Miks mitte praegu, kus reisimisel on tugevad piirangud, võtta eesmärgiks uurida läbi mitu jõuluehtes Eesti paika, teha seal romantiline jalutuskäik, soojendada nina kohalikus kohvikus ja süüa jõululõuna kohalikus restoranis.

Kuigi kuusepuu on juba Raekoja platsile püstitatud, siis Tallinn tervitab sel aastal lähenevat jõulukuud mitme põneva sündmusega vanalinnas, mis järgivad hajutatuse vajadust ning vaatavad tavapärasest hubase jõulumeeleoluga Raekoja platsist kaugemale.

Sissejuhatuse teevad elavad aknad Tallinnas Viru tänaval: 29. novembril alates kella 16st on vanalinna ühe peatänava vaateaknad muusikute päralt. Aknalavasid süttib järjest nii palju, et soojalt riietatud jalutaja saab Viru tänaval peatuda ning kontserti kuulata terve tunni jagu! Kontsertprogrammi on kokku pannud Siim Aimla koostöös Georg Otsa muusikakooliga. Lisaks noortele tähtedele esineb esimesel advendil ka The Swingin’ Sisters.

Pikast tänavast Tallinnas saab aga kunstigalerii: alates 29. novembrist on põhjust teha aeglane jalutuskäik Draakoni galeriist Vaimu tänavani. Valitud majade akendel saab näha nii Eesti Kunstiakadeemia kui ka vilunud tegevkunstnike loomingut. Kaasa teevad lisaks Moekunstnike Ühenduse ning Antoniuse Gildi liikmed.

Talv vanalinnas. Foto: Kadi-Liis Koppel / Visit Tallinn

Ka Tartus avatakse jõululinn, eesoleval pühapäeval hakkab linnaelanikke ja külalisi rõõmustama uisuväljak, samuti tuleb Raekoja platsile taas valgusküla. Haapsalu vanalinnas on esimesel advendil kõik kohad tavapärasest kauem lahti ja/või tegemas eriüritust: oodatakse nautima põnevaid maitseid, töötubadesse ja jõuluturule.

Talveõhtu Haapsalu vanalinnas. Foto Ann Buht / Visit Haapsalu

Kultuurielamuse turvalist nautimist pakub vana hea Jõulujazz, mis saab olla vana hea tänu sellele, et tuleb alati välja värskete ideedega, ka praegu raskele ajale vaatamata. Välisesinejatest segab Hispaania kunstniku Mélodie Gimard’i kontsert jazzi flamenkotraditsiooniga; Euroopa silmapaistvamaid jazzmuusikuid, saksa saksofonist Daniel Erdmann astub publiku ette koosseisuga Velvet Revolution. Kodumaistest esinejatest on põneva projekti kokku pannud Eesti üks paremaid kontrabassimängijaid Peedu Kass, kes tõlgendab muusikaajaloos ühe hinnatuma helilooja Bachi loomingut; positiivseid emotsioone ja üllatusi pakub kontsert „Käbid ja kännud”, kus astuvad lavale Leiburite, Remmelite ja Tafenaude pere muusikutest isad ja lapsed.

Ajatu ja ajaliku üle saab Tallinna, Tartu ja Narva kammerlikes kontserdisaalides mõtiskleda varajase muusika festivalil „Tallinn feat. Reval”. Mängitakse endisaegseid pille ja ajaproovile vastu pidanud muusikat, esitajateks nii Eesti kui ka välismaised virtuoosid.

Peale linnade ei tasu unustada ka väiksemaid paiku: Atla mõisas tegutseb Piparkoogi Kuningriik, mis pakub suurepärast võimalust tegutseda perega koos, muu hulgas valmistatakse ka reljeefseid piparkooke keraamiliste vormidega. Peipsimaa pakub giidi, sooja tee, lõkketule ja laternatega kaheksat valgusretke ja sel nädalavahetusel minnakse Kotka matkarajale. Väiksemate lastega perel on hea mõte minna Pokumaa matkale, mida juhib samuti kogemustega loodusgiid.

Peipsimaa valgusretk. Foto: Visit Estonia