Kõik need asjad, mida sa lapsena tahtsid ja ei saanud

Peterburis on hoiul kõik need aarded, mida te lapsena ihaldasite ja mille peale vanemad järjekindlalt karmi ei ütlesid. Ja ma ei mõtle ainult maailma kõige ilusamaid matrjoškasid.

Prima ja Belomorkanali pakid, mis nii keelatult lõhnasid ja nii lahedad välja nägid, on täiesti müügil. Aga ärge neid suitsetage, eks. Imetlege pakkide vaimustavat, ajatut graafikat ning retrolikku trükki, pange näiteks väga odavalt alus oma disainpakendite kollektsioonile. Belomorkanali pakk maksab 14 rubla ja Prima 11 – samal ajal kui tass kohvi maksab linnas keskmiselt 150 rubla.

Praegu võite ju olla peegelkaamerate viimase sõna omanikud, aga see pole ikkagi see, mis isa kaamera, mida ainult kaugelt vaadata võis. Täiesti töökorras kunagise kultuskaamera – Leningradi Optikatehases valmistatud Lomo või venelaste koopia Leicast – leiab Gostinõi Dvori esimesel korrusel asuvast komisjonikauplusest, mis kaupleb ainult vanade kaameratega. (Avatud iga päev kell 10-22, Nevski prospekt 35. www.b-w-photo.ru).

Palju ilusamad matrjoškad kui need, mis sõbrannade kodude sektsioonkapis klaasi taga seisid ja millega mängida ei tohtinud, leiab linna parimast suveniiripoest Northway. (Läbisegi hõbeda, merevaigu ja karusnahaga). Ehkki need on nüüd tõesti pigem kunstiteosed kui mänguasjad ja ilmselt jõuavad ka nemad vaid klaaskappi.
(Avatud iga päev kell 9-20. Angliiskaja naberežnaja 36)

Datša-peod

See kuulub tegelikult eelmise punkti juurde – kõik need korrad, kui tahtsite suvilas sõpradega pidu pidada ja vanemate pilk suretas küsimuse “kas tohiks…?” juba enne, kui see huultelt lendu läks. Peterburis saab kõik need ärajäänud peod nüüd korraga pidada.

Datša on Peterburi boheemliku baarimaailma kuningas. Lisage Noku-klubile vene temperament, lauajalgpall, lülitage välja tuled ning korrutage inimeste arv kolmekümnega. Sisustatud nagu vana hea nõukaaegne suvila, kestavad peod suvilapidude mälestusteks samuti varase hommikuni. Kui Datšasse ei mahu – ja seda ikka tuleb ette –, siis kõrval asuvad Fidel ja Beirut on sama lahedad.
Avatud iga päev kell 12-06. Dumskaja 9

Kõige nunnum kommunist

Moskva olümpiamängude maskott Miša on konkurentsitult maailma kõige nunnum kommunist ja ilmselt ka kõige nunnum asi üldse, mille kommunistlik režiim maailmale kinkis. Vahtkummist karukesi leiab kirbuturgudelt, kuid näiteks retropoes Komissionka N° 1 (avatud iga päev kell 11-20. Karavannaja ulitsa 22) võib veel sattuda sellistele aaretele nagu Miša-kujulised lõhnavee pudelid.

Karuke, kes kunagi päris kadunud ei ole olnudki, tegi hiljuti ka särava comeback’i moemaailma abiga. Noore vene disaineri Alina Germani loodud T-särke ei kaunista miski muu kui Miša. Mõmmi on vahepeal siiski natuke vanemaks ja pahelisemaks saanud: jalga tõmmanud kontsaga kingad ja ripsmed võrgutavalt pikaks võõbanud. Või siis hooletult suitsu hambusse visanud.

Nii et kui teil on tahtmine T-särgi eest umbes 256 eurot maksta, siis palun, see on parim võimalus. ICRA Multibrand by Alina Germani poe leiab Peterburis Lenini-nimelise tänava majas numbriga 22 (tel +7 (812) 235-09-27, veebilehte ei ole, avatud iga päev kell 11-22)

Mesi

Relv külma talve vastu ei pea ilmtingimata pudelisse peidetud olema, ka meest saab abi. Pisikesi ja uskumatu valikuga meepoode on täis terve Peterburi kesklinn. Ja kui kuldne maius ikka väga mokka mööda on, siis päris mitu neist müüvad hea meelega ka kogu mesilindude pidamiseks vajaliku varustuse kaasa.

Idiot

Turistidele mõeldud kullast ja karrast rahvusrestoranidega võrreldes on restoranis Idiot vähem samovare ja barankakeesid ning rohkem stiili, huumorit ja ehedust. Moika jõe kaldal tagasihoidlikult keldrikorrusele peitunud Idiot pakub traditsiooniliselt häid Vene köögi toite ja ilmselt parimat valikut taimetoite, kui linna arvukad Aasia restoranid kõrvale jätta.

Ka on see ilmselt ainus koht maailmas, kus hommikukohvi tellides võib juhtuda, et ettekandja toob kandikul hapra portselantassi, eraldi kannukeses kuuma piima ja täiesti endastmõistetavalt pitsi jääkülma viina – tervituseks maja poolt! (Naberežnaja Reki Moiki 82. www.idiot.restoran.ru)

Kohvik Zinger

Nevski prospekti kauneimat juugendhoonet, endist Singeri tehasele kuulunud maja Kaasani katedraali vastas on võimatu mitte märgata – selle esimesel korrusel asub linna parim raamatupood Dom Knigi ja teisel korrusel täiesti julgelt linna parima kohviku tiitlile konkureerida võiv Zinger, seda nii sisearhitektuuri kui sisu poolest. Ehkki menüüst leiab ka toekamaid roogi, on see ideaalne koht, kus tellida tükk kooki ja tass teed. (Avatud iga päev kell 10-20. Nevski prospekt 62)

Sushi

Kui päris aus olla, siis pole mingit mõtet sõita Peterburi borši sööma, kui maailma parimat borši saab niikuinii Tallinnas Moonis. Peterburi tasub sõita sushi’t sööma. Seal ei ole sushi gurmeetoit ega portsjonid sellised, et lauast tõustes on isegi anorektikul vaid üks mõte – peaks nüüd kuhugi sööma ka minema. Sushi-baare on iga mõnesaja meetri järel ning toit neis imeliselt hea, fantaasiarikas ja odav.

Sennoi turg

Peterburi kesklinna üks värvikamaid turge müüb aasta ringi kõikvõimalikke puu- ja köögivilju, pähkleid, hoidiseid, värsket juustu, vürtse ja teed. Oma kraamiga on kohale sõidetud kogu Venemaalt ja kaugemaltki. Lõhnade ja värvide pärast tasub sinna minna ka siis, kui pole plaanis absoluutselt mitte midagi osta.

Male

Males võib olla sama palju kirge kui pasodoble’s. Slaavi temperamendiga käivad malelahingud nii kõrtsides kui ka tänaval. Isegi Nevski tänavakunstnikud ei arutle puhkepausidel naabruses asuvate ratsamonumentide kunstiväärtuse üle, vaid kavandavad järgmist ratsukäiku. Jootraha jätmise asemel võite vabalt pakkuda, et teeksite hea meelega ühe partii.

379 silda

Sildade arv Peterburis on muutuv, ikka kaevatakse lahti mõni kunagi kinni aetud kanal või avatakse maa alla peidetud jõgi, millest ülepääsemiseks on silda vaja; teised jälle lagunevad. Arvestust nende üle peetakse aga üsna täpselt: sildu on linna administratiivalal 379 – maailma esikoht!

Neist 21 annavad Peterburile näo, mille ka seal mitte kunagi käinud ta fotodelt ära tunnevad – need tõstetakse öösel uhkelt ja tuledesäras üles, et laevad saaksid sõita Laadoga järvest Soome lahte. Ja üks sild on kohe väga eriline, inseneriime. See on 1903. aastal Peterburi 200 aasta juubeliks Gustave Eiffeli projekteeritud Troitski sild. Eiffeli torn Pariisis on koos raadioantennidega 324 meetri kõrgune, Troitski sild 582 meetri pikkune.

Kui Eiffeli torni peeti valmides inetuse sümboliks, siis Troitski (eesti keeles Kolmainu) silla, mida käis avamas tsaar Nikolai II isiklikult, lugesid venelased kohe maailmaimede hulka. Muuseas, silla alguses sirguvate Rostra sammaste autoriks on Amandus Adamson.

Kuidas minna ja kus olla

Kõige mugavam on Tallinnast sõita Peterburi Lux Expressi (www.luxexpress.eu/et) hommikul kell kuus väljuva bussiga, mis nime vääriliselt on tõepoolest Eesti kõige luksulikum buss. Wifi, ajalehed ja hommikukohv on mõistagi olemas. Salat ja šokolaad on väga head, aga miks nad võileiva vahele ketšupit panevad, ma tõesti ei tea. Buss sõidab igal õhtul Peterburist Tallinna suunas kell 18, ühe suuna pilet maksab 48 eurot.

Peterburi saab lennata ka Estonian Airi otselennuga kuuel päeval nädalas (välja arvatud laupäev) ning iga päev üsna mugavalt – kuid oluliselt kallimalt – näiteks Finnairi ja airBalticu lendudega.

Isegi Peterburi-suuruses linnas on võimalik leida vaikne kodune öömaja (sõna “kodune” ei laiene küll hindadele). Näiteks 19 toaga Alexander on ülimalt erandlik nähtus endistes paleedes asuvate või ultramoodsate steriilsete hotellihiidude kõrval. Ühelgi toal pole nime ega numbrit – te olete külalised eksajakirjanik Alexander Žukovi ja tema disainerist abikaasa majas. Talvel populaarsed restoran ja raamatukogutuba jäävad suvel sisehoovile ilmselgelt alla. (Naberežnaja Krjukova Kanala 27. www.a-house.ru)

Kaasani katedraali lähedal asuv samuti 19 toaga Rahmaninovi hotelli omanikud eksponeerivad nii oma kunstikogu kui näitusi osalt hotelli koridorides – iga toa uks on niikuinii kunstiteos omaette. Lisaks asub hotelli õuel omanike galerii, mis eksponeerib peamiselt vene nooremate fotograafide töid. Nii hotellis kui fotogaleriis ringivaatamine maksab kokku 100 rubla. (Galerii on avatud iga päev kell 12-20 Kazanskaja 5; www.hotelrachmaninov.com).

1. märtsil avab aga uksed disainhotelliketi W kolmas hotell Euroopas (seni saab W-s peatuda vaid Barcelonas ja Istanbulis). Iisaku katedraali kõrval asuva hotelli kontseptsiooni taga on kõikvõimalike auhindadega pärjatud arhitektid ja disainerid Antonio Citterio Patricia Viel ja büroo Partners S.r.l. Tube saab broneerida juba praegu. (www.wstpetersburg.com)