyiat tähendab õnnesaart. 27 ruutkilomeetri suurusele saarele kavandatakse elukohta 15 0000 elaniku jaoks, ehitamine lõpeb 2018. aastal. Elanikke ootavad siis 19 kilomeetrit randa, 29 hotelli, kolm jahisadamat ja 2 golfiväljakut. Täna saab 2013. aastal avatud Abu Dhabi Louvre i tutvuda maalide kõrval ka saare projektiga nii filmis kui maketil. Plaanid ja kavad on nagu kõik ÜAEs ülivõrretes.
www.saadiyat.ae

Nõuandeid minekuks

• Kuritegevuse number on Abu Dhabis nullilähedane ning seega on see üks turvalisematest reisisihtkohtadest Lähis-Idas. See tähendab, et ei tule rendiautode puhul väriseda sissemurdmiste pärast. Ning ka sõitudel läbi kõrbe ei tule muretseda sinna peitunud terroristide pärast, sest neid ei ole.

• Ettevaatlik tuleb aga olla sõidustiili osas, sest sealne stiil on peaaegu agressiivne. Tuleb kiiresti harjuda äkiliste pöörete ja pidurdustega ning pideva tuututamisega.

• Kuna kogu ühiskondlik süsteem baseerub islamil ning traditsioonilistel araabia tavadel, siis on soovitav avalikkuses hoida kinni konservatiivsest riietumisstiilist, eriti usupühade ajal. Hotellis ja Beach Clubides tolereeritakse ka läänelikku rannamoodi.

• Meeles tuleks pidada, et ÜAEs ei lisata hindadele makse, seega on hinnasildil lõplik hind

• Avalikkuses tuleks vältida õrnuste vahetamist. Abielupaaridel on lubatud käest kinni hoida.

• Igale poole liigutakse taksoga, need on äratuntavad kuld/valgetes toonides (vanemad) ja hõbedased (uuemad), varustatud taksomeetriga. Juhid on alati sõbralikud ja viisakad, enamasti räägivad inglise keelt. Taksot sab tellida numbril 600535353.

• Üksi ja lastega reisivate naiste jaoks eksisteerivad eraldi taksod, need on roosad, juhid on naised.

• Peale selle pakub ka Belevari Marine kruiise naiste jaoks, kogu meeskond ja kaptenid on naised, kusjuures kruiisid toimuvad suurimal Abu Dhabi katamaraanil. www.belevari.com

• Jalutada saab kaunil rannapromenaadil Corniche, kus nädalalõppudel korraldatakse mitmeid üritusi ning seal asuvad puidust majakesed, kus on võimalik piknikku pidada.

Abu Dhabi on koduks ka 2003. aastal loodud AÜE lennuliinile Etihad Airways (www.etihad.com). Vähese ajaga on sellest saanud maailma üks juhtivatest lennuliinidest ning on pälvinud “World’s Leading Airline” auhinna aastatel 2009, 2010 ja 2011. Muuseas, kes Etihadiga lendab Abu Dhabisse, sellel on võimalus külastada ka Dubaid.