See on linn, kus on väga palju teha, ent keegi ei pane ka pahaks, kui sa kogu reisiaja vaid rannal lesid.

Rio ei mõista kunagi su üle kohut, ta võtab avasüli vastu ja paneb südame kiiremini põksuma.

Ja kui sa veel linnapiiridest välja lähed…

Toome välja 10 märksõna, mis käivad Rio de Janeiroga kokku kui sukk ja saabas.

Suhkrupeamägi.

1. Sugarloaf Mountain (eesti k Suhkrupeamägi) vaatab vastu pea igalt fotolt, mis iial Rio de Janeirost tehtud. See legendaarne 396 meetri kõrgune mäemürakas on üks parimaid kohti, kust tervele linnale pilk peale visata. Eriliseks elamuseks on ka mäe otsa saamine – sinna viib gondel. Soovi korral võib tee ette võtta ka jalgsi, kuid sel juhul tuleb valmis olla 45-minutiliseks tõsiseks treeninguks.

2. Kes ei teaks kuulsat laulu „The Girl from Ipanema“, mis pani aluse samanimelise rannariba kuulsusele.

Ka tänapäeval leiab Ipanema ranna maailma parimate randade nimistust ja ükskord seal kohal olles on põhjus arusaadav. Kui rannal lesimine või lainetes õõtsumine ei ole sinu tassike teed, siis on alati võimalus aega veeta mõnes rannaäärses kohvikus, restoranis või poes.

3. Tõele au andes ei ole varem mainitud Suhkrupeamägi sugugi Rio kõige populaarsem ja tuntuim vaatamisväärsus. Esimest kohta hoiab kindlalt enda käes Lunastaja Kristuse kuju (avapildil). 700 meetri kõrgusel mäetipul asuv kuju on pea 40 meetrit kõrge ja maailma suurim art deco stiilis skulptuur. Sa ei ole Rios käinud, kui sul ei ole vähemalt ühte pilti kuju jalamilt!

4. Spordisõpradele pakub kindlasti huvi Maracana staadion, mis on suurim jalgpallistaadion Lõuna-Ameerikas. Staadionil peeti 2014. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste tuliseid mänge ning see saab olema koduks ka 2016. aasta suvel toimuvatele olümpiamängudele.

Lisaks mastaapse ehitise imetlemisele saab siin end harida ka jalgpallimuuseumis.

5. Aktiivse puhkuse sõpradel on soovituslik võtta ette matk hiiglaslikus Tijuca rahvuspargis. Tegemist on maailma suurima linnas asuva pargiga. Tänu viljakale pinnasele on park üllatavalt lopsakas ja pakub matkamisrõõmu tundideks.

6. Kindlasti oled sa vähemalt kord elus märganud banaanide peal kleepsu naisega, kel peas puuviljadest tehtud kübar? Ehk oled teda näinud mõne plakati peal või hoopis kinolinal? Legendaarse lauljanna Carmen Miranda eluloost annab ülevaate pisike Flamengo linnajaos asuv muuseum.

7. Rio kuulsaimaks rannaks on vaieldamatult Copacabana. Juba ainuüksi selle nime väljaütlemine toob silme ette pika liivaranna, loksuvad lained ja kuuma päikese.

Tegelikult peitub nime taga terve värvikirev linnajagu, mis tänapäeval on üks tihedamini asustatud piirkondi maailmas.

Öeldakse, et kui otsid kohta, kus uut aastat vastu võtta, siis Copacabana rand on see!

8. Üheks Rio de Janeiro igapäeva osaks on sealsed favelad ehk slummid.

Paljud varasematel aastatel turistidele rangelt keelatud paigad on tänapäeval värvikirevad linnajaod, kus näeb tõelist Riot. Siiski ei tasu unustada, et on ka paiku, kuhu turistidel kohe kindlasti asja ei ole. Üheks kuulsaimaks favelaks võib pidada Santa Martat, kus on filmitud nt Michael Jacksoni üks muusikavideodest „They Don’t Care About Us“.

9. Paljude lemmikkokteil Caipirinha on alguse saanud just brasiillaste kätest.

Kokteilis kasutatav rumm cachaca on niivõrd au sees, et sellel on lausa oma õppeasutus. Cachaca akadeemia seinte vahelt leiab 2000 erinevat sorti cachaca rummi, millest vanim pärineb aastast 1875. Lisaks ajalootunnile saab sealses restoranis ka keha kinnitada.

10. Rio kui sihtkoht on jõudnud kiirelt ja aina tõusvalt liikuvale laineharjale.

2014. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlused ja 2016. aastal toimuvad suveolümpiamängud toovad linna rohkem turiste kui on võimalik hoomata. Kui sport on sinu teema, siis hoia kindlasti sel kevad-suvel oma silmad ja kõrvad lahti, sest olümpiapiletite müük läheb Eestis lahti just siis. Miks mitte siduda tugitoolisport pikema Lõuna- Ameerika ringreisiga? Ja kui kõigest sellest veel väheks jääb, siis ootab sind Lapa linnaosa kirev ööelu ja kaasakiskuvad sambakoolid üle terve linna.

Sattuda neisse enne kuulsat karnevali on elamus omaette! Päikeseprillid, tantsukingad ja fotokas kotti ning reis võib alata!

Soovitas: Estravel