Laulupeo moodi üle mitme aasta toimuv sündmus on ESTO ehk üleilmne eestlaste kogunemine, mis leiab aset Tallinnas, Tartus ja Helsingis ja saab alguse sel nädalavahetusel. Toimub hulk kultuuriüritusi ning palju rõõmsaid kohtumisi, muu hulgas Salakõrtsis!

Juba reedel algab Värska laululaval Seto folk „Päri musi“. Heale muusikale lisaks on külapeo vaimus avatud Seto kirmaseplats, süüakse Seto toitu ja juuakse koduõlut, pakutakse lasteprogrammi. Samuti Lõuna-Eestis Otepääl toimub reedest pühapäevani Retrobesti festival neile, kes armastavad 80ndate ja 90ndate muusikat. Kohal on tollased staarid, meeleolu loovad ajastu rekvisiidid, teematoad ja kino.

Seto folk. Foto: Visit Estonia

Eksootilises miljöös kaevandusmaastikul peetakse reedest pühapäevani festivali „Mägede hääl“. Lisaks muusikale tehakse väljasõite Ida-Viru paikadesse, näidatakse maa-alust kaevanduskino ja vihutakse hommikuni tantsu. Haapsalu pakub sel nädalavahetusel elamusi kõigile romantikutele: sumedad suveõhtud, ajaloolised kontserdipaigad, kuulsate heliloojate muusika Tšaikovski festivalil.

Raplas algas Euroopa festivalide EFFE kvaliteedimärgisega pärjatud Rapla kirikumuusika festival, mis on hea võimalus kuulata suurepärases ettekandes klassikalise muusika kullafondi kuuluvaid teoseid. Raplale üpris lähedal Vana-Vigalas saab aga reedel ja laupäeval kuulata Hard Rock Laagris häid Eesti ja välismaiseid metalbände.

Sporti kutsume seekord tegema Lõuna-Eesti looduses. Tour de Rõuge on maiuspala maastikuratta fännidele. Põltsamaa jõemaraton on Türi-Tori kiirlaskumise, Võhandu ja Emajõe maratoni kõrval üks suurmatkadest Eestis, kus kuni 80 km läbitakse veesõidukiga, mil pole mootorit.

Tour de Rõuge. Foto: Visit Estonia